Επιστημονικά Νέα

Μελάνωμα: Tips για να εξετάσετε την επιδερμίδα σας για καρκίνο του δέρματος

Μελάνωμα: Tips για να εξετάσετε την επιδερμίδα σας για καρκίνο του δέρματος

Μελάνωμα: Η αυτοεξέταση και η αναζήτηση επαγγελματικής φροντίδας όταν χρειάζεται μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη ανίχνευση και την επιτυχή θεραπεία του καρκίνου του δέρματος.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι μια σοβαρή πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο δέρμα, ακόμη και σε απροσδόκητα σημεία όπως τα πέλματα των ποδιών ή κάτω από τα νύχια. Το γεγονός αυτό βίωσε από πρώτο χέρι η Isabel Lievano, η οποία διαγνώστηκε με μελάνωμα όταν εμφανίστηκε μια επίμονη μαύρη κηλίδα κάτω από το νύχι της, γεγονός που υποδηλώνει την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος.

Καρκίνος του δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες και μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Η ιστορία της Lievano υπογραμμίζει τη σημασία της τακτικής αυτοεξέτασης του δέρματος. Ο πιστοποιημένος δερματολόγος Dr. Hope Mitchell τονίζει τη σημασία του ελέγχου του δέρματος για τυχόν νέες ή μεταβαλλόμενες κηλίδες, ώστε να εντοπίζεται ο καρκίνος του δέρματος νωρίς, όταν είναι ιδιαίτερα θεραπεύσιμος.

Η Δρ Μίτσελ συνιστά τη χρήση των ABCDEs του μελανώματος ως οδηγό για την αυτοεξέταση:

  • Το Α σημαίνει ασυμμετρία, όπου το ένα μισό της κηλίδας διαφέρει από το άλλο.
  • Το Β αντιπροσωπεύει την ανομοιομορφία των ορίων, τα οποία μπορεί να είναι κυματοειδή ή ελάχιστα καθορισμένα.
  • Το Γ αντιπροσωπεύει τη χρωματική διαφοροποίηση, με αποχρώσεις του μαύρου, του καφέ, του μαύρου ή περιοχές με λευκό, κόκκινο ή μπλε χρώμα.
  • Το D αντιπροσωπεύει τη διάμετρο, με τα μελανώματα να είναι συνήθως μεγαλύτερα από 6 mm (περίπου το μέγεθος μιας γόμας μολυβιού) όταν διαγιγνώσκονται, αν και μπορεί να είναι μικρότερα.
  • Το E σημαίνει εξελισσόμενη, όπου η κηλίδα φαίνεται διαφορετική από τις υπόλοιπες ή αλλάζει σε μέγεθος, σχήμα ή χρώμα.

Εκτός από το μελάνωμα, είναι ζωτικής σημασίας ο έλεγχος για άλλους τύπους καρκίνου του δέρματος, όπως το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (το πιο κοινό) και το πλακώδες καρκίνωμα (το οποίο αναπτύσσεται αργά και σε βάθος). Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να εμφανιστεί ως μια ανάπτυξη σε σχήμα θόλου, μια γυαλιστερή ροζιασμένη περιοχή, μια μαύρη ή καφέ ανάπτυξη, μια λευκή ή κίτρινη κηρώδης ανάπτυξη ή μια πληγή που επουλώνεται και επανέρχεται. Το πλακώδες καρκίνωμα μπορεί να παρουσιαστεί ως κρούστα ή τραχύ εξόγκωμα, ως κόκκινη τραχιά επίπεδη περιοχή, ως θολωτό αιμορραγικό εξόγκωμα ή ως πληγή που δεν επουλώνεται ή υποτροπιάζει.

Κατά τη διάρκεια μιας αυτοεξέτασης του δέρματος, είναι σημαντικό να εξετάζετε διεξοδικά όλα τα σημεία του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των σπίλων, των φακίδων και των κηλίδων ηλικίας. Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των λιγότερο εκτεθειμένων στον ήλιο περιοχών, όπως οι παλάμες των χεριών, τα πέλματα των ποδιών, το στόμα, τα μάτια, τα γεννητικά όργανα και οι γλουτοί. Σε άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα, είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε περιοχές που δεν εκτίθενται τακτικά στον ήλιο, όπως κάτω ή γύρω από τα νύχια, τις παλάμες ή τα πέλματα.

Για να πραγματοποιήσετε αυτοεξέταση, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές που παρέχει ο Δρ Μίτσελ:

  • Χρησιμοποιήστε έναν ολόσωμο καθρέφτη για να εξετάσετε το σώμα σας μπροστά και πίσω, σηκώνοντας τα χέρια σας για να δείτε τη δεξιά και την αριστερή πλευρά.
  • Λυγίστε τους αγκώνες σας και επιθεωρήστε τους πήχεις, τις μασχάλες, τα νύχια και τις παλάμες των χεριών σας.
  • Ελέγξτε το πίσω μέρος των ποδιών και των ποδιών σας, συμπεριλαμβανομένων των διαστημάτων μεταξύ των δακτύλων των ποδιών, των νυχιών των ποδιών και των πέλματος των ποδιών σας.
  • Χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη χεριών για να εξετάσετε το πίσω μέρος του λαιμού και του τριχωτού της κεφαλής σας. Χωρίστε τα μαλλιά σας για να δείτε καλύτερα το τριχωτό της κεφαλής σας.
  • Ζητήστε τη βοήθεια κάποιου για να εξετάσετε την πλάτη και τους γλουτούς σας με έναν καθρέφτη χειρός.

Ο Δρ Μίτσελ τονίζει τη σημασία της καταγραφής των κηλίδων στο δέρμα και τα νύχια σας, σημειώνοντας τη θέση τους και τυχόν αλλαγές που παρατηρούνται. Εάν παρατηρήσετε μια κηλίδα που διαφέρει από τις άλλες, αλλάζει την εμφάνισή της, έχει φαγούρα ή αιμορραγεί, κλείστε ένα ραντεβού με έναν πιστοποιημένο δερματολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση.

Η διενέργεια τακτικών αυτοεξετάσεων και η αναζήτηση επαγγελματικής φροντίδας όταν χρειάζεται μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη ανίχνευση και την επιτυχή θεραπεία του καρκίνου του δέρματος. Είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στην υγεία του δέρματος και να λάβετε προληπτικά μέτρα για να προστατευτείτε από τους κινδύνους αυτής της νόσου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

4 τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και προστατεύουν από τον καρκίνο

Ποια είναι τα αίτια και τα συμπτώματα του μελανώματος;

Παίζει ρόλο το χρώμα των μαλλιών μας στην αντίληψη πόνου;

Η θεραπεία μόνο με ανοσοθεραπεία παράγει "εξαιρετικά" ποσοστά ανταπόκρισης σε ορισμένους ασθενείς με μελάνωμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της καρδιακής αποκατάστασης;

Υγεία καρδιάς: Η καρδιακή αποκατάσταση είναι μια ολοκληρωμένη και δομημένη προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή ή καρδιοχειρουργική επέμβαση.