Επιστημονικά Νέα

Χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους και γαστρεντερικά ενοχλήματα

Χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους και γαστρεντερικά ενοχλήματα

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την παχυσαρκία είναι η βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση για τη σοβαρή παχυσαρκία συνδέεται με την μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και τη μειωμένη συνολική θνησιμότητα. Μία μελέτη βρήκε απώλεια βάρους μεταξύ 14% και 25% (ανάλογα με τον τύπο της εκτελούμενης επέμβασης) σε 10 έτη και μείωση 29% στη θνησιμότητα λόγω όλων των αιτίων συγκριτικά με τις συνήθεις μεθόδους για την απώλεια βάρους. Η λαπαροσκοπική γαστρική παράκαμψη (κατά Roux en-Y) είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την παχυσαρκία. Η γαστρική παράκαμψη είναι περισσότερο γνωστή σαν γαστρικό by-pass. Στην επέμβαση αυτή ο στόμαχος διαιρείται λίγο κάτω από την καρδιοοισοφαγική συμβολή με σκοπό τη δημιουργία ενός μικρού γαστρικού θυλάκου χωρητικότητας ~30 gr (νεοστόμαχος).

Η αποκατάσταση του πεπτικού συστήματος γίνεται με αναστόμωση του γαστρικού θυλάκου με λεπτό έντερο (γαστρική έλικα Roux) και η κυκλοφορία των πεπτικών υγρών με εντεροαναστόμωση δίνοντας στο πεπτικό σύστημα μια διαμόρφωση που μοιάζει με Υ. Ανάλογα με το μήκος του λεπτού εντέρου που παρακάμπτεται, υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του γαστρικού by-pass. Στο κλασσικό γαστρικό by-pass η εντερική παράκαμψη είναι περίπου ενάμισι μέτρο. Μία νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε  αυτή τη χειρουργική επέμβαση συχνά παραπονιούνται για γαστρεντερικά προβλήματα.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 249 παχύσαρκους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση και 295 παχύσαρκους που δεν χειρουργήθηκαν ως ομάδα ελέγχου, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο. Οι χειρουργικούς ασθενείς συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο δύο χρόνια μετά την επέμβαση. Οι χειρουργικοί ασθενείς συχνά ανέφεραν δυσπεψία. Επίσης η τροφική δυσανεξία, ειδικά για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και για το κόκκινο κρέας, ήταν μια κοινή παρενέργεια της χειρουργικής επέμβασης: τροφική δυσανεξία για τις συγκεκριμένες τροφές αναφέρθηκε από 70,7%  των μετεγχειρητικών ασθενών σε σύγκριση με 16,9 % των ατόμων από την ομάδα ελέγχου.

“Οι περισσότερες μελέτες της απώλειας βάρους μετά χειρουργική επέμβαση δίνουν έμφαση στις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της χειρουργικής επέμβασης, και υπάρχει περιορισμένη γνώση σχετικά με την επίδραση της γαστρικής παράκαμψης σε γαστρεντερικά ενοχλήματα σε μακροπρόθεσμη βάση», δήλωσε ο Δρ Τόμας Boerlage, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Surgery. «Με αυτή τη μελέτη, οι ιατροί μπορούν να βελτιώσουν τη συμβουλευτική τους προς τους ασθενείς, τόσο πριν όσο και μετά την επέμβαση”. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

1 στους 2 ασθενείς με Covid εμφανίζει συμπτώματα που επιμένουν ως και 6 μήνες μετά τη λοίμωξη

Πιο υγιείς οι μερακλήδες που τραγουδούν συχνότερα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών έχει αυξηθεί επικίνδυνα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με 18χρονη μελέτη

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Δεδομένης της αυξανόμενης πρόσληψης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στις ΗΠΑ και των αυξανόμενων στοιχείων που συνδέουν αυτά τα τρόφιμα με χρόνιες ασθένειες, οι ερευνητές συνιστούν την εφαρμογή πολιτικών για τη μείωση της κατανάλωσής τους, όπως αναθεωρημένες οδηγίες διατροφής, περιορισμούς στο μάρκετινγκ, αλλαγές στις επισημάνσεις των συσκευασιών και φόρους στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Υποστηρίζουν επίσης προγράμματα και πολιτικές για την αύξηση της διαθεσιμότητας, της προσβασιμότητας και της προσιτής τιμής των ανεπεξεργαστων τροφίμων, ιδιαίτερα μεταξύ των μειονοτήτων.

Η πανδημία στέρησε έναν γονέα ή φροντιστή σε περισσότερα από 140.000 παιδιά στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός ορφάνια: Σε 15 μήνες, 120.630 παιδιά στις ΗΠΑ βίωσαν τον θάνατο ενός κύριου φροντιστή, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, των παππούδων και των γιαγιάδων που τους παρείχαν βασικές ανάγκες, λόγω θανάτου που σχετίζεται με την Covid.

Γιατί τα καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο έντονα

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι ή το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού διατρέχουν τουλάχιστον μέτριο κίνδυνο έκθεσης σε πλημμύρες. Μετά την ξηρασία, οι καταιγίδες και οι πλημμύρες στοιχίζουν παγκοσμίως περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη καιρική καταστροφή.

Εμβόλιο κατά της covid-19 ετοιμάζει η Νότιος Αφρική - Θα ταιριάζει σε ζεστά κλίματα

Αλλού στην ήπειρο, βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων Covid, όπως στην Αλγερία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, τη Νιγηρία, τη Ρουάντα προς τη Σενεγάλη. «Η Αφρική πρέπει να γίνει αυτόνομη κατά τα επόμενα 20 χρόνια στην παραγωγή εμβολίων», δήλωσε ο Friede. «Αυτό πρέπει να γίνει, τελικά».

Ερευνητές συνδέουν την ποιότητα του ύπνου με την ψυχική ασθένεια μέσα από ιχνηλάτες δραστηριότητας καρπού

Ύπνος Ψυχική υγεία: O τρόπος του ύπνου, η διάρκεια, η ποιότητα, η μεταβλητότητα και άλλα, σχετίζονται με διαγνώσεις ψυχικής ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που χρησιμοποίησε δεδομένα ιχνηλάτη καρπού για την παρακολούθηση του ύπνου των συμμετεχόντων.

Εκείνοι με διαταραχή χρήσης ουσιών ήταν πιο πιθανό να προσβληθούν από τον κορωνοϊό αφού έλαβαν και τα δύο εμβόλια, λέει μελέτη.

"Σαφώς περισσότερη μελέτη είναι ευπρόσδεκτη και απαραίτητη, αλλά είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμήσουμε ή να παρερμηνεύσουμε τα πολύ ασαφή αποτελέσματα που παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη έρευνα και να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές κάνναβης ενημερώνονται με ακρίβεια για το τι δείχνει πραγματικά η πιο πρόσφατη έρευνα", πρόσθεσε ο Fox.