ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρδιακή Προσβολή: Συστατικό των ψαριών την προλαμβάνει

Καρδιακή Προσβολή: Συστατικό των ψαριών την προλαμβάνει

Καρδιακή προσβολή: Σε αυτό το άρθρο θα σας μιλήσουμε για μία μελέτη που δείχνει πώς ένα συγκεκριμένο ψάρι μπορεί να είναι σωτήριο για αποφυγή των καρδιακών παθήσεων.

Τα ενήλικα ψάρια, μπορούν να αναγεννήσουν τις καρδιές τους μετά από τραυματισμό. Γι αυτόν τον λόγο οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ένα γονίδιο στα ψάρια  που ρυθμίζει την αναγέννηση και την επούλωση του κατεστραμμένου καρδιακού ιστού. Το γονίδιο αυτό λειτουργεί με τον επαναπρογραμματισμό γενετικών οδών σε μη τραυματισμένα καρδιακά μυϊκά κύτταρα , μετά από τραυματισμό στα ψάρια.

Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας αυτού του γονιδίου μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμες θεραπείες σε ανθρώπους που θα μπορούσαν να μειώσουν ή να αντιστρέψουν βλάβες από καρδιακή προσβολή.

Τι είναι η καρδιά

  • Η καρδιά είναι ένας μυς υπεύθυνος για την άντληση αίματος σε όλο το κυκλοφορικό σύστημα. Για να λειτουργήσει, χρειάζεται αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, τα οποία παρέχουν οι στεφανιαίες αρτηρίες.

Μπλοκαρισμένες αρτηρίες

  • Εάν οι αρτηρίες μπλοκαριστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο καρδιακός ιστός μπορεί να να οδηγήσει σε ανακοπή με αποτέλεσμα να επέλθει η καρδιακή προσβολή ή το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Επιβίωση από καρδιακές παθήσεις

  • Οι καρδιακές παθήσεις είναι σύνηθες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και παρά την εξέλιξη των θεραπειών, τα ποσοστά θανάτου ανάμεσα στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω που επιβιώνουν από καρδιακή προσβολή παραμένουν στο:
  • Μετά από 1 έτος είναι στο 24%
  • Μετά από 5 χρόνια είναι στο 51%
  • Μετά από 8 χρόνια στο 65%

Τι προκαλεί η καρδιακή προσβολή

  • Μια καρδιακή προσβολή προκαλεί το θάνατο των καρδιακών μυϊκών κυττάρων που ονομάζονται καρδιομυοκύτταρα στην αριστερή κοιλία . Ο ινώδης ουλώδης ιστός, που δεν μπορεί να συρρικνωθεί, αντικαθιστά τα τραυματισμένα καρδιομυοκύτταρα. Αυτό μειώνει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί,  και αυτό ενδεχομένως οδηγεί σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια .

Τι κάνει η καρδιακή ανεπάρκεια

  • Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Η μεταμόσχευση καρδιάς είναι η μόνη θεραπεία, αλλά η περιορισμένη διαθεσιμότητα οργάνων δότη το καθιστά ανέφικτο για τους περισσότερους ανθρώπους.

Άνθρωποι και ψάρια ζέβρας

  • Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα ενήλικα ψάρια ζέβρας αναγεννούν τις καρδιές τους και άλλα όργανα μετά από τραυματισμό. Ωστόσο, τα ψάρια ζέβρα μοιράζονται περισσότερο από το 70% των γονιδίων τους με τους ανθρώπους. Αυτό και άλλες ιδιότητες καθιστούν αυτά τα ψάρια ένα ιδανικό μοντέλο για τη μελέτη της αναγέννησης οργάνων με στόχο τη θεραπεία ανθρώπινων ασθενειών.

Ακολουθεί βίντεο για τις καρδιακές παθήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Jennifer Lopez Alexander Rodriquez: Όλα όσα είπαν για την σχέση τους

Αποφασίζουν σήμερα οι ειδικοί για νέα χαλάρωση των μέτρων - Σκέψεις για πολυκαταστήματα, λιανεμπόριο χωρίς SMS

Άνοιξε η πλατφόρμα εμβολιασμών για τις ευπαθείς ομάδες Β

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια σπάνια διαταραχή του πεπτικού συστήματος

Σύνδρομο άνω μεσεντέριου αρτηρίας SMAS: Μιά σπάνια πάθηση του πεπτικού συστήματος που μφανίζεται όταν μέρος του λεπτού εντέρου συμπιέζεται μεταξύ δύο αρτηριών, προκαλώντας μερική ή πλήρη απόφραξη.

Παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες μακράς covid σύμφωνα με μελέτη

Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να παρουσιάζονται ως διαφορετικοί τύποι και συνδυασμοί προβλημάτων υγείας. Μερικοί άνθρωποι που είχαν σοβαρή ασθένεια με COVID-19 εμφανίζουν πολυοργανικές επιδράσεις ή αυτοάνοσες καταστάσεις και τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS).

H επισήμανση της παραλλαγής ανησυχίας όμικρον ως ηπιότερης δεν σημαίνει ότι είναι ήπια, επισημαίνει η επικεφαλής των CDC Rochelle Walensky

Η Walensky κάλεσε τους ανθρώπους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση απέναντι στον ιό και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν προληπτικά μέτρα, όπως φορώντας μάσκες προσώπου, τηρώντας κοινωνική απόσταση και κάνοντας εμβολιασμό ή ενίσχυση.

Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την ευημερία μας

Αθλητισμός: Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση του στρες. Έρευνα σε εργαζόμενους ενήλικες έχει βρει ότι τα άτομα με υψηλή δραστηριότητα τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά στρες σε σύγκριση με άτομα που είναι λιγότερο δραστήρια.

Από 30/1 οι αιτήσεις για 7.000 νέες θέσεις εργασίας

ΟΑΕΔ: Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 44.000.000 € και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, μέσω του Ε.Π. "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020".