Επιστημονικά Νέα

Τι είναι η κύφωση και πώς αντιμετωπίζεται;

Τι είναι η κύφωση και πώς αντιμετωπίζεται;

Κύφωση λέγεται η υπερβολική αύξηση της φυσιολογικής κύρτωσης της θωρακικής περιοχής της σπονδυλικής στήλης. Είναι από τα πιο συχνά προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, από την παιδική ηλικία μέχρι τα γεράματα. Η κύφωση είναι ένα συχνό πρόβλημα και θα πρέπει να αναγνωρίζεται όσο το δυνατόν πιο νωρίς και να αντιμετωπίζεται πάντοτε σοβαρά, ώστε να αποφεύγονται σημαντικά προβλήματα σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Μια κύφωση διακρίνεται σε:

  • σε εύκαμπτη και δύσκαμπτη με βάση το κινητό ή μη της καμπύλης της

  • σε ομαλή και γωνιώδη ή οξύαιχμη με βάση τη μορφή της καμπύλης

  • σε νεανική και γεροντική με βάση την ηλικία του πάσχοντος

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της κύφωσης είναι πόνος που όσο περνά ο καιρός γίνεται μεγαλύτερος, μυϊκός σπασμός στους παρασπονδυλικούς μύες και αντισταθμιστική λόρδωση, έτσι ώστε οι ώμοι να πέφτουν προς τα εμπρός και κάτω, οι ωμοπλάτες να προβάλουν προς τα πίσω και η κοιλιά προς τα εμπρός.

Θεραπεία – Φυσικοθεραπευτική Αντιμετώπιση

Το ιστορικό του ασθενή, οι ακτινολογικές εξετάσεις και η κλινική εικόνα είναι τρεις σημαντικοί παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθεί και θα καθοριστεί, ο τρόπος αντιμετώπισης της νόσου.

Αν η αυξανόμενη κύφωση δείχνει ότι είναι άκαμπτη και είναι λιγότερο από 15°-20°, τοποθετείται νάρθηκας που λαμβάνει και το λαιμό.

Η συντηρητική θεραπεία απευθύνεται σε νεαρούς ασθενείς, όπου η ανάπτυξη του σκελετού τους δεν έχει ολοκληρωθεί. Αν η κύφωση δεν ξεπερνά τις 45°-50°, η σωστή όρθια στάση, η έναρξη συστηματικών αθλητικών δραστηριοτήτων (όπως γυμναστική και κολύμβηση) καθώς και ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων που θα δοθεί από το φυσικοθεραπευτή και θα αφορά σε ασκήσεις κοιλιακών, ραχιαίων και γλουτιαίων μυών από ύπτια ή πρηνή θέση σε σκληρό στρώμα χωρίς μαξιλάρι είναι η καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Φυσικά όλα αυτά θα πρέπει να δοθούν στον ασθενή εφόσον δεν υπάρχει μυϊκός σπασμός στη σπονδυλική στήλη γιατί διαφορετικά θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένουμε. Έτσι σκόπιμο θα ήταν να εφαρμοστούν προηγούμενα κάποιες συνεδρίες φυσικοθεραπείας με σκοπό την εξάλειψη του πόνου και του μυϊκού σπασμού.

Αν η κύφωση ξεπερνά τις 50°-80°, τότε η εφαρμογή κηδεμόνα του κορμού για την αποφυγή επιδείνωσης της κύφωσης και τη διόρθωση του σχήματος της ράχης είναι αναπόφευκτη. Η χρονική διάρκεια εφαρμογής του κηδεμόνα καθορίζεται από την εξέλιξη της νόσου και σίγουρα δεν μπορεί να είναι μικρότερη από δώδεκα (12) μήνες.

Συνήθως, οι σπόνδυλοι που επηρεάζονται περισσότερο είναι από το Θ4 έως τον Θ12 και μία σοβαρή κύφωση πάνω από 65°-70°, θα ήταν ένα σοβαρό κριτήριο για χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική επέμβαση απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες ασθενείς, που έχουν παρουσιάσει σοβαρότατη κύφωση, εμφανίζουν ισχυρούς πόνους στη ράχη και τη μέση και έχουν υποβληθεί ανεπιτυχώς σε συντηρητική θεραπεία. Η οπίσθια σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης στις περιπτώσεις, που η κύφωση ξεπερνά τις 70° και συνήθως συνοδεύεται από σημαντικές επιπλοκές είναι το προτεινόμενο μοντέλο της χειρουργικής επέμβασης.

Οι μέθοδοι θεραπείας, είτε είναι συντηρητικές, είτε χειρουργική, προσφέρουν ικανοποιητικό βαθμό επιδιόρθωσης της κύφωσης, έτσι ώστε ο ασθενής να αποκτήσει και πάλι το ενδιαφέρον του για τη ζωή και την επανένταξη του στο κοινωνικό σύνολο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μέτρα πρόληψης καρκίνου μαστού

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τροφές που ανακουφίζουν από τον πόνο

Νέα γονίδια που σχετίζονται με τον κορωνοϊό "κλειδί" για μελλοντικές θεραπείες

Για τη μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια οθόνη σε ολόκληρο το γονιδίωμα μιας γραμμής κυττάρων πράσινου πιθήκου, τα οποία είναι πιο πιθανό να πεθάνουν μετά από έκθεση σε SARS-CoV-2 από ό, τι οι κυτταρικές σειρές που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Νέος χάρτης του ανοσοποιητικού τοπίου στον καρκίνο του παγκρέατος

Οι καρκίνοι του παγκρέατος δεν ήταν ευαίσθητοι στη θεραπεία του ανοσοποιητικού συστήματος, και εκείνοι από εμάς στον τομέα προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε είναι γιατί αυτό που κάνει αυτόν τον καρκίνο τόσο διαφορετικό

Δείτε ροφήματα και ποτά που προστατεύουν από την άνοια

Ρόφημα Άνοια: Ο κίνδυνος ανάπτυξης άνοιας αυξάνεται με τη γήρανση και η νόσος είναι εξαιρετικά συχνή στις μεγάλες ηλικίες. Εκτιμάται ότι 2% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 έχει άνοια, ποσοστό που ανεβαίνει στο 19% για τις ηλικίες 75-84 και στο 42% για τους άνω των 85 ετών. Οι αιτίες της νόσου Aλτσχάιμερ, που είναι η συχνότερη […]

Αποκαλύφθηκε κρίσιμο γονίδιο για την ανάπτυξη του σαρκώματος Ewing

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances περιγράφει πώς η ογκογόνος πρωτεΐνη σύντηξης EWSR1-FLI1 κατευθύνεται στα διάφορα μέρη του γονιδιώματος από το RING1B, επιτρέποντας στο EWSR1-FLI1 να εισβάλλει στο μεταγραφικό πρόγραμμα των κυττάρων, μετατρέποντάς τα σε καρκινικά κύτταρα.