ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μοναξιά: Η μοναξιά μπορεί να μειώσει την επιβίωση μετά από διάγνωση καρκίνου

Μοναξιά: Η μοναξιά μπορεί να μειώσει την επιβίωση μετά από διάγνωση καρκίνου

Μοναξιά: Τα ευρήματα αποκάλυψαν μια σαφή συσχέτιση μεταξύ της μοναξιάς και των ποσοστών θνησιμότητας μεταξύ των επιζώντων από καρκίνο.

Η μοναξιά έχει περιγραφεί ως επιδημία στις Ηνωμένες Πολιτείες, με βαθιές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η μοναξιά μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για τους επιζώντες από καρκίνο, οδηγώντας ενδεχομένως σε υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε σύγκριση με εκείνους που έχουν ισχυρότερα συστήματα κοινωνικής υποστήριξης.

Είναι η  μοναξιά επιδημία;

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, εξέτασε στοιχεία από σχεδόν 3.450 επιζώντες καρκίνου ηλικίας 50 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο 12 ετών, από το 2008 έως το 2020. Τα επίπεδα μοναξιάς αξιολογήθηκαν κάθε τέσσερα χρόνια και τα άτομα κατηγοριοποιήθηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση την αναφερόμενη μοναξιά τους: χαμηλή/καθόλου μοναξιά, ήπια μοναξιά, μέτρια μοναξιά και υψηλή μοναξιά.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν μια σαφή συσχέτιση μεταξύ της μοναξιάς και των ποσοστών θνησιμότητας μεταξύ των επιζώντων από καρκίνο. Ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, οι επιζώντες που ανέφεραν οποιοδήποτε επίπεδο μοναξιάς είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την περίοδο παρακολούθησης σε σύγκριση με εκείνους που δεν βίωναν μοναξιά. Επιπλέον, ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξανόταν με τα υψηλότερα επίπεδα αναφερόμενης μοναξιάς.

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν διάφορους μηχανισμούς μέσω των οποίων η μοναξιά μπορεί να συμβάλει σε χειρότερα αποτελέσματα επιβίωσης. Η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα όπως η εχθρότητα, το στρες και το άγχος, τα οποία μπορεί να έχουν δυσμενείς φυσιολογικές επιπτώσεις στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, τα άτομα που αισθάνονται πιο μοναχικά μπορεί να στερούνται την πρακτική και συναισθηματική υποστήριξη που είναι απαραίτητη για τη διαχείριση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, οι ερευνητές προτείνουν να καταβληθούν προσπάθειες για τη σύνδεση των επιζώντων του καρκίνου με άλλους που έχουν βιώσει παρόμοιες διαδρομές, όπως μέσω ομάδων υποστήριξης ή δικτύων ομοτίμων. Ενθαρρύνουν επίσης τους επιζώντες να αναζητήσουν βοήθεια από κοινωνικούς λειτουργούς, θεραπευτές ή επαγγελματίες υγείας που μπορούν να παρέχουν υποστήριξη και καθοδήγηση. Οι φροντιστές, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειας και των φίλων, θα πρέπει να γνωρίζουν την πιθανή μοναξιά που βιώνουν οι επιζώντες του καρκίνου και να προσφέρουν την υποστήριξή τους.

Ο εντοπισμός της μοναξιάς μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά τα άτομα που ζουν μόνα τους ή έχουν λιγότερες κοινωνικές σχέσεις μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Με την προληπτική αξιολόγηση της μοναξιάς και την εφαρμογή παρεμβάσεων με βάση την κοινότητα, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των ογκολογικών ομάδων και των παρόχων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη διασφάλιση ότι οι επιζώντες του καρκίνου δεν θα αντιμετωπίσουν μόνοι το ταξίδι τους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ευρήματα αυτά παρουσιάστηκαν σε ιατρικό συνέδριο και δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε αξιολόγηση από ομοτίμους. Ωστόσο, υπογραμμίζουν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μοναξιάς στους επιζώντες από καρκίνο και τις πιθανές επιπτώσεις στην έκβαση της υγείας τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την υγεία του προστάτη;

Καρκίνος του προστάτη - Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας

Tips για να εξετάσετε την επιδερμίδα σας για καρκίνο του δέρματος

Η διακοπή της ανοσοθεραπείας μετά από δύο χρόνια είναι λογική σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Η έκθεση σε πλαστικοποιητές στην εγκυμοσύνη συνδέεται με χαμηλότερο IQ στα παιδιά

Πλαστικοποιητές IQ: Η νοημοσύνη ενός παιδιού μπορεί να επηρεαστεί τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, ξεκινώντας από την ίδια την προγεννητική περίοδο.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πρωιμότερη έναρξη της εφηβείας τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια με διαβήτη, σύμφωνα με Γερμανική έρευνα μεγάλης κλίμακας

"Είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την κοινωνία όσο και για τους παιδίατρους να αναγνωρίσουν αυτή την τάση και, αν χρειαστεί, ίσως χρειαστεί να επανεκτιμήσουμε και να προσαρμόσουμε ανάλογα τις κλινικές μας προσεγγίσεις για την εξέταση της πρόωρης εφηβείας", δήλωσε ο Dr. Reschke.