Επιστημονικά Νέα

Νεφροπαθείς: Έρευνα αναδεικνύει την κλίμακα των εθνοτικών ανισοτήτων στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας των πασχόντων

Νεφροπαθείς: Έρευνα αναδεικνύει την κλίμακα των εθνοτικών ανισοτήτων στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας των πασχόντων

Η Dr. Sharma συνέχισε: "Είμαι πολύ περήφανη για αυτή τη μελέτη, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη βελτίωση της πρόσβασης σε ολοκληρωμένη φροντίδα για ασθενείς που διαχειρίζονται πολλαπλά μειονεκτήματα. Τονίσαμε ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε πώς μοιάζει η πολιτισμικά ανταποκρινόμενη φροντίδα ψυχικής υγείας και πώς αυτή ενεργοποιείται στο πλαίσιο της διαβίωσης με μια μακροχρόνια πάθηση".

Νεφροπαθείς: Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire υπογράμμισε τις ανισότητες στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας για ενήλικες με νεφρική νόσο, συνιστώντας εξειδικευμένες, πολιτισμικά προσαρμοσμένες προσεγγίσεις για τους ασθενείς της Νότιας Ασίας που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση στον έλεγχο και τη φροντίδα της ψυχικής υγείας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έως και ένας στους τρεις ασθενείς με νεφρική νόσο θα εμφανίσει κατάθλιψη κάποια στιγμή.

 

Όσοι χρειάζονται νοσοκομειακή αιμοκάθαρση -την πιο συνηθισμένη μορφή αιμοκάθαρσης για άτομα με προχωρημένη νεφρική νόσο- είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε χαμηλή διάθεση ή συμπτώματα κατάθλιψης, δεδομένων των αποχρώσεων της ίδιας της θεραπείας καθώς και των επιπτώσεών της στη διατήρηση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Τα άτομα με καταγωγή από τη Νότια Ασία έχουν τρεις έως πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νεφρική νόσο τελικού σταδίου: η ομάδα αυτή αποτελεί περίπου το 5% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά το 12,2% των χρηστών υπηρεσιών νεφρού. Παρά το γεγονός αυτό, οι ασθενείς από αυτές τις πολιτισμικές ομάδες σπάνια συμπεριλαμβάνονται στις έρευνες για την ψυχική υγεία. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Hertfordshire -οι οποίοι από καιρό υπερασπίζονται την έρευνα χωρίς αποκλεισμούς στη διασταύρωση της νεφρικής περίθαλψης και της ψυχικής υγείας- διεξήγαγαν τώρα μια πρώτη στο είδος της μελέτη για να αντιμετωπίσουν αυτή την ανισότητα, αναλαμβάνοντας αξιολογήσεις με περισσότερους από 200 ασθενείς με αιμοκάθαρση από τη Νότια Ασία και αναλύοντας τα αποτελέσματα για να διατυπώσουν μια σειρά από εξειδικευμένες συστάσεις.

Το έγγραφο με τίτλο “The use of culturally adapted and translated depression screening questionnaires with South Asian haemodialysis patients in England” (Η χρήση πολιτισμικά προσαρμοσμένων και μεταφρασμένων ερωτηματολογίων για τον έλεγχο της κατάθλιψης με ασθενείς της Νότιας Ασίας που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στην Αγγλία) η οποία δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο PLOS ONE, υπογραμμίζει τα εμπόδια που εμποδίζουν την αποτελεσματική εξέταση των ασθενών της Νότιας Ασίας για συμπτώματα κατάθλιψης και τα βήματα που πρέπει να ληφθούν για τον εντοπισμό των σχετικών εμπειριών συμπτωμάτων. Η Δρ Shivani Sharma, αναπληρώτρια καθηγήτρια στις ανισότητες στην υγεία στη Σχολή Βιολογικών και Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου, ήταν συνδιευθύντρια της νέας μελέτης με τον καθηγητή Ken Farrington, σύμβουλο νεφρολόγο στο νοσοκομείο Lister, East and North Hertfordshire NHS Trust. Ο Dr. Sharma εξηγεί: “Η μελέτη μας αποκάλυψε μια σειρά από εμπόδια στον εντοπισμό της κατάθλιψης σε νεφροπαθείς της Νότιας Ασίας. Τα γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια ήταν ένα κοινό θέμα – για παράδειγμα, σε πολλές γλώσσες της Νότιας Ασίας δεν υπάρχουν ισοδύναμοι όροι για την κατάθλιψη. Όταν τα αγγλικά αποτελούν γλωσσικό εμπόδιο, ακόμη και όταν τα μέλη της οικογένειας είναι στη διάθεσή μας για να μεταφράσουν, αυτές οι πολιτισμικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς βιώνουν και εκφράζουν τα συμπτώματά τους συμβάλλουν στην υποδιάγνωση”.

Για να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις στη μελέτη τους, η Δρ Sharma και η ομάδα της όχι μόνο παρείχαν πολιτισμικά προσαρμοσμένα και μεταφρασμένα ερωτηματολόγια στα Γκουτζαράτι, Παντζάμπι, Ουρντού και Μπενγκάλι, αλλά και προσέλαβαν δίγλωσσο προσωπικό του προγράμματος, το οποίο κατέστη ζωτικής σημασίας για τη μελέτη, καθώς μόνο το 18% των ασθενών ήταν σε θέση να συμπληρώσει μόνο του τη μελέτη χωρίς βοήθεια. Αυτό αποδεικνύει ότι η εξατομικευμένη, πολιτισμικά ευαίσθητη υποστήριξη μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα των ανθρώπων να συμμετέχουν ουσιαστικά στον έλεγχο και την υποστήριξη. Με τον τρόπο αυτό, οι ερευνητές πέτυχαν ποσοστό 97% συγκατάθεσης για την ολοκλήρωση της έρευνας, το οποίο είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο για την αντιμετώπιση της υποεκπροσώπησης στην έρευνα για τους νεφρούς γενικότερα – μια βασική εθνική προτεραιότητα. Η Dr. Sharma συνέχισε: “Είμαι πολύ περήφανη για αυτή τη μελέτη, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη βελτίωση της πρόσβασης σε ολοκληρωμένη φροντίδα για ασθενείς που διαχειρίζονται πολλαπλά μειονεκτήματα. Τονίσαμε ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε πώς μοιάζει η πολιτισμικά ανταποκρινόμενη φροντίδα ψυχικής υγείας και πώς αυτή ενεργοποιείται στο πλαίσιο της διαβίωσης με μια μακροχρόνια πάθηση”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η έγκαιρη υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας στη χρόνια νεφρική νόσο

Υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας για μεταμοσχεύσεις σε βρέφη

Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος άνοιας για τους νεφροπαθείς;

Ερώτηση για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης στη Βουλή

Νεφροπαθείς Φλώρινας: «Στείλτε γιατρούς και μηχανήματα»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα της καρδιακής προσβολής σε γυναίκες;

Καρδιακή προσβολή: Οι καρδιακές προσβολές στις γυναίκες μπορεί να εκδηλωθούν διαφορετικά από ό,τι στους άνδρες, συχνά με πιο ήπια συμπτώματα που μπορεί να παραβλεφθούν ή να παρερμηνευθούν.

Νέο βιβλίο βοηθά τους πολίτες επιστήμονες να περιηγηθούν στην πολυπλοκότητα των εστιών μολυσματικών ασθενειών

Η επιτυχής ανταπόκριση στις επιδημίες βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δημόσια υποστήριξη και τη συμμετοχή της κοινότητας και ελπίζουμε να εξοπλίσουμε τους επιστήμονες των πολιτών με πληροφορίες που τους δίνουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις που προστατεύουν τον εαυτό τους, τους φίλους τους και τις οικογένειές τους.»

Προσθετικά μέλη: Ελπίδα για βελτιωμένη κινητικότητα

Αυτά τα τεχνητά μέλη έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται τη φυσική κίνηση και να λειτουργούν για να βοηθούν άτομα που έχουν χάσει ένα άκρο λόγω τραυματισμού ή ασθένειας να ανακτήσουν την κινητικότητα και την ανεξαρτησία τους.

Η θεραπευτική δύναμη της αφής

Άγγιγμα: Το άγγιγμα του κεφαλιού, όπως το μασάζ στο πρόσωπο ή στο τριχωτό της κεφαλής, παρείχε περισσότερα πλεονεκτήματα για την υγεία από την επαφή με τα χέρια και το σώμα.

Ο ρόλος των ανδρογόνων στη διαμόρφωση των διαφορών του φύλου

Συνολικά, αυτή η μελέτη ρίχνει φως στους περίπλοκους τρόπους με τους οποίους τα ανδρογόνα συμβάλλουν στις διαφορές των φύλων σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο και παρέχει τη βάση για την ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών για ασθένειες με προκατάληψη του φύλου, ρυθμίζοντας την οδό των ανδρογόνων.

Ερευνητής λέει ότι το μέλλον της μεταμόσχευσης οργάνων είναι σχεδόν εδώ

«Θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο ότι η ίδια ανοσοκαταστολή που χρησιμοποιείται στις μεταμοσχεύσεις ανθρώπινης καρδιάς μπορεί επίσης να παρατείνει την καρδιά του χοίρου», είπε. «Το πλεονέκτημα της χρήσης γενετικής τροποποίησης είναι ότι μπορούμε να τροποποιήσουμε τον δότη, κάτι που, φυσικά, δεν μπορεί να γίνει με ανθρώπινη καρδιά δότη».