Επιστημονικά Νέα

Νόσος Πάρκινσον: Είναι αυτοάνοσο νόσημα; Μελέτη διερευνά τον ρόλο των Τ κυττάρων

Νόσος Πάρκινσον: Είναι αυτοάνοσο νόσημα; Μελέτη διερευνά τον ρόλο των Τ κυττάρων

Νόσος Πάρκινσον: Οι ερευνητές έχουν βρει μια ξεχωριστή γενετική υπογραφή στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών. Γονίδια που συνδέονται με τη φλεγμονή και άλλες ανοσολογικές λειτουργίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική διαταραχή του εγκεφάλου που προκαλεί τρέμουλο, δυσκαμψία, προβλήματα συντονισμού και ισορροπίας. Τα νευρικά κύτταρα παράγουν ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή ή ορμόνη του εγκεφάλου που βοηθά στον έλεγχο της κίνησης. Ο θάνατος αυτών των κυττάρων σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία είναι υπεύθυνος για τα προβλήματα με την κίνηση, ή «κινητικά» συμπτώματα, στη νόσο του Πάρκινσον. Ωστόσο, χρόνια πριν αναπτύξουν τα κινητικά συμπτώματα της νόσου, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα, προβλήματα με τον ύπνο και αλλαγές στην όσφρησή τους.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι ποια μπορεί να είναι η αρχική αιτία για την ασθένεια, αλλά η αυτοανοσία – όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα του ίδιου του σώματος – θα μπορούσε να είναι μια πιθανότητα. «Τα στοιχεία ότι [η νόσος του Πάρκινσον] μπορεί να είναι εν μέρει μια αυτοάνοση νόσος μόλις αρχίζουν να συσσωρεύονται», δήλωσε ο Τζέιμς Μπεκ, Ph.D., επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος του Ιδρύματος Πάρκινσον στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η φλεγμονή σχετίζεται με τη νόσο του Πάρκινσον και μπορεί να είναι αποτέλεσμα αυτοάνοσων διεργασιών. «Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιο είναι το έναυσμα που ξεκινά αυτή τη διαδικασία», εξήγησε. «Δηλαδή, η φλεγμονή είναι σαν ένα αργό έγκαυμα, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη τη σπίθα που προκαλεί αυτή τη φωτιά».

Συστάδες μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται άλφα-συνουκλεΐνη, που συσσωρεύονται μέσα στους νευρώνες στον εγκέφαλο των ασθενών, θα μπορούσαν να πυροδοτούν τη φλεγμονή. Το 2020 επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας La Jolla της Καλιφόρνιας δημοσίευσαν μια μελέτη που έδειξε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να στοχεύει την άλφα-συνουκλεΐνη νωρίς στην πορεία της νόσου του Πάρκινσον. Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς είχαν πολλά ανοσοκύτταρα στο αίμα τους που ανταποκρίθηκαν ειδικά στην άλφα-συνουκλεΐνη λίγο μετά τη διάγνωσή τους.

Οι ίδιοι ερευνητές βρήκαν τώρα μια χαρακτηριστική «γενετική υπογραφή» στα Τ κύτταρα μνήμης που ανταποκρίνονται στην άλφα-συνουκλεΐνη. Τα κύτταρα Τ μνήμης είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που θυμούνται τα συγκεκριμένα μοριακά χαρακτηριστικά παλαιότερων λοιμώξεων ή αυτοάνοσων αντιδράσεων. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Parkinson’s Disease.

«Η νόσος του Πάρκινσον δεν θεωρείται συνήθως ως αυτοάνοση ασθένεια», λέει μια από τις συγγραφείς, η Cecilia Lindestam Arlehamn, Ph.D. «Όμως όλη η δουλειά μας δείχνει ότι τα Τ κύτταρα έχουν ρόλο στη νόσο», προσθέτει. Ωστόσο, το εάν η αυτοανοσία προκαλεί πραγματικά τη νόσο δεν έχει ακόμη αποδειχθεί. «Σε αυτό το σημείο, δεν έχει αποδειχθεί εάν η αυτοανοσία είναι μια πρωταρχική αιτία ή μια δευτερεύουσα αντίδραση», δήλωσε ο Alessandro Sette, Dr.Biol.Sci., ο οποίος ηγήθηκε της εργασίας με τον καθηγητή Arlehamn. «Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν η αντιδραστικότητα των Τ κυττάρων ήταν δευτερεύουσα, θα μπορούσε να έχει αξία ως ένα τόσο απαραίτητο διαγνωστικό», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέοι στόχοι για τη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον

Μέτρα που βελτιώνουν τις συνήθειες άσκησης των ασθενών με Πάρκινσον - Μελέτη

Βασική η υγεία των οστών στη νόσο Πάρκινσον

Οι επιζώντες καρδιακής προσβολής έχουν λιγότερες πιθανότητες για Πάρκινσον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.