Επιστημονικά Νέα

Ο αλγόριθμος συμβάλλει στη βελτίωση της ανίχνευσης στεφανιαίου ασβεστίου

Ο αλγόριθμος συμβάλλει στη βελτίωση της ανίχνευσης στεφανιαίου ασβεστίου

Ολλανδοί επιστήμονες υπολογιστών και συνεργάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιτύχει σημαντική βελτίωση στην αυτόματη ανίχνευση ασβεστοποιημένης αθηροσκληρωτικής πλάκας σε στεφανιαίες αρτηρίες και θωρακική αορτή με τη χρήση ηλεκτρονικής τομογραφίας (CT). Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Radiology, κατέδειξαν ότι ένας αλγόριθμος βαθιάς μάθησης για την τεχνητή νοημοσύνη -που συνέχισε να αναπτύσσεται με ασβέστιο, μπορεί να καθορίσει με ακρίβεια τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε μια σειρά από σαρώσεις CT και σε έναν φυλετικά διαφορετικό πληθυσμό. Οι αλγόριθμοι βαθιάς μάθησης είναι μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει στους υπολογιστές να “μαθαίνουν” από παραδείγματα για να εκτελέσουν μια εργασία. Αυτός αναπτύχθηκε και αξιολογήθηκε με τη βοήθεια του συν-συγγραφέα J. Jeffrey Carr, MD, MSCE, του Προέδρου Cornelius Vanderbilt στην Ακτινολογία και τις Ακτινολογικές Επιστήμες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt. “Το στεροειδές ασβέστιο έχει ήδη καθιερωθεί ως μια εξαίρετη δοκιμή για την αναταξινόμηση του κινδύνου ενός ατόμου για καρδιακές παθήσεις είτε ως υψηλός είτε ως χαμηλός κίνδυνος”, ανέφερε ο Carr. “Η ανάπτυξη μιας πλήρως αυτοματοποιημένης μεθόδου που μπορεί να εκτελέσει με ακρίβεια τη μέτρηση του στεροειδούς ασβεστίου από τις CT σαρώνει έχει μεγάλη αξία.

“Είμαι ενθουσιασμένος που οι εκδόσεις αυτού του είδους θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην (κλινική) πρακτική σε σχετικά λίγα χρόνια και έτσι να μειωθούν τα εμπόδια για τον εντοπισμό εκείνων των ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων”, ανέφερε. Ο αλγόριθμος εκπαιδεύτηκε και αξιολογήθηκε από τον ανώτερο συγγραφέα της μελέτης, Ivana Išgum Ph.D., παγκόσμιο ηγέτη στην AI και στην ιατρική απεικόνιση , ο μεταπτυχιακός φοιτητής και ο πρώτος συγγραφέας Sanne GM van Velzen και συνεργάτες στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και στο Πανεπιστήμιο Ιατρικό Κέντρο Ουτρέχτης.

Το έργο βασίζεται σε έναν αλγόριθμο βαθμολόγησης του ασβεστίου στην εθνική δοκιμασία εξέτασης του πνεύμονα (NLST) που ανέπτυξε ο Išgum και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Nikolas Lessmann σε συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Ουτρέχτης και του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Radboud στο Nijmegen. Ο αλγόριθμος κατασκευάστηκε και αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας 7,240 CT ανιχνεύσεις, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 2.900 από τη Jackson Heart Study των Αφροαμερικανών στο Τζάκσον του Μισισιπή, 1.400 από ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού στις Κάτω Χώρες και περισσότερους από 1.000 από το NLST, 2002-2004.

Ο Carr βοήθησε να σχεδιάσει τη μελέτη και να αποκτήσει πρόσβαση στις εξετάσεις CT από τη μελέτη Jackson Heart Study, η οποία υποστηρίζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονος και Αίματος (NHLBI) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) και από το NLST, το οποίο υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. “Αυτή η μελέτη καταδεικνύει το αυξανόμενο δυναμικό της τεχνολογίας με τεχνητή νοημοσύνη για την ενίσχυση των προσπαθειών για τη βελτίωση της ανίχνευσης των καρδιακών παθήσεων, η κύρια αιτία θανάτου στη χώρα”, δήλωσε ο David Goff, MD, Ph.D., διευθυντής του τμήματος Καρδιοαγγειακές Επιστήμες στο NHLBI. “Είναι μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας από ερευνητές που υποστηρίζονται από το NHLBI να αναπτύξουν εργαλεία AI που μπορούν γρήγορα να κοσκινίσουν μέσα από τεράστια ποσά βιοϊατρικών δεδομένων για να εντοπίσουν τα πρότυπα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση ασθενειών και ελπίζουμε να σώσουν ζωές”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός: Η πανδημία επιβαρύνει την ψυχική υγεία 85% των φοιτητών στις ΗΠΑ

Συσκευή που "κόβει" τα αντιπηκτικά και εξαλείφει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εγκεφαλικό κύτταρο φαίνεται ότι παραπλανεί εδώ και χρόνια τους ερευνητές

Εγκέφαλος: Ένας τύπος κυττάρου που προέρχεται από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την έρευνα στον εγκέφαλο και την ανάπτυξη φαρμάκων μπορεί να οδηγεί εδώ και χρόνια τους ερευνητές σε πλάνη, σύμφωνα με μια μελέτη από επιστήμονες στο Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell Medicine και στο Πανεπιστήμιο Columbia Irving.

Σκεφτείτε το δύο φορές πριν τρέξετε να ξεπλύνετε το δέρμα σας από το θαλασσινό αλάτι

Μπορεί το αλάτι από το νερό της θάλασσας να σας ενοχλεί, αλλά δεν φαίνεται πως συμφωνούν ούτε οι σύγχρονοι επιστήμονες, ούτε και ο Ιπποκράτης που πρώτος αναφέρθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού.

Αιτία αποκλεισμού για τις γυναίκες αθλήτριες τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης;

Η Caster Semenya, δύο φορές ολυμπιονίκης των 800 μέτρων, με καταγωγή από τη Νότια Αφρικής, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επαναδιαπραγματευτεί τα «ρατσιστικά» όρια τεστοστερόνης, που επιβάλλονται σε γυναίκες αθλήτριες.

Θαλασσινό νερό: Ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος

Με τη χρήση θαλασσινού νερού μπορεί να καθαρίζεται βαθιά ο ρινικός βλεννογόνος, να ρευστοποιείται η βλέννα και να απομακρύνεται ευκολότερα με τη βοήθεια των κροσσών, και τέλος να ανανεώνονται τα κύτταρα του βλεννογόνου. 

Έρευνα αναθεωρεί τις φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες

Αρτηριακή πίεση Γυναίκα: Εάν είστε γυναίκα, οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούν λάθος τρόπο μέτρησης της αρτηριακής σας πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Circulation. Η έρευνα εξετάζει τον πρώτο αριθμό, τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία δείχνει πόση πίεση δημιουργεί το αίμα σας στα τοιχώματα της αρτηρίας σας όταν χτυπά η καρδιά. "Σκεφτόμαστε για την κανονική αρτηριακή πίεση σε άτομα με την υπόθεση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίδιοι, όταν στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετικοί από ό, τι συνειδητοποιούσαμε ως τώρα", δήλωσε η Dr. Susan Cheng, συντάκτρια της μελέτης.

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Το μακροχρόνιο στρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Καρδιά και άγχος: Μπορεί το μακροχρόνιο στρες να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή; Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα απαντούσαν καταφατικά, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία γι’ αυτό είναι λιγοστά.

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Τα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο νέας μόλυνσης

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνδέουν την ανεύρεση αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού (από προηγούμενη λοίμωξη) με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εκ νέου μόλυνσης στο μέλλον. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν θετικά σε αντισώματα έναντι του Covid-19 είχαν μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό μελλοντικά σε σύγκριση με εκείνα που βγήκαν αρνητικά στο τεστ αντισωμάτων.