Επιστημονικά Νέα

Τι είναι η κύφωση και πώς αντιμετωπίζεται;

Τι είναι η κύφωση και πώς αντιμετωπίζεται;

Κύφωση λέγεται η υπερβολική αύξηση της φυσιολογικής κύρτωσης της θωρακικής περιοχής της σπονδυλικής στήλης. Είναι από τα πιο συχνά προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, από την παιδική ηλικία μέχρι τα γεράματα. Η κύφωση είναι ένα συχνό πρόβλημα και θα πρέπει να αναγνωρίζεται όσο το δυνατόν πιο νωρίς και να αντιμετωπίζεται πάντοτε σοβαρά, ώστε να αποφεύγονται σημαντικά προβλήματα σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Μια κύφωση διακρίνεται σε:

  • σε εύκαμπτη και δύσκαμπτη με βάση το κινητό ή μη της καμπύλης της

  • σε ομαλή και γωνιώδη ή οξύαιχμη με βάση τη μορφή της καμπύλης

  • σε νεανική και γεροντική με βάση την ηλικία του πάσχοντος

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της κύφωσης είναι πόνος που όσο περνά ο καιρός γίνεται μεγαλύτερος, μυϊκός σπασμός στους παρασπονδυλικούς μύες και αντισταθμιστική λόρδωση, έτσι ώστε οι ώμοι να πέφτουν προς τα εμπρός και κάτω, οι ωμοπλάτες να προβάλουν προς τα πίσω και η κοιλιά προς τα εμπρός.

Θεραπεία – Φυσικοθεραπευτική Αντιμετώπιση

Το ιστορικό του ασθενή, οι ακτινολογικές εξετάσεις και η κλινική εικόνα είναι τρεις σημαντικοί παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθεί και θα καθοριστεί, ο τρόπος αντιμετώπισης της νόσου.

Αν η αυξανόμενη κύφωση δείχνει ότι είναι άκαμπτη και είναι λιγότερο από 15°-20°, τοποθετείται νάρθηκας που λαμβάνει και το λαιμό.

Η συντηρητική θεραπεία απευθύνεται σε νεαρούς ασθενείς, όπου η ανάπτυξη του σκελετού τους δεν έχει ολοκληρωθεί. Αν η κύφωση δεν ξεπερνά τις 45°-50°, η σωστή όρθια στάση, η έναρξη συστηματικών αθλητικών δραστηριοτήτων (όπως γυμναστική και κολύμβηση) καθώς και ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων που θα δοθεί από το φυσικοθεραπευτή και θα αφορά σε ασκήσεις κοιλιακών, ραχιαίων και γλουτιαίων μυών από ύπτια ή πρηνή θέση σε σκληρό στρώμα χωρίς μαξιλάρι είναι η καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Φυσικά όλα αυτά θα πρέπει να δοθούν στον ασθενή εφόσον δεν υπάρχει μυϊκός σπασμός στη σπονδυλική στήλη γιατί διαφορετικά θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένουμε. Έτσι σκόπιμο θα ήταν να εφαρμοστούν προηγούμενα κάποιες συνεδρίες φυσικοθεραπείας με σκοπό την εξάλειψη του πόνου και του μυϊκού σπασμού.

Αν η κύφωση ξεπερνά τις 50°-80°, τότε η εφαρμογή κηδεμόνα του κορμού για την αποφυγή επιδείνωσης της κύφωσης και τη διόρθωση του σχήματος της ράχης είναι αναπόφευκτη. Η χρονική διάρκεια εφαρμογής του κηδεμόνα καθορίζεται από την εξέλιξη της νόσου και σίγουρα δεν μπορεί να είναι μικρότερη από δώδεκα (12) μήνες.

Συνήθως, οι σπόνδυλοι που επηρεάζονται περισσότερο είναι από το Θ4 έως τον Θ12 και μία σοβαρή κύφωση πάνω από 65°-70°, θα ήταν ένα σοβαρό κριτήριο για χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική επέμβαση απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες ασθενείς, που έχουν παρουσιάσει σοβαρότατη κύφωση, εμφανίζουν ισχυρούς πόνους στη ράχη και τη μέση και έχουν υποβληθεί ανεπιτυχώς σε συντηρητική θεραπεία. Η οπίσθια σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης στις περιπτώσεις, που η κύφωση ξεπερνά τις 70° και συνήθως συνοδεύεται από σημαντικές επιπλοκές είναι το προτεινόμενο μοντέλο της χειρουργικής επέμβασης.

Οι μέθοδοι θεραπείας, είτε είναι συντηρητικές, είτε χειρουργική, προσφέρουν ικανοποιητικό βαθμό επιδιόρθωσης της κύφωσης, έτσι ώστε ο ασθενής να αποκτήσει και πάλι το ενδιαφέρον του για τη ζωή και την επανένταξη του στο κοινωνικό σύνολο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί ο καρκίνος των όρχεων είναι ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο νεαρούς άνδρες;

Πώς η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσει ιατρικό χρέος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το παιχνίδι στην πρώιμη παιδική ηλικία βοηθά στην οικοδόμηση ενός καλύτερου εγκεφάλου

Το βιβλίο "Ο Εγκέφαλος που Αγαπά να Παίζει" χρησιμεύει ως μια προσβάσιμη επισκόπηση της βαθιάς επιρροής του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Αυτό το επίκαιρο και προβληματικό βιβλίο προσφέρει πληθώρα γνώσεων και πρακτικών γνώσεων που θα ωφελήσουν τους επαγγελματίες, τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και οποιονδήποτε επενδύει στην ευημερία των παιδιών.

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη;

Διαβήτης: Η άσκηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην εργαλειοθήκη διαχείρισης του διαβήτη και όταν γίνεται με ασφάλεια και συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Κολπικός δακτύλιος πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στη Νότια Αφρική για την πρόληψη του HIV

Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 64% των 7,4 εκατομμυρίων ενηλίκων που ζουν με τον ιό στη χώρα. «Ελπίζουμε ότι πολλές ακόμη χώρες θα ακολουθήσουν την κίνηση της Νότιας Αφρικής», δήλωσε ο Σάντς. Ο δακτύλιος έχει εγκριθεί και έχει υποβληθεί σε μελέτες εφαρμογής σε διάφορες χώρες της ηπείρου, όπως η Ουγκάντα, η Κένυα και η Ζιμπάμπουε.