Τεχνολογία

Νευρική ανορεξία: Πώς η θεραπεία επίπλευσης βοηθάει τα άτομα με νευρική ανορεξία;

Νευρική ανορεξία: Πώς η θεραπεία επίπλευσης βοηθάει τα άτομα με νευρική ανορεξία;

Νευρική ανορεξία: Η δυνατότητα της θεραπείας επίπλευσης να βελτιώσει την αντίληψη του σώματος και να μειώσει το άγχος προσφέρει μια πολύτιμη προσθήκη στην ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση για τη νευρική ανορεξία.

Η θεραπεία επίπλευσης, μια μοναδική θεραπεία όπου τα άτομα αιωρούνται σε μια πισίνα ζεστού, αλμυρού νερού μέσα σε ένα ηχομονωμένο δωμάτιο, έχει δείξει πολλά υποσχόμενη ανακούφιση από ορισμένες πτυχές της νευρικής ανορεξίας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Η νευρική ανορεξία είναι μια σοβαρή διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έντονο φόβο να πάρει βάρος, με αποτέλεσμα τα άτομα να περιορίζουν τη θερμιδική τους πρόσληψη σε ακραία επίπεδα. Συχνά περιλαμβάνει μια διαστρεβλωμένη αντίληψη για το σώμα του ατόμου και μπορεί να έχει απειλητικές για τη ζωή συνέπειες εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Θεραπεία επίπλευσης

Στη μελέτη, που διεξήχθη σε κλινική στην Τάλσα της Οκλαχόμα, συμμετείχαν 68 γυναίκες και κορίτσια που έλαβαν θεραπεία για ανορεξία. Σαράντα πέντε από αυτούς συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα θεραπείας επίπλευσης τεσσάρων εβδομάδων, όπου επέπλεαν για μία ώρα δύο φορές την εβδομάδα, εκτός από τη συνήθη φροντίδα. Οι υπόλοιποι 23 συμμετέχοντες σχημάτισαν την ομάδα ελέγχου και δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία με float.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με επίπλευση παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στη δυσαρέσκεια του σώματος, η οποία μετρήθηκε χρησιμοποιώντας την Κλίμακα Αξιολόγησης Φωτογραφικών Φιγούρων. Αυτή η κλίμακα ζήτησε από τους συμμετέχοντες να επιλέξουν μια σιλουέτα σώματος που αντιπροσώπευε περισσότερο το τρέχον σώμα τους και μια άλλη σιλουέτα που αντιπροσωπεύει το επιθυμητό σχήμα του σώματός τους. Μετά από κάθε συνεδρία float, οι συμμετέχοντες επέλεγαν με συνέπεια σιλουέτες σώματος που ήταν πιο κοντά στον πραγματικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), υποδεικνύοντας βελτιωμένη αντίληψη του σώματος.

Η θεραπεία επίπλευσης βοήθησε επίσης στη μείωση του άγχους αμέσως μετά από κάθε συνεδρία. Ωστόσο, τα επίπεδα άγχους παρέμειναν σχετικά αμετάβλητα στην εξάμηνη παρακολούθηση.

Η νευρική ανορεξία έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από οποιαδήποτε ψυχιατρική διαταραχή, με περίπου το 5% των ασθενών να πεθαίνουν μέσα στα πρώτα τέσσερα χρόνια της διάγνωσης. Επομένως, η εύρεση αποτελεσματικών θεραπειών για τη βελτίωση της αντίληψης του σώματος και τη μείωση του άγχους σε άτομα με ανορεξία είναι κρίσιμη για την ανάρρωσή τους.

Ενώ τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ελπιδοφόρα, οι ειδικοί τονίζουν ότι η θεραπεία με float θα πρέπει να θεωρείται ως συμπληρωματική θεραπεία παράλληλα με τη συμβατική φροντίδα για την ανορεξία. Η τυπική θεραπεία για την ανορεξία περιλαμβάνει διατροφική αποκατάσταση, ψυχοθεραπεία, ιατρική φροντίδα για την αντιμετώπιση επιπλοκών, αποκατάσταση υγιούς βάρους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά. Η κοινωνική υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στην ανάρρωση.

Τα ακριβή αίτια της νευρικής ανορεξίας είναι πολύπλοκα και πολυπαραγοντικά, που αφορούν γενετικούς, ψυχολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Το οικογενειακό ιστορικό διατροφικών διαταραχών, ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και άγχους, μαζί με επιταχυντικούς παράγοντες όπως το τραύμα και διαιωνιστικοί παράγοντες όπως η οικογενειακή βία ή η σοβαρή κατάθλιψη, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και επιμονή της διαταραχής.

Η δυνατότητα της θεραπείας επίπλευσης να βελτιώσει την αντίληψη του σώματος και να μειώσει το άγχος προσφέρει μια πολύτιμη προσθήκη στην ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση για τη νευρική ανορεξία. Ωστόσο, θα πρέπει να ενσωματωθεί σε ένα ευρύτερο σχέδιο θεραπείας προσαρμοσμένο στις μοναδικές ανάγκες και περιστάσεις κάθε ατόμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να σταματήσετε την υπερκατανάλωση τροφής

Μαγικά μανιτάρια βρέθηκε ότι μειώνουν την ψυχοπαθολογία της νευρικής ανορεξίας

Ψυχικές διαταραχές που πρέπει να γνωρίζουν οι νέες μαμάδες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεθοδολογία καρδιαγγειακής θεραπείας στην Ινδία με την συμβολή της ιαπωνικής τεχνολογίας

Καρδιαγγειακή Θεραπεία: Η προληπτική παρέμβαση είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για αυτή την ασθένεια λόγω του αυξημένου κινδύνου αιφνίδιων καρδιακών ανακοπών και θανάτων και επειδή η εξέλιξη της νόσου είναι πολύ γρήγορη. 

Ξεπερνώντας τον οδοντιατρικό φόβο με το πάτημα μιας εφαρμογής

Οι ασθενείς μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους, να αναγνωρίζουν και να αμφισβητούν τις αρνητικές πεποιθήσεις τους και να δοκιμάζουν την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν καλύτερα στον οδοντίατρο.

Τεχνολογία υγείας: Ανακαλύψεις που έχουν αλλάξει τον κόσμο

Η συνεχής ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη υπόσχεται όχι μόνο να παρατείνει τη ζωή αλλά να βελτιώσει την ποιότητά της, καθιστώντας την υγεία και την ευεξία πιο προσιτή και αποτελεσματική για όλους.

Βασίλης Βασιλόπουλος: "Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ενημέρωσης"

Διατίθεται δωρεάν σε PDF μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Βιέννης και έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ορισμό του τελικού κειμένου του κανονισμού.