Προβλήματα Ασθενών

Νεφροπαθείς Φλώρινας: «Στείλτε γιατρούς και μηχανήματα»

Νεφροπαθείς Φλώρινας: «Στείλτε γιατρούς και μηχανήματα»

Έκκληση για γιατρούς και μηχανήματα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Φλώρινας κάνει ο Σύλλογος Νεφροπαθών του νομού, τονίζοντας ότι πλέον κινδυνεύουν οι ζωές των νεφροπαθών.

Συγκεκριμένα σε επιστολή που απέστειλε ο σύλλογος  σε όλους τους αρμόδιους φορείς (υπουργείο Υγείας, Περιφέρεια, Υγειονομική Περιφέρεια, διοίκηση του νοσοκομείου, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών και στους βουλευτές του νομού), αναφέρονται αναλυτικά τα ζωτικής σημασίας προβλήματα της Μονάδας τεχνητού Νεφρού.

«Για άλλη μια φορά η ΜΤΝ Φλώρινας έρχεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό πρόβλημα. Οι αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς αυξάνονται συνεχώς, αυτή τη στιγμή στην μονάδα υπάρχουν 39 ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση αντί για 32 που προβλέπει η νομοθεσία με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εφεδρικό μηχάνημα ελεύθερο στην κάθε βάρδια αν συμβεί κάτι επείγον.

Οι βάρδιες αυτή τη στιγμή είναι 3 από 4 ώρες που κρατά η αιμοκάθαρση τις μέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και μόνο 1 την Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο. Δώδεκα αιμοκαθαρόμενοι όμως, όλοι Φλωρινιώτες σαν εμάς, δεν μπορούν να κάνουν αιμοκάθαρση στην μονάδα μας γιατί δεν υπάρχει θέση γι αυτούς.

Αυτοί πηγαίνουν στην Πτολεμαίδα και στην Κοζάνη και στην Καστοριά ακόμη για να κάνουν την αιμοκάθαρση που τους κρατάει στη ζωή, Ανάμεσα τους είναι και ηλικιωμένοι άνθρωποι σε άσχημη κατάσταση. Αυτοί πρέπει να μετακινούνται μέρα παρά μέρα για να κάνουν 4 ώρες αιμοκάθαρση και βρίσκονται άλλες 2-3 ώρες στο δρόμο.

Αυτοί οι 12 δεν μετακινούνται με ασθενοφόρο και με συνοδεία γιατρού αλλά με ταξί ή με δικά τους αμάξια, οπότε αν στη διαδρομή αιμορραγήσουν ή πάθουν υπόταση κινδυνεύει η ζωή τους. Ας μην ξεχνάμε και το βαρύ χειμώνα της περιοχής μας που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τος μετακινήσεις.

Αυτοί οι ασθενείς μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο αν οι βάρδιες από 4 γίνουν 6 δηλαδή 3 κάθε μέρε από 4 ώρες για 6 μέρες τη βδομάδα (Δευτέρα ως και Σάββατο). Σημαντικό είναι να αναφαίρουμε ότι υπάρχουν και 12 άνθρωποι που κάνουν περιτοναική, ένα είδος αιμοκάθαρσης που γίνεται στο σπίτι, που δεν κάνει για όλους όμως, που κι αυτοί όμως πηγαίνουν σε άλλες πόλεις για να κάνουν τις εξετάσεις τους και αν έχουν κάποιο πρόβλημα επείγον γιατί δεν υπάρχει περιτοναικό τμήμα στο νοσοκομείο μας.

Η αύξηση της νεφρικής ανεπάρκειας δυστυχώς είναι ραγδαία. Στο νομό μας υπολογίζεται ότι 5000 άνθρωποι περίπου είναι νεφροπαθείς και 1 στους 10 ανθρώπους σε κάποια στιγμή στην ζωή του μπορεί να κάνει νεφρική ανεπάρκεια. Αυτά τα στοιχεία είναι από την Παγκόσμια ημέρα νεφρού που γιορτάστηκε στις 13 Μαρτίου 2014 από καταξιωμένους Καθηγητές νεφρολόγους.

Στην ΜΤΝ αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μία μόνιμη γιατρός (η γιατρός κρατούσε την μονάδα δυό χρόνια μόνη της με αποτέλεσμα να πάθει δυό φορές υπερκόπωση) και δυο νεφρολόγοι επικουρικοί (δηλαδή με σύμβαση για ένα χρόνο) και η μια φεύγει σε λίγες μέρες και η άλλη σε λίγους μήνες κι έτσι δεν είναι δυνατόν με αυτές τις συνθήκες να ανοίξουν κι άλλες βάρδιες.

Έτσι δεν γίνεται να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς που μετακινούνται αφού δεν υπάρχουν οι γιατροί που χρειάζονται, δεν μπορεί η γιατρός να κάνει και περιτοναικό τμήμα. Αλλά ούτε και το υπάρχον προσωπικό από νοσηλεύτριες επαρκεί (χρειάζονται 9 -10 για τις 6 βάρδιες και είναι μόνο 8).

Έχουμε ενημερώσει πολλές φορές τη διοίκηση του νοσοκομείου για τα προβλήματα μας και έχουμε ζητήσει να μεριμνήσει για να έρθει δεύτερος μόνιμος γιατρός και ένας επικουρικός, ώστε οι γιατροί να είναι τρεις στην μονάδα (αφού ο ένας θα κάνει την περιτοναική κι οι άλλοι δυο θα καλύπτουν την μονάδα που θα δουλεύει από τις 8 το πρωι ως τις 10 το βράδυ τουλάχιστον 6 μέρες τη βδομάδα και η νομοθεσία λέει συνεχώς να υπάρχει γιατρός όσο δουλεύει η μονάδα).

Δυστυχώς όσες προσπάθειες κι αν κάναμε δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Έτσι εμείς οι νεφροπαθείς αισθανόμαστε σαν να είμαστε αόρατοι αφού κανένας δεν μας ακούει και κανένας δεν βλέπει την κατάσταση που επικρατεί.

Ας μας εξηγήσει η διοίκηση του νοσοκομείου, αυτή και η προηγούμενη και όσοι άλλοι έχουν σχέση με αυτό από το νοσοκομείο, για ποιό λόγο ενώ οι θέσεις των νεφρολόγων ήταν τρείς έγιναν μόνο μια, δηλαδή καταργήθηκαν οι άλλες 2 και για ποιό λόγο καταργήθηκε η αυτοτέλεια της κλινικής και ανήκουμε σαν μονάδα στην παθολογική κλινική, αφού οι παθολόγοι δεν εφημερεύουν στην μονάδα ώστε να εξυπηρετηθούν οι νεφροπαθείς;

Άλλωστε είναι γνωστά και τα προβλήματα της παθολογικής κλινικής ειδικά τώρα. Η διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και όλοι οι άλλοι που έχουν σχέση με τη λειτουργία της μονάδας, μέσα στο νοσοκομείο ή έξω από αυτό, πρέπει να καταλάβουν ότι εμείς οι νεφροπαθείς αποφέρουμε κέρδη στο νοσοκομείο από τα ταμεία και έτσι μπορούμε, αν μας βοηθήσουν να βοηθήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας να παραμείνει το νοσοκομείο ανοιχτό.

Τα κέρδη από τη μονάδα είναι τεράστια για το νοσοκομείο αλλά και πόσες χιλιάδες ευρώ ξοδεύει κάθε μήνα το κράτος γι’αυτούς που μετακινούνται το έχουν σκεφτεί αυτοί που διοικούν; Η μονάδα μπορεί να βοηθήσει να παραμείνη το νοσοκομείο εδώ δυνατό και ζωντανό. Με τα χρήματα που φέρνει. Μήπως γι αυτό το λόγο δεν δίνουν στη μονάδα και στους ασθενείς τη σημασία που πρέπει; Για να κλείσει το νοσοκομείο;

ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ

1) Την προκήρυξη θέσης 2ου μόνιμου νεφρολόγου (να αλλάξουν τον οργανισμό του νοσοκομείου αν είναι ανάγκη).

2) Να προκυρηχθεί η θέση 3ου επικουρικού γιατρού για τη μονάδα που να κρατήσει η θητεία του 3 χρόνια, για να μην έχουμε κάθε χρόνο την αγωνία ότι θα μείνουμε χωρίς γιατρό.

3) Να έρθει 1 εκπαιδευμένη νοσηλεύτρια και άλλες 2 για να εκπαιδευθούν, για να δουλεύουν οι βάρδιες με ασφάλεια και όχι να κινδυνεύουμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ΠΟΑμΣΚΠ για παραπλανητικά δημοσιεύματα

Έχεις πόνους στις αρθρώσεις; Μην αργείς! Επικοινώνησε τώρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έκκληση για συγκέντρωση χρημάτων να σωθεί η μικρή Νεφέλη 

Έκκληση για τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου η 10 άχρονη μικρή Νεφέλη να μεταβεί σε εξειδικευμένο κέντρο στο εξωτερικό για θεραπεία, κάνουν οι γονείς του κοριτσιού και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Η Νεφέλη διαγνώσθηκε τον Ιούλιο, με εκτεταμένο σάρκωμα Ewing στη διάφυση της δεξιάς κνήμης και κάνει χημειοθεραπεία στο ΚΕΘ του Νοσοκομείου Αγία Σοφία. Σύμφωνα με το […]

Επίσκεψη ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας στο « ΠΟΤΑΜΙ»

Στα πλαίσια των συναντήσεων της ΠΟΑμΣΚΠ με εκπροσώπους όλων των πολιτικών παρατάξεων, την Παρασκευή 15/9/17 η πρόεδρος της ΠΟΑμΣΚΠ, κ. Β.Μαράκα, μαζί με την Γραμματέα Διοίκησης, επισκέφθηκαν τα γραφεία του κόμματος «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ». Την αντιπροσωπεία της ΠΟΑμΣΚΠ, στα γραφεία του Ποταμιού υποδέχθηκαν ο Βουλευτής της παράταξης κ. Γ. Μαυρωτάς, ο κ. Βασίλης Χαρόπουλος , Πολιτικός […]

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α : Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και επαγγελματικής ενδυνάμωσης

Με τι θα ήθελα να ασχοληθώ;Θα μπορέσω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του τομέα που ονειρεύομαι;Τι με δυσκολεύει στο χώρο εργασίας μου; Να αποκαλύψω ή όχι στο χώρο που δουλεύω ότι πάσχω από ένα ρευματικό νόσημα;. H πρώτη ομάδα που θα δουλέψει θέματα επαγγελματικής ταυτότητας με τη βοήθεια του ψυχοδράματος συμπληρώθηκε αλλά οι δηλώσεις συμμετοχής για […]

Υπόμνημα στο Υπ. Εργασίας κατέθεσε η ΠΟΑμΣΚΠ

Υπόμνημα με πάγια αιτήματα κατέθεσε προς το Υπ. Εργασίας η Ομοσπονδία της ΠΟΑμΣΚΠ. Στα πλαίσια των συναντήσεων της ΠΟΑμΣΚΠ με Υπουργούς της Κυβέρνησης για επίλυση των παγίων αιτημάτων των ΑμΣΚΠ, αντιπροσωπεία της ΠΟΑμΣΚΠ επισκέφθηκε – μετά από επίσημο αίτημα – την Υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου. Εκ μρους της ΠΟΑμΣΚΠ στην συνάντηση πήραν μέρος οι […]

Yπεράσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών κρατουμένων

Ανάδειξη προβλημάτων, προτάσεις επίλυσης και ανάγκη συνεργασίας για την υπεράσπιση των  δικαιωμάτων των οροθετικών κρατουμένων, στην Ημερίδα του Κέντρου Ζωής  Το Κέντρο Ζωής διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα «Χώροι Κράτησης & HIV: Πρόληψη, Θεραπεία, Στήριξη», με στόχο την ενημέρωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των οροθετικών κρατουμένων. Στο επίκεντρο της ημερίδας, τέθηκαν οι θεμελιώδεις αρχές […]

Ασθενείς με HIV:Νέα επιστολή στον Υπουργό για ελλείψεις αντιδραστηρίων

Οι ελλείψεις αντιδραστηρίων για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της HIV λοίμωξης, αλλά κυρίως για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους ασθενείς και γι αυτό  ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας στέλνει νέα επιστολή στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Νέα επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό απέστειλε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας, […]

Ανθρώπινες ιστορίες: ”Σπίτι μου το παγκάκι”

Στην άκρη της πλατείας έχει στήσει το σπιτικό του. Το παγκάκι, το έχει μετατρέψει σε κρεβάτι. Ένα καφάσι για τραπεζάκι, χαρτόκουτα, κουβέρτες, ένα σκαμπό, μια σκούπα και τα βιβλία του. «Μένω στο δρόμο εδώ και δύο μήνες. Το κρύο δεν με πειράζει. Έχω συνηθίσει άλλωστε από τη χώρα μου την Πολωνία. Στην Ελλάδα είμαι πάνω […]

Άμεση πρόσβαση στα φάρμακα ζητούν οι ασθενείς με ηπατίτιδα C

Αποκλεισμένοι από τα νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C είναι οι Έλληνες ασθενείς, με τους εκπροσώπους των συλλόγων τους να χαρακτηρίζουν την λανθασμένη την πολιτική που ακολουθείται από τους αρμόδιους τα τελευταία τρία χρόνια σε αυτό το θέμα κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας για χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας.  «Πρόσβαση στη θεραπεία κατά προτεραιότητα πρέπει […]