Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος του Πνεύμονα: Η διακοπή της ανοσοθεραπείας μετά από δύο χρόνια είναι λογική σε ασθενείς με προχωρημένη νόσο

Καρκίνος του Πνεύμονα: Η διακοπή της ανοσοθεραπείας μετά από δύο χρόνια είναι λογική σε ασθενείς με προχωρημένη νόσο

«Αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικά δεδομένα που ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν τους ασθενείς να αισθάνονται λιγότερο ανήσυχοι για τους πιθανούς κινδύνους από τη θεραπεία και να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εάν αποφασίσουν να διακόψουν τη θεραπεία μετά από δύο χρόνια».

Καρκίνος του Πνεύμονα: Την τελευταία δεκαετία, η έγκριση των αναστολέων του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου έχει φέρει επανάσταση στη θεραπεία ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα, βοηθώντας πολλούς να ζήσουν περισσότερο και βελτιώνοντας τη συνολική επιβίωση για τη νόσο. Ωστόσο, ένα σημαντικό ερώτημα παρέμεινε αναπάντητο: Πόσο καιρό πρέπει να συνεχίσει τη θεραπεία ένας ασθενής με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΣΚΠ), ο οποίος λαμβάνει ανοσοθεραπεία ως μέρος της αρχικής του θεραπείας;

Μια νέα αναδρομική μελέτη κοόρτης, που δημοσιεύθηκε σήμερα στο JAMA Oncology και παρουσιάστηκε στο 2023 American Society of Clinical Oncology (ASCO) Annual Meeting (Abstract 9101) από ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου Abramson της Penn Medicine, προτείνει ότι είναι λογικό να σταματήσει η ανοσοθεραπεία σε δύο χρόνια όσο ο καρκίνος τους δεν έχει προχωρήσει. Οι ερευνητές δεν βρήκαν στατιστικά σημαντική διαφορά στη συνολική επιβίωση μεταξύ των ασθενών που διέκοψαν τη θεραπεία σε δύο χρόνια και εκείνων που συνέχισαν τη θεραπεία επ’ αόριστον. «Ελπίζουμε ότι αυτά τα δεδομένα παρέχουν διαβεβαίωση ότι η διακοπή της θεραπείας στα δύο χρόνια είναι μια έγκυρη θεραπευτική στρατηγική που δεν φαίνεται να θέτει σε κίνδυνο τη συνολική επιβίωση», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Lova Sun, MD, επίκουρη καθηγήτρια Αιματολογίας-Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. “Ελλείψει οριστικών προοπτικών δεδομένων σχετικά με τη διάρκεια της θεραπείας – που θα χρειαστούν χρόνια για να συσσωρευτούν – ο στόχος μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε δεδομένα παρατήρησης του πραγματικού κόσμου για να παρέχουμε καθοδήγηση σε αυτό το σημαντικό κλινικό ζήτημα.” Η κατάλληλη διάρκεια θεραπείας παραμένει ανοιχτό ερώτημα, επειδή οι βασικές κλινικές δοκιμές έχουν χρησιμοποιήσει διαφορετική διάρκεια θεραπείας και καθώς οι θεραπείες έχουν εγκριθεί και γίνονται ευρέως διαθέσιμες, πολλοί ασθενείς συνέχισαν τη θεραπεία πέρα από το ένα έως δύο χρόνια που δοκιμάστηκαν σε κλινικές δοκιμές. Όσο περισσότερο συνεχίζει τη θεραπεία ένας ασθενής, τόσο υψηλότερο γίνεται το κόστος υγειονομικής περίθαλψης -τόσο για τον ασθενή όσο και για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης- και υπάρχει συνεχής κίνδυνος παρενεργειών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που δεν ταυτοποιήθηκαν από ένα εθνικό ηλεκτρονικό αρχείο υγείας που περιλάμβανε ασθενείς με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα ΜΜΚΠ που έλαβαν θεραπεία τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε κοινοτικό περιβάλλον. Από τους 1.091 ασθενείς που έλαβαν έναν αναστολέα του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου ως μέρος της αρχικής θεραπείας τους (είτε μόνοι τους είτε σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία) και των οποίων ο καρκίνος δεν συνέχισε να αναπτύσσεται, μόνο ένας στους πέντε σταμάτησε την ανοσοθεραπεία στα δύο χρόνια και θεωρήθηκε ως «σταθερής διάρκειας ” ομάδα για αυτήν την ανάλυση. Η συντριπτική πλειoνότητα που συνέχισε τη θεραπεία πέραν των δύο ετών θεωρήθηκε η ομάδα «αόριστης διάρκειας».

Η ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα και βρήκε παρόμοιες γενικές πιθανότητες επιβίωσης μεταξύ των δύο ομάδων: 79% για σταθερή διάρκεια και 81% για αόριστη διάρκεια. «Τελικά, το πεδίο εξακολουθεί να βρίσκεται στην αιχμή του προσδιορισμού της καταλληλότερης διάρκειας για αυτές τις ανοσοθεραπείες που ήταν τόσο αποτελεσματικές για ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Charu Aggarwal, MD, MPH, Leslye M. Heisler Associate Professor. για Αριστεία Καρκίνου Πνεύμονα στην Αιματολογία-Ογκολογία στο Penn. «Αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικά δεδομένα που ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν τους ασθενείς να αισθάνονται λιγότερο ανήσυχοι για τους πιθανούς κινδύνους από τη θεραπεία και να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εάν αποφασίσουν να διακόψουν τη θεραπεία μετά από δύο χρόνια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη προσδιορίζει βιοδείκτη που μπορεί να προβλέψει την ανταπόκριση στη χημειοανοσοθεραπεία

Γιατί ο καρκίνος του πνεύμονα δεν ανταποκρίνεται καλά στην ανοσοθεραπεία

Ο έλεγχος για καρκίνο του πνεύμονα είναι πολύ σημαντικός

Νέα θεραπεία κατόρθωσε να φρενάρει τον καρκίνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της καρδιακής αποκατάστασης;

Υγεία καρδιάς: Η καρδιακή αποκατάσταση είναι μια ολοκληρωμένη και δομημένη προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή ή καρδιοχειρουργική επέμβαση.