ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος: Ο έλεγχος για καρκίνο του πνεύμονα είναι πολύ σημαντικός

Καρκίνος: Ο έλεγχος για καρκίνο του πνεύμονα είναι πολύ σημαντικός

Καρκίνος: Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι τώρα 25%, αυξημένο κατά 21% από το 2014 έως το 2018 και σχεδόν το 26% των ανθρώπων διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο, όταν τα ποσοστά επιβίωσης είναι πολύ υψηλότερα.

Πολύ λίγοι άνθρωποι υποβάλλονται σε έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα. Αυτό είναι το μήνυμα από την έκθεση της Αμερικανικής Πνευμονικής Εταιρείας για το 2022 «Κατάσταση καρκίνου του πνεύμονα». Λιγότερο από το 6% των επιλέξιμων Αμερικανών έχουν ελεγχθεί για καρκίνο του πνεύμονα και σε ορισμένες πολιτείες, τα ποσοστά προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι τόσο χαμηλά όσο 1%.

Έλεγχος για καρκίνο του πνεύμονα

Το 2021, η Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ άρχισε να συνιστά ετήσιο προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του πνεύμονα με υπολογιστική τομογραφία (CT) χαμηλής δόσης για άτομα ηλικίας 50 έως 80 ετών που κάπνιζαν τουλάχιστον ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για 20 χρόνια, κάπνιζαν δύο πακέτα τσιγάρα ημέρα για 10 χρόνια, καπνίζουν επί του παρόντος ή που έχουν κόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια. Περίπου 14,2 εκατομμύρια Αμερικανοί πληρούν αυτές τις οδηγίες. Το Medicare και τα περισσότερα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα πρέπει να πληρώσουν για το τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου σε άτομα που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες υψηλού κινδύνου.

«Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε όσον αφορά την πρόσληψη προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα», δήλωσε η Δρ Andrea McKee, πρόεδρος ακτινολογικής ογκολογίας στο Lahey Hospital & Medical Center στο Μπέρλινγκτον της Μασαχουσέτης. Είναι επίσης εθελοντής εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Πνευμόνων . Η Denise Lee, που κάπνιζε για 40 χρόνια, είναι μεγάλη υποστηρικτής του έγκαιρου προληπτικού ελέγχου. Δεν γνώριζε τον έλεγχο αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης μέχρι που είδε μια διαφημιστική πινακίδα καθ’ οδόν προς τη δουλειά της.

Η σάρωση αποκάλυψε καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο

Ο Λι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία. Λέει ότι ο έγκαιρος εντοπισμός της έσωσε τη ζωή. Εγγράφηκε επίσης σε μια κλινική δοκιμή δοκιμάζοντας ένα φάρμακο ανοσοθεραπείας για να προσπαθήσει να αποτρέψει την υποτροπή.

Μέρος του λόγου πίσω από τα χαμηλά ποσοστά προσυμπτωματικού ελέγχου είναι ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι το νεότερο παιδί στο μπλοκ. «Κάναμε κολονοσκοπήσεις για να βρούμε καρκίνο του παχέος εντέρου, τεστ Παπανικολάου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και μαστογραφίες για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού για δεκαετίες και η απόφαση να υποστηρίξουμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα δεν έγινε μέχρι το 2021», είπε ο McKee.

Το τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι απλό και ανώδυνο, ειδικά σε σύγκριση με ορισμένες άλλες δοκιμασίες προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου που περιλαμβάνουν προπαρασκευαστική εργασία όπως οι κολονοσκοπήσεις, είναι επεμβατικές όπως το τεστ Παπανικολάου ή μπορεί να είναι επώδυνες όπως οι μαστογραφίες, είπε. “Αυτό είναι μη επεμβατικό και γρήγορο. Δεν υπάρχει αιμοληψία, μόνο χαμηλή δόση ακτινοβολίας για τη δημιουργία εικόνων των πνευμόνων”, είπε.

Στη συνέχεια, ένας ακτινολόγος εξετάζει τις εικόνες για να εντοπίσει πρώιμους καρκίνους του πνεύμονα, οι οποίοι είναι εξαιρετικά ιάσιμοι, είπε ο McKee. «Ο καρκίνος του πνεύμονα σταδίου 1 που ανιχνεύεται από τον προσυμπτωματικό έλεγχο έχει ποσοστό ίασης 90%», είπε. «Υπήρχε μια μοιρολατρική αίσθηση για τον καρκίνο του πνεύμονα μέχρι τώρα, αλλά ο προσυμπτωματικός έλεγχος αλλάζει το παιχνίδι και θα δημιουργήσουμε έναν στρατό επιζώντων όπως κάναμε με τον καρκίνο του μαστού μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου».

Οι θεραπείες βελτιώνονται επίσης για τον καρκίνο του πνεύμονα μεταγενέστερου σταδίου, αποκάλυψε η νέα έκθεση.

Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι τώρα 25%, αυξημένο κατά 21% από το 2014 έως το 2018 και σχεδόν το 26% των ανθρώπων διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο, όταν τα ποσοστά επιβίωσης είναι πολύ υψηλότερα. Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί χειρουργικά εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο και δεν έχει εξαπλωθεί. Δεν είναι μόνο οι καπνιστές που αναπτύσσουν καρκίνο του πνεύμονα. Η Leah Phillips, μητέρα τριών παιδιών, έμαθε ότι είχε προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα σε ηλικία 43 ετών. Μανιώδης δρομέας, έπαθε σοκ γιατί δεν έχει καπνίσει ποτέ. Αυτή τη στιγμή ζει με καρκίνο του πνεύμονα και προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει ότι ο καθένας μπορεί να νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα.

Περιθώριο βελτίωσης

Η νέα έκθεση σημείωσε ότι οι έγχρωμοι που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα έχουν συχνά χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης, είναι λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν έγκαιρα και λιγότερο πιθανό να λάβουν χειρουργική θεραπεία. Είναι πιο πιθανό να μην λάβουν καμία θεραπεία. Ενώ οι περισσότεροι ασφαλιστές πρέπει να καλύπτουν τις εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα που είναι επιλέξιμα, τα κρατικά προγράμματα Medicaid δεν απαιτείται να το κάνουν. Σε αυτούς τους τύπους ιατρείων, η Medicaid πληρώνει τους γιατρούς απευθείας για κάθε υπηρεσία που παρέχουν.

Δύο ειδικοί στον καρκίνο του πνεύμονα από το Memorial Sloan Kettering Cancer Center συμφώνησαν ότι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα. «Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μειώνει τον καρκίνο του πνεύμονα [θάνατο] και το πιθανό όφελος υπερτερεί κάθε κινδύνου βλάβης, όπως υπερδιάγνωση, τυχαία ευρήματα και [επακόλουθη ανάγκη για] επεμβατικές διαδικασίες», δήλωσε ο Δρ Bernard Park, χειρουργός ογκολόγος στο κέντρο καρκίνου στο New. Πόλη της Υόρκης.

Υπάρχουν επίσης δεδομένα από την Ταϊβάν που δείχνουν ότι άλλες ομάδες ανθρώπων μπορεί να ωφεληθούν από τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα, συμπεριλαμβανομένων των μη καπνιστών με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό του καρκίνου, είπε η Park. Εκτός από την εμφάνιση του προσυμπτωματικού ελέγχου, υπήρξαν πολλές βελτιώσεις στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, είπε η Δρ Isabel Preeshagul, ιατρική ογκολόγος στο κέντρο του Sloan Kettering στο Montvale, N.J.

«Ο καρκίνος του πνεύμονα έχει γίνει το παιδί αφίσας για την εξατομικευμένη ιατρική», είπε. «Γνωρίζουμε πολλά περισσότερα τώρα από ό,τι πριν από 20 χρόνια, πριν από 10 χρόνια, πριν από έναν χρόνο και, ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις, πριν από τρεις μήνες», είπε. Σήμερα, οι γιατροί μπορούν να κάνουν γενετικές εξετάσεις σε όγκους του πνεύμονα για να δουν ποια γονίδια εκφράζονται και να προσαρμόσουν καλύτερα τη θεραπεία στον συγκεκριμένο όγκο. «Εστιάζουμε πραγματικά στην προσαρμογή [θεραπείας] στον όγκο κάποιου», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος παχέος εντέρου: Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση με ρομποτική κολεκτομή

Η εγκυμοσύνη μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του ενδομητρίου

Πώς η ωμοφαγική vegan διατροφή μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την υγεία σας

Η παιδική παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών - Κατανοώντας τις επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Η κατανόηση των επιπτώσεών του σε διάφορους τομείς, όπως ο μεταβολισμός, η ψυχική υγεία και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών.

Η συνεργασία συνιστά αλλαγές στην ανάπτυξη, αξιολόγηση και έγκριση των φαρμάκων για την ψυχική υγεία

Οι συγγραφείς του άρθρου προτείνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αξίζει να επανεξεταστούν φάρμακα που εγκρίθηκαν υπό λιγότερο αυστηρές συνθήκες και ότι αυτό μπορεί να πρέπει να γίνει από δημόσιους πόρους.