Επιστημονικά Νέα

Πλανήτες : H αστεροσεισμολογία καθορίζει την ηλικία τους

Πλανήτες : H αστεροσεισμολογία καθορίζει την ηλικία τους

Πλανήτες : Ένα αστέρι που μοιάζει με τον ήλιο και χρονολογείται από την αυγή του Γαλαξία, ανακαλύφθηκε από μια διεθνή ομάδα αστρονόμων. Με ηλικία 11,2 δισεκατομμυρίων ετών, είναι το παλαιότερο αστέρι με πλανήτες μεγέθους Γης που βρέθηκαν ποτέ και αποδεικνύει ότι τέτοιοι πλανήτες σχηματίστηκαν σε όλη την ιστορία του Σύμπαντος.

Η ανακάλυψη, που ανακοινώθηκε στις 28 Ιανουαρίου (AEDT) στο Astrophysical Journal , χρησιμοποίησε παρατηρήσεις που έγιναν από τον δορυφόρο Kepler της NASA. Η επιστημονική συνεργασία καθοδηγήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και συνέβαλε από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Το αστέρι, με το όνομα Kepler-444, φιλοξενεί πέντε πλανήτες μικρότερους από τη Γη, με τα μεγέθη να ποικίλλουν μεταξύ αυτών του Ερμή και της Αφροδίτης.

“Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ένα τέτοιο αρχαίο σύστημα πλανητών μεγέθους γης σχηματίστηκε όταν το σύμπαν μόλις ξεκινούσε, στο ένα πέμπτο της τρέχουσας ηλικίας του. Ο Kepler-444 είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερος από το ηλιακό μας σύστημα, το οποίο είναι μόνο νεανικό Ηλικίας 4,5 δισεκατομμυρίων ετών.

«Αυτό μας λέει ότι πλανήτες αυτού του μεγέθους έχουν σχηματιστεί για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του σύμπαντος και είμαστε πολύ καλύτερα τοποθετημένοι για να καταλάβουμε πότε ακριβώς άρχισε να συμβαίνει αυτό».

Η μέθοδος που καθορίζει την ηλικία των πλανητών

  • Μαζί με τους διεθνείς συναδέλφους τους, η ομάδα αστρονομίας του Πανεπιστημίου χρησιμοποίησε την αστεροσεισμολογία για να καθορίσει την ηλικία του αστεριού και των πλανητών. Αυτή η τεχνική μετρά τις ταλαντώσεις ,τους φυσικούς συντονισμούς του αστέρα -ξενιστή που προκαλούνται από ηχητικά κύματα παγιδευμένα μέσα σε αυτό.
  • Οδηγούν σε μικροσκοπικές αλλαγές ή παλμούς στη φωτεινότητα του αστέρα και επιτρέπουν στους ερευνητές να μετρήσουν τη διάμετρο, τη μάζα και την ηλικία του. Η παρουσία και το μέγεθος των πλανητών ανιχνεύεται από τη μείωση του φωτός που συμβαίνει όταν οι πλανήτες περνούν από το πρόσωπο του αστεριού. Αυτό το ξεθώριασμα στην ένταση του φωτός που λαμβάνεται από το άστρο επιτρέπει στους επιστήμονες να μετρήσουν με ακρίβεια τα μεγέθη των πλανητών σε σχέση με το μέγεθος του αστεριού.
  • Όταν εμφανίστηκε η αστεροσεισμολογία πριν από περίπου δύο δεκαετίες, μπορούσαμε να τη χρησιμοποιήσουμε μόνο στον Sunλιο και μερικά φωτεινά αστέρια, αλλά χάρη στον Κέπλερ μπορούμε τώρα να εφαρμόσουμε την τεχνική κυριολεκτικά σε χιλιάδες αστέρια. Η αστεροσεισμολογία μας επιτρέπει να μετρήσουμε με ακρίβεια την ακτίνα του Κέπλερ-444 Και ως εκ τούτου τα μεγέθη των πλανητών του. Για τον μικρότερο πλανήτη στο σύστημα Kepler-444, ο οποίος είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον Ερμή, μετρήσαμε το μέγεθός του με αβεβαιότητα μόλις 100 χιλιόμετρα .

Ακολουθεί βίντεο για τους πλανήτες

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αρχαία πετρώματα δείχνουν ότι η Γη ήταν κατάλληλη για την ανάπτυξη ζωής τουλάχιστον 2,7 δισ. χρόνια πριν

Το μεγαλύτερο μουσείο αστρονομίας στον κόσμο μοιάζει με διάστημα

Επιστήμονες ισχυρίζονται πως βρήκαν την πηγή της ζωής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όταν ο τρόπος ζωής έχει ισχυρό αντίκτυπο στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2

Στη συνέχεια, οι ερευνητές σκοπεύουν να διερευνήσουν πώς οι αλλαγές στην καθημερινή δραστηριότητα και την καθιστική ζωή επηρεάζουν τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων και τον μεταβολισμό, συγκρίνοντας δύο ομάδες σε μια μελέτη παρέμβασης μεγαλύτερης διάρκειας.

Πώς να λαμβάνετε όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός σας

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ορισμένες έρευνες που συνιστούν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις όμως ίσως να χρειάζεται η πρόσληψη περισσότερων γραμμαρίων πρωτεΐνης ημερησίως συγκριτικά με όσους τη λαμβάνουν από το κρέας.

Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο αυξάνει την εγκεφαλική ροή αίματος και βελτιώνει τη γνωστική απόδοση σε ηλικιωμένους ενήλικες με προβλήματα μνήμης

«Χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα», είπε, «προτού προταθεί η συγκεκριμένη θεραπεία σε άτομα με Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας».

Μελετούν ξανά τις νυχτερίδες για να βρουν πιθανή σύνδεση με τον κορωνοϊό

Οκταμελής ομάδα του IPC συγκεντρώνει δείγματα από νυχτερίδες και καταγράφει τα είδη τους, το φύλο, την ηλικία και άλλες λεπτομέρειες για αυτές επί μία εβδομάδα. Αντίστοιχη έρευνα διεξάγεται και στις Φιλιππίνες

"Έκκληση για αντικειμενική, ανοιχτή και διαφανή επιστημονική συζήτηση σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2" σε άρθρο του The Lancet

Μια έρευνα που διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον ιό έλαβε πολύ έλεγχο για τα μη καταληκτικά αποτελέσματα τον Μάρτιο και η Κίνα απέρριψε μια δεύτερη φάση έρευνας για την προέλευσή του.

O ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στην απώλεια βάρους σύμφωνα με έρευνα

"Τουλάχιστον, αυτή η εργασία μπορεί να οδηγήσει σε διαγνωστικά για τον εντοπισμό ατόμων που θα ανταποκριθούν καλά σε μετριοπαθείς αλλαγές υγιεινού τρόπου ζωής και εκείνων που μπορεί να απαιτήσουν πιο δραστικά μέτρα για να επιτύχουν απώλεια βάρους"