Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα διεγείρουν τον μεταβολισμό του καφέ λιπώδους ιστού

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα διεγείρουν τον μεταβολισμό του καφέ λιπώδους ιστού

Ο καφέ λιπώδης ιστός ή καφέ λίπος (brown fat) συναντάται στα βρέφη κυρίως γύρω από το λαιμό και τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία του θώρακα. Ο καφέ λιπώδης ιστός προκαλεί έκλυση θερμότητας μέσω της συνεχούς λειτουργίας της αναπνευστικής αλυσίδας. Επίσης ο καφέ λιπώδης ιστός ενεργεί επίσης ως ενδοκρινές όργανο και μπορεί να εκκρίνει παράγοντες που ενεργοποιούν το μεταβολισμό λίπους και υδατανθράκων. Οι ενήλικοι διαθέτουν μια εναλλακτική μορφή λίπους που είναι «μπεζ». Το αρχικό καφέ λίπος σταδιακά, ιδίως μετά την εφηβεία, φαίνεται πως μετατρέπεται σε μπεζ. Τόσο το καφέ όσο και το μπεζ λίπος θεωρούνται «καλά», αντίθετα με το «κακό» λευκό, επειδή βοηθούν στην κατανάλωση θερμίδων και όχι στη συσσώρευσή τους.

ερευνητής

 Η νέα έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Francesc Villarroya, θα μπορούσε να ανοίξει νέες προοπτικές για τη θεραπεία του διαβήτη, της παχυσαρκίας και άλλων παθήσεων του μεταβολισμού του λίπους. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σε θέση να διεγείρουν την ενεργοποίηση του καφέ και του μπεζ λιπώδους ιστού, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να προωθήσει την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την παχυσαρκία και άλλα νοσήματα του μεταβολισμού, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Communications , υπό την εποπτεία του Καθηγητή Francesc Villarroya, από το Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιοϊατρικής του Ινστιτούτου Υγείας Carlos III.

Στη νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο σε ζωικά μοντέλα, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (n-3 PUFAs) διεγείρουν την ενεργοποίηση του καφέ και του μπεζ λιπώδη ιστού μέσω ενός ειδικού υποδοχέα (GPR120), ο οποίος επιτρέπει την απελευθέρωση της ορμόνης FGF21 (παράγοντα ανάπτυξης ινοβλαστών 21). Αυτή η ορμόνη, που παράγεται από το λιποκύτταρο, είναι ένα μόριο που ρυθμίζει τη γλυκόζη και το μεταβολισμό των λιπιδίων και ως εκ τούτου, είναι ένας αποτελεσματικός στόχος για το μηχανισμό δράσης των ωμέγα-3. Η μελέτη δείχνει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα επιτρέπουν την προσαρμοστική θερμογένεση στον καφέ λιπώδη ιστό των θηλαστικών, ένα σημαντικό μηχανισμό για την προσαρμογή του οργανισμού στο κρύο περιβάλλον. “Αυτή η ανακάλυψη έχει επιπτώσεις στην κατανόηση των θετικών επιδράσεων των  n-3 PUFAs για τον έλεγχο των μεταβολικών νοσημάτων και άλλες πτυχές που αφορούν τη θεραπεία για την παχυσαρκία και το διαβήτη τύπου 2», λέει ο καθηγητής Francesc Villarroya.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Θρόμβοι αίματος: Κίνδυνοι, συμπτώματα και πρόληψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου 

IBS: Πρόσφατες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της IBS αποκαθιστώντας την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη γεγονότων που οδηγεί στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Μια σπάνια μορφή βρεφικής επιληψίας

Σύνδρομο Dravet: Οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για παιδιά με σύνδρομο Dravet.

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Close Icon