Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος του προστάτη: Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας

Καρκίνος του προστάτη: Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας

Ενώ ο καρκίνος είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να σκέφτεται, ο Humphreys δίνει τις εξής συμβουλές και ενθάρρυνση: "Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της υγείας σας και μια ομάδα εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας μπορεί να σας καθοδηγήσει στις λύσεις που είναι πιο προσαρμοσμένες για εσάς, τις επιθυμίες σας και το σώμα σας".

Καρκίνος του προστάτη: Κανένας άνδρας δεν θέλει να ακούσει ότι πάσχει από καρκίνο του προστάτη, αλλά αν διαγνωστεί θα πρέπει να μάθει για την ασθένεια και τον τρόπο αντιμετώπισής της. Ο καρκίνος του προστάτη προσβάλλει έναν στους επτά άνδρες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS), είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος καρκίνου στους άνδρες μετά τον καρκίνο του δέρματος. Με εκτιμώμενες 288.300 νέες περιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023, είναι σημαντικό να γνωρίζετε περισσότερα για τον καρκίνο του προστάτη και τι μπορείτε να περιμένετε αν είστε ο ένας στους επτά.

Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη;

Ο προστάτης, ένα όργανο σε σχήμα καρυδιού, αποτελεί μέρος των αναπαραγωγικών οργάνων των ανδρών, παρέχοντας μέρος του σπερματικού υγρού. Ζώντας κάτω από την ουροδόχο κύστη, περιβάλλει την ουρήθρα μέσω της οποίας αποχετεύονται τα ούρα και τον σπερματικό σωλήνα μέσω του οποίου ρέει το σπέρμα. Όπως και με άλλους καρκίνους, ξεκινά όταν τα κύτταρα μεταλλάσσονται, αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και τελικά βλάπτουν και κλέβουν θρεπτικά συστατικά από τα γύρω υγιή κύτταρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία ACS.

Αιτίες του καρκίνου του προστάτη

Ενώ δεν έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένες αιτίες του καρκίνου του προστάτη, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ απαριθμούν διάφορους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

 • Ηλικία : Ο πιο κοινός παράγοντας κινδύνου. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία σας, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξετε καρκίνο του προστάτη
 • Φυλή: Οι μαύροι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του προστάτη, να νοσήσουν σε νεότερη ηλικία, να έχουν προχωρημένη νόσο πριν διαγνωστεί και έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη
 • Βάρος: Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο
 • Γενετική: Η ύπαρξη στενού μέλους της οικογένειας που έχει διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη αυξάνει τον κίνδυνο

Συμπτώματα καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη είναι σπάνια στα αρχικά στάδια. Μόλις παρατηρηθούν τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη, συνήθως σηματοδοτούν επιδείνωση της νόσου.

Αυτά τα σημάδια περιλαμβάνουν:

 • Προβλήματα στην ούρηση ή μειωμένη δύναμη της ούρησης
 • Αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα
 • Πόνο στα οστά
 • Στυτική δυσλειτουργία
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • Ανεξήγητο πυρετό

Ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να οφείλονται σε άλλα προβλήματα του προστάτη, οπότε θα χρειαστούν περισσότερες εξετάσεις.

Εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη

Υπάρχουν δύο κύριες εξετάσεις διαλογής για τον καρκίνο του προστάτη. Η ψηφιακή εξέταση του ορθού (DRE) διενεργείται από τον ιατρό για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αλλαγές στον προστάτη. Δεύτερον, η εξέταση αίματος για το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) εξετάζει για αυξημένα επίπεδα PSA, τα οποία μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, πολλά άλλα πράγματα μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο του PSA. Εάν κάποιο από αυτά είναι μη φυσιολογικό, ο γιατρός και ο ασθενής μπορεί να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε βιοψία προστάτη. Κάθε ασθενής θα πρέπει να συζητήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη με τον γιατρό του για να καθορίσει τι είναι καλύτερο για τον ίδιο, αναφέρει το CDC.

Στάδια καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία ACS, υπάρχουν 10 στάδια καρκίνου του προστάτη. Η σταδιοποίηση του καρκίνου του προστάτη είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, αλλά καθορίζεται από την έκταση του κύριου όγκου, το αν έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες ή άλλα μέρη του σώματος, τα αποτελέσματα της εξέτασης PSA και τη βιοψία ή τη χειρουργική επέμβαση, η οποία δείχνει πόσο πιθανό είναι ο καρκίνος να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί γρήγορα. Η σταδιοποίηση του καρκίνου του προστάτη βοηθά τους γιατρούς να καθορίσουν το καλύτερο σχέδιο θεραπείας.

Θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη

Ο Dr. Mitchell Humphreys, ουρολόγος στην Mayo Clinic, δήλωσε σε ένα πρόσφατο βίντεο ότι η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη είναι πιο αποτελεσματική όταν η ασθένεια εντοπίζεται νωρίς. Ωστόσο, “η άμεση θεραπεία δεν είναι πάντα απαραίτητη. Η παρακολούθηση του καρκίνου μέχρι να μεγαλώσει, είναι μερικές φορές αρκετή”, είπε. Πέρα από την προσέγγιση της αναμονής, ο Humphreys απαριθμεί τις ακόλουθες θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη:

 • Χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του προστάτη για την αφαίρεση του καρκίνου και μερικές φορές του ίδιου του προστάτη, εάν δεν έχει εξαπλωθεί
 • Ακτινοβολία, η οποία στοχεύει και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα
 • Χημειοθεραπευτικά φάρμακα που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα
 • Κρυοθεραπεία, η οποία καταψύχει τα καρκινικά κύτταρα, ή εστιασμένος υπέρηχος υψηλής έντασης, ο οποίος σκοτώνει τα κύτταρα με θερμότητα
 • Θεραπεία στέρησης ανδρογόνων, η οποία εμποδίζει την παραγωγή τεστοστερόνης

Πολλοί γιατροί και ασθενείς επιλέγουν την προσέγγιση της “ενεργητικής παρακολούθησης”, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA Internal Medicine. Ενώ προστατεύεται η υγεία του ασθενούς μέσω στενής παρακολούθησης, αποφεύγονται οι συχνά δύσκολες παρενέργειες των θεραπευτικών επιλογών.

Ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο του προστάτη

Σύμφωνα με το CDC, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης από τον καρκίνο του προστάτη είναι λίγο πάνω από 97%. Ενώ ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι μια σοβαρή ασθένεια, οι περισσότεροι άνδρες με καρκίνο του προστάτη δεν πεθαίνουν από αυτόν. Σύμφωνα με το CDC, περισσότεροι από 3,1 εκατομμύρια άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν διαγνωστεί κάποια στιγμή με καρκίνο του προστάτη είναι ακόμη ζωντανοί σήμερα. Η ζωή με τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να είναι αγχωτική, ανεξάρτητα από το σχέδιο θεραπείας που θα επιλέξετε. Οι συνήθειες υγιεινής διαβίωσης, όπως η άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η απώλεια βάρους, η διακοπή του καπνίσματος και η συναισθηματική υποστήριξη από την οικογένεια ή τις ομάδες υποστήριξης μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση αυτής της νόσου. Επιπλέον, θα πρέπει να παρακολουθείτε τακτικά τον γιατρό σας για να παρακολουθείτε τις αλλαγές στον καρκίνο σας. Ενώ ο καρκίνος είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να σκέφτεται, ο Humphreys δίνει τις εξής συμβουλές και ενθάρρυνση: “Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της υγείας σας και μια ομάδα εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας μπορεί να σας καθοδηγήσει στις λύσεις που είναι πιο προσαρμοσμένες για εσάς, τις επιθυμίες σας και το σώμα σας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tips για να εξετάσετε την επιδερμίδα σας για καρκίνο του δέρματος

Οι πολιτικές για τον καρκίνο του προστάτη οδηγούν σε υπερδιάγνωση και ανισότητα με ελάχιστο όφελος υποστηρίζουν οι εμπειρογνώμονες

Νέα τεχνική μειώνει τις μετεγχειρητικές επιπλοκές στη χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του προστάτη

Χαμηλή παραμένει η θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη, ανεξάρτητα από τη θεραπεία που επελέγη να χορηγηθεί στους ασθενείς

Πώς θα είναι η σεξουαλική σου ζωή μετά από εγχείριση προστάτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της καρδιακής αποκατάστασης;

Υγεία καρδιάς: Η καρδιακή αποκατάσταση είναι μια ολοκληρωμένη και δομημένη προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή ή καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Πώς να μάθετε εάν έχετε ρήξη χιαστού;

Ρήξη χιαστού: Μια ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ACL),  είναι ένας τραυματισμός στο γόνατο που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο, οίδημα και ήχο σκασμού.