ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός: Έρευνα προτείνει μια πιθανή μοριακή σύνδεση με τη νόσο του Πάρκινσον

Κορωνοϊός: Έρευνα προτείνει μια πιθανή μοριακή σύνδεση με τη νόσο του Πάρκινσον

Κορωνοϊός: Μια νέα μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα βρίσκει μια ενδιαφέρουσα μοριακή σύνδεση μεταξύ της Covid και της νόσου του Πάρκινσον.

Ένας μικρός αριθμός περιπτωσιολογικών μελετών υποδηλώνει ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει νόσο του Πάρκινσον σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι η N-πρωτεΐνη του SARS-CoV-2 – ο ιός που προκαλεί την COVID-19 – μπορεί να επιταχύνει τον σχηματισμό των ινιδίων αμυλοειδούς που είναι υπεύθυνα για τη νόσο του Πάρκινσον. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτό μπορεί να συμβεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, οι ερευνητές έχουν αναφέρει τρεις περιπτώσεις συμπτωμάτων Πάρκινσον που αναπτύχθηκαν μετά τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2. Τα εν λόγω άτομα ήταν σχετικά νέοι για διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον, γεγονός που οδήγησε σε εικασίες ότι ο ιός με κάποιο τρόπο πυροδότησε την πάθηση. Η COVID-19 προκαλεί νευρολογικές επιπλοκές σε ποσοστό έως και 85% των ασθενών. Ένα από τα πιο κοινά είναι η ανοσμία ή απώλεια της όσφρησης, η οποία είναι επίσης ένα πρώιμο σημάδι της νόσου του Πάρκινσον. Υπάρχουν κάποια στοιχεία από εργαστηριακές μελέτες ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να μολύνει εγκεφαλικά κύτταρα. Ωστόσο, οι επιστήμονες διαφωνούν σχετικά με το εάν ο ίδιος ο ιός ή η ανοσολογική απόκριση του οργανισμού σε αυτόν προκαλεί νευρολογικά συμπτώματα.

Το Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που προκαλεί προβλήματα στην κίνηση. Αρκετοί γενετικοί, περιβαλλοντικοί παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής – συν η μεγαλύτερη ηλικία – είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον, μόρια μιας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο που ονομάζεται άλφα-συνουκλεΐνη συσσωρεύονται σε κυτταρικό επίπεδο για να σχηματίσουν τοξικά ινίδια αμυλοειδούς. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά σκοτώνουν τους νευρώνες που παράγουν τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, ο οποίος είναι απαραίτητος για τον κινητικό έλεγχο.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Twente στο Enschede, στην Ολλανδία, βρήκαν τώρα στοιχεία ότι μία από τις πρωτεΐνες του SARS-CoV-2 μπορεί να επιταχύνει τη μετατροπή της άλφα-συνουκλεΐνης σε ινίδια αμυλοειδούς. Η μελέτη τους, η οποία περιελάμβανε πειράματα σε δοκιμαστικούς σωλήνες και καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων, εμφανίζεται στο ACS Chemical Neuroscience. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη νουκλεοκαψιδίου ή Ν-πρωτεΐνη του ιού, η οποία περιέχει το γενετικό του υλικό, επιτάχυνε τον ρυθμό με τον οποίο η άλφα-συνουκλεΐνη συσσωματώνεται για να σχηματίσει ινίδια αμυλοειδούς. Αντίθετα, η πρωτεΐνη ακίδας του ιού δεν είχε καμία επίδραση στον ρυθμό συσσωμάτωσης. Σημειώνεται ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 στοχεύουν στην ακίδα, τη δομή που χρησιμοποιεί ο ιός για να συνδεθεί με τα κύτταρα ξενιστές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μελέτη δείχνει ότι περίπου 1 στους 100 ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 έχουν εγκεφαλικές επιπλοκές

Με νευρολογικά προβλήματα 8 στους 10 νοσηλευόμενοι με Covid

Νευρολογικά προβλήματα εμφανίζει ένας στους τρεις ασθενείς με κορωνοϊό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κολύμβηση συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκεφάλου και τη μείωση του στρες

Κολύμπι: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κολύμβηση είναι πράγματι πολύ ευεργετική για το μυαλό, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε στην παραλία, σε μια ορεινή λίμνη ή κολυμπάτε στην πισίνα του ξενοδοχείου σας το καλοκαίρι. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μας ωφελεί.

Βελγικό μοσχάρι Carbonnade με μπύρα

Μοσχάρι Carbonnade a la Flamande: Ταξιδεύουμε στο Βέλγιο και δοκιμάζουμε το εμβληματικό μοσχάρι carbonnade, παραδοσιακά μαγειρεμένο με τοπική μπύρα.

Τα προτερήματα της πρωτεΐνης στο πρωινό σας

Πρωινό πρωτεΐνη: Επιβραδύνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων και ενισχύοντας το αίσθημα του κορεσμού, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη στα πλαίσια ενός υγιεινού πρωινού.