Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα διεγείρουν τον μεταβολισμό του καφέ λιπώδους ιστού

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα διεγείρουν τον μεταβολισμό του καφέ λιπώδους ιστού

Ο καφέ λιπώδης ιστός ή καφέ λίπος (brown fat) συναντάται στα βρέφη κυρίως γύρω από το λαιμό και τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία του θώρακα. Ο καφέ λιπώδης ιστός προκαλεί έκλυση θερμότητας μέσω της συνεχούς λειτουργίας της αναπνευστικής αλυσίδας. Επίσης ο καφέ λιπώδης ιστός ενεργεί επίσης ως ενδοκρινές όργανο και μπορεί να εκκρίνει παράγοντες που ενεργοποιούν το μεταβολισμό λίπους και υδατανθράκων. Οι ενήλικοι διαθέτουν μια εναλλακτική μορφή λίπους που είναι «μπεζ». Το αρχικό καφέ λίπος σταδιακά, ιδίως μετά την εφηβεία, φαίνεται πως μετατρέπεται σε μπεζ. Τόσο το καφέ όσο και το μπεζ λίπος θεωρούνται «καλά», αντίθετα με το «κακό» λευκό, επειδή βοηθούν στην κατανάλωση θερμίδων και όχι στη συσσώρευσή τους.

ερευνητής

 Η νέα έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Francesc Villarroya, θα μπορούσε να ανοίξει νέες προοπτικές για τη θεραπεία του διαβήτη, της παχυσαρκίας και άλλων παθήσεων του μεταβολισμού του λίπους. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σε θέση να διεγείρουν την ενεργοποίηση του καφέ και του μπεζ λιπώδους ιστού, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να προωθήσει την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την παχυσαρκία και άλλα νοσήματα του μεταβολισμού, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Communications , υπό την εποπτεία του Καθηγητή Francesc Villarroya, από το Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιοϊατρικής του Ινστιτούτου Υγείας Carlos III.

Στη νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο σε ζωικά μοντέλα, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (n-3 PUFAs) διεγείρουν την ενεργοποίηση του καφέ και του μπεζ λιπώδη ιστού μέσω ενός ειδικού υποδοχέα (GPR120), ο οποίος επιτρέπει την απελευθέρωση της ορμόνης FGF21 (παράγοντα ανάπτυξης ινοβλαστών 21). Αυτή η ορμόνη, που παράγεται από το λιποκύτταρο, είναι ένα μόριο που ρυθμίζει τη γλυκόζη και το μεταβολισμό των λιπιδίων και ως εκ τούτου, είναι ένας αποτελεσματικός στόχος για το μηχανισμό δράσης των ωμέγα-3. Η μελέτη δείχνει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα επιτρέπουν την προσαρμοστική θερμογένεση στον καφέ λιπώδη ιστό των θηλαστικών, ένα σημαντικό μηχανισμό για την προσαρμογή του οργανισμού στο κρύο περιβάλλον. “Αυτή η ανακάλυψη έχει επιπτώσεις στην κατανόηση των θετικών επιδράσεων των  n-3 PUFAs για τον έλεγχο των μεταβολικών νοσημάτων και άλλες πτυχές που αφορούν τη θεραπεία για την παχυσαρκία και το διαβήτη τύπου 2», λέει ο καθηγητής Francesc Villarroya.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επεξεργάζονται εικόνες οι πίθηκοι και οι μηχανές;

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλότερος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αμοιβάδα που κατατρώγει τον εγκέφαλο

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η αυξημένη χρήση θερμών πηγών και πισίνων ανεβάζουν τη θερμοκρασία του νερού και ευνοούν την ανάπτυξη της Naegleria fowleri. Επιπλέον, η αδυναμία ή η ελλιπής συντήρηση και χημική επεξεργασία του νερού σε πισίνες και άλλους χώρους αναψυχής αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Κορωνοϊός: Νέα παράλλαξη «Nimbus»

Η παραλλαγή Nimbus χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες μεταλλάξεις στα πρωτεϊνικά της στοιχεία, που μπορεί να επηρεάζουν την διαπερατότητα του ιού και την ικανότητά του να διαφεύγει από την ανοσολογική άμυνα.

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες

Οι ερευνητές  εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση μεταξύ πεπτικών διαταραχών και διαταραχών του ύπνου, ειδικά εφιαλτών. Τα ευρήματά τους βασίζονται σε μελέτες που περιελάμβαναν άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, τα οποία ανέφεραν ότι συχνά βιώνουν εφιάλτες ή διαταραχές στον ύπνο.

Σπάνιες μπλε πρωτεΐνες από μικρόβια προσαρμοσμένα στο κρύο

Οι κρυοροδοψίνες είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκονται σε μικροοργανισμούς που αγαπούν το κρύο. Έχουν την αξιοσημείωτη ικανότητα να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν την κυτταρική ηλεκτρική δραστηριότητα. 

Νευρικό σύστημα: Πώς να το ενισχύσετε με φυσικό τρόπο;

Πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, αυτοί οι δύο διατροφικοί σύμμαχοι συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, στην πνευματική διαύγεια και στην προστασία από την κόπωση.

Πυρκαγιές απειλούν την ποιότητα των υδάτων έως και 8 χρόνια μετά 

Η καμένη βλάστηση και το καμένο έδαφος διαβρώνουν εύκολα, με αποτέλεσμα να παρασύρουν μεγαλύτερες ποσότητες ιλύος, οργανικών και ανόργανων συστατικών, καθώς και τοξικών ουσιών στο επιφανειακό νερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των σωματιδίων και των ρύπων στα ποτάμια, τις λίμνες και άλλα υδάτινα σώματα

Close Icon