ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νόσος Πάρκινσον: Ποια παραλλαγή Covid μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο – Μελέτη

Νόσος Πάρκινσον: Ποια παραλλαγή Covid μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο – Μελέτη

Νόσος Πάρκινσον: Νέα έρευνα εγείρει ανησυχίες ότι η μόλυνση από τον SARS-CoV-2 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον. 

Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει παγκοσμίως το 1% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson βρήκαν στοιχεία μέσω ενός μοντέλου ποντικιού που υποδηλώνουν ότι η μόλυνση από τον SARS-CoV-2 οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον. Οι επιστήμονες λένε ότι τα ευρήματα σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνουν ότι όλοι οι ασθενείς με λοίμωξη SARS-CoV-2 θα νοσήσουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένας πιθανός λόγος ανησυχίας.

Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει το 0,1–0,2% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία στο 1% σε άτομα άνω των 60 ετών. Γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τη νόσο είναι τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες και προηγούμενη έρευνα έχει επίσης συνδέσει την πάθηση με άλλες ασθένειες, όπως η γρίπη και ο διαβήτης τύπου 2. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson στη Φιλαδέλφεια, PA, ανέφεραν μια σύνδεση μεταξύ της μόλυνσης από SARS-CoV-2 και ενός υψηλότερου κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον μέσω ενός μοντέλου ποντικιού. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Movement DisordersTrusted Source.

Η νέα μελέτη βασίζεται σε ευρήματα από προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Movement Disorders τον Μάιο του 2022. Σύμφωνα με τον κύριο συγγραφέα της νέας μελέτης Δρ. Richard Smeyne, η προηγούμενη μελέτη — στην οποία συμμετείχε επίσης — έδειξε ότι ο ιός της γρίπης H1N1 αύξησε την ευαισθησία των ντοπαμινεργικών νευρώνων στον εγκέφαλο σε μια χημική ουσία που ονομάζεται MPTP σε ένα μοντέλο ποντικιού. Η ντοπαμίνη στέλνει μηνύματα στα μέρη του εγκεφάλου που μας επιτρέπουν να κινούμαστε. Εάν οι ντοπαμινεργικοί νευρώνες καταστραφούν ή χαθούν, η κανονική κίνηση δεν είναι πλέον δυνατή. Η απώλεια της φυσιολογικής κίνησης είναι σύμπτωμα της νόσου του Πάρκινσον.

Το MPTP, εξήγησε ο Δρ Smeyne, έχει χρησιμοποιηθεί σε ποντίκια για να διερευνηθεί η παθολογία της νόσου του Πάρκινσον. Με την πρόσφατη πανδημία COVID-19, ο Δρ Σμέιν και η ομάδα του ήθελαν να προσδιορίσουν, εάν όσοι επέζησαν από τη μόλυνση θα έδειχναν παρόμοια επίδραση στους ντοπαμινεργικούς νευρώνες. «Δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι η μόλυνση με την αρχική παραλλαγή SARS-CoV-2 (Alpha (B.1.1.7 USA-1) δημιούργησε περίπου δύο φορές μεγαλύτερη ευαισθησία στη μιτοχονδριακή τοξίνη (MPTP) από τη γρίπη H1N1 του 2009».

Ωστόσο, αν και τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ανησυχητικά, ο Δρ Σμέιν είπε ότι δεν υποδηλώνουν ότι όλοι όσοι είχαν λοίμωξη από SARS-CoV-2 θα πάθουν νόσο του Πάρκινσον. «Σε αυτή τη μελέτη, δείχνουμε ότι η λοίμωξη από την άλφα [παραλλαγή του SARS-CoV-2], σε επίπεδο που θα μπορούσε να θεωρηθεί μέτρια έως σοβαρή, θα αυξήσει τον κίνδυνο κατά περίπου δύο φορές συγκριτικά με τις παρατηρήσεις για τη γρίπη», εξήγησε. «Έτσι, σε ατομικό επίπεδο, ο κίνδυνος δεν είναι ακόμα τόσο μεγάλος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νόσος Πάρκινσον: Νέα μελέτη προσφέρει ελπίδα για θεραπεία

Τι είναι το Πάρκισον και ποια συμπτώματα έχει;

Είναι αυτοάνοσο το Πάρκινσον;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η ωμοφαγική διατροφή και γιατί να τη δοκιμάσουμε;

Raw food diet: Η ωμοφαγική δίαιτα μπορεί να φαίνεται σαν ένας ακραίος τρόπος διατροφής, αλλά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο για την υγεία σας από το να καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία ή μαγειρευτεί.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε sex με κάποιον που δεν έχει κάνει ποτέ ξανά;

Sex πρώτη φορά: Το βασικό είναι να καθορίσετε πώς νιώθει ο σύντροφός σας και να προχωρήσετε ανάλογα από εκεί. Θα χρειαστεί να το συζητήσετε λεπτομερώς και να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να βάλετε τα θεμέλια ώστε να συμβεί ευχάριστα.

Η ευλογιά των πιθήκων δεν αποτελεί επί του παρόντος παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία

ΠΟΥ: Ο επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσε ότι η Επιτροπή είχε επισημάνει ότι η ευλογιά των πιθήκων κυκλοφορεί σε πολλές αφρικανικές χώρες εδώ και δεκαετίες και έχει παραμεληθεί από την άποψη της έρευνας, της προσοχής και της χρηματοδότησης.

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

Ανακάλυψη τεστ αίματος για τον καρκίνο του ήπατος

Καρκίνος: Με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη, η επίπτωσή της αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με NAFLD έχουν έως και δεκαεπτά φορές αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Αυξημένος επιπολασμός πονοκεφάλων στους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πονοκέφαλος κορωνοϊός: Πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών που έλαβαν διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας ή νέας εμφάνισης πονοκεφάλων.

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.