Επιστημονικά Νέα

Μουσική: Πώς η μουσική μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων;

Μουσική: Πώς η μουσική μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων;

Μουσική: Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι παρεμβάσεις στην ακρόαση μουσικής μπορούν επίσης να κάνουν τα φάρμακα πιο αποτελεσματικά.

Ενώ η ακρόαση ενός αγαπημένου τραγουδιού είναι γνωστό ότι τονώνει τη διάθεση, ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανακάλυψαν ότι οι παρεμβάσεις στην ακρόαση μουσικής μπορούν επίσης να κάνουν τα φάρμακα πιο αποτελεσματικά. «Οι παρεμβάσεις στην ακρόαση μουσικής είναι σαν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή», είπε ο Jason Kiernan, επίκουρος καθηγητής στο College of Nursing. «Δεν χρειάζεστε γιατρό για να τα συνταγογραφήσει».

Η μουσική βοηθάει στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων

Ενώ προηγούμενες ερευνητικές μελέτες είχαν χρησιμοποιήσει παρεμβάσεις ακρόασης μουσικής ως εργαλείο για τη θεραπεία του πόνου και του άγχους, ο Kiernan υιοθέτησε μια νέα προσέγγιση μελετώντας τις επιπτώσεις των παρεμβάσεων ακρόασης μουσικής στη ναυτία που προκαλείται από χημειοθεραπεία. «Ο πόνος και το άγχος είναι και τα δύο νευρολογικά φαινόμενα και ερμηνεύονται στον εγκέφαλο ως κατάσταση», είπε ο Kiernan. «Η ναυτία που προκαλείται από χημειοθεραπεία δεν είναι πάθηση του στομάχου, είναι νευρολογικό».

Η μικρή πιλοτική μελέτη περιελάμβανε 12 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία και συμφώνησαν να ακούνε την αγαπημένη τους μουσική για 30 λεπτά κάθε φορά που χρειαζόταν να λάβουν τα απαραίτητα φάρμακα κατά της ναυτίας. Επανέλαβαν τη μουσική παρέμβαση κάθε φορά που εμφανίστηκε ναυτία κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών μετά τη χημειοθεραπεία τους. Οι ασθενείς στη μελέτη παρείχαν συνολικά 64 συμβάντα. «Όταν ακούμε μουσική, ο εγκέφαλός μας πυροδοτεί κάθε είδους νευρώνες», είπε ο Κίρναν.

Ενώ ο Kiernan είδε πράγματι μείωση στις βαθμολογίες της σοβαρότητας της ναυτίας και της αγωνίας των ασθενών (πόσο τους ενοχλούσε η ναυτία), προειδοποιεί ότι είναι δύσκολο να απομονωθεί εάν ήταν η σταδιακή απελευθέρωση του φαρμάκου που έκανε τη δουλειά του ή αυξημένο όφελος της μουσικής.

Για μελλοντικές μελέτες, ο Kiernan αντλεί έμπνευση από μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε προηγουμένως, η οποία μέτρησε την ποσότητα της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή, που απελευθερώθηκε από τα αιμοπετάλια στο αίμα μετά από ακρόαση δυσάρεστης και ευχάριστης μουσικής. «Η σεροτονίνη είναι ο κύριος νευροδιαβιβαστής που προκαλεί ναυτία που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία», είπε ο Kiernan. «Οι ασθενείς με καρκίνο παίρνουν φάρμακα για να εμποδίσουν τις επιδράσεις της σεροτονίνης».

Κατά τη διάρκεια αυτής της προηγούμενης μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που άκουγαν ευχάριστη μουσική παρουσίασαν τα χαμηλότερα επίπεδα απελευθέρωσης σεροτονίνης, υποδεικνύοντας ότι η σεροτονίνη παρέμενε στα αιμοπετάλια του αίματος και δεν απελευθερώθηκε για να κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι μετά την ακρόαση μουσικής που τους φάνηκε δυσάρεστο, οι ασθενείς παρουσίασαν μεγαλύτερο άγχος και αυξημένα επίπεδα απελευθέρωσης σεροτονίνης.

«Αυτό ήταν ενδιαφέρον γιατί παρέχει μια νευροχημική εξήγηση και έναν πιθανό τρόπο μέτρησης της σεροτονίνης και της απελευθέρωσης σεροτονίνης από τα αιμοπετάλια του αίματος στη μελέτη μου», είπε ο Kiernan. «Σε 10 έως 20 χρόνια, δεν θα ήταν ωραίο να μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μια μη φαρμακολογική παρέμβαση όπως να ακούτε 10 λεπτά της αγαπημένης σας μουσικής για να συμπληρώσετε ένα φάρμακο;»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η επιστήμη επεξηγεί την μνήμη και την απώλειά της;

10 Τρόποι για να μειώσετε το αίσθημα του άγχους

Η υπερβολική χρήση ακουστικών μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής

Τα αρωματικά κεριά σας βοηθούν να μειώσετε το στρες και το άγχος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μας κάνει ο ανταγωνισμός λιγότερο ηθικούς; Νέα έρευνα λέει ναι, αλλά μόνο λίγο

Αυτά τα διερευνητικά αποτελέσματα -που δεν έχουν ακόμη αναπαραχθεί- υποδηλώνουν έναν λόγο για τον οποίο ο ανταγωνισμός δεν επηρεάζει πολύ την ηθική κατά μέσον όρο. Ίσως, η μειονεκτική θέση σε μια ανταγωνιστική διαδικασία να είναι αυτή που διαφθείρει και όχι ο ανταγωνισμός καθαυτός.

"Ακτίνα ελπίδας" Καρκίνος - Νέες εξελίξεις στην καταπολέμηση μιας σειράς καρκίνων

Τα εμβόλια που θεραπεύουν τον υπάρχοντα καρκίνο αποτελούν εδώ και καιρό στόχο της ιατρικής κοινότητας. Οι προκαταρκτικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) αφορούσαν εμβόλια που στοχεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα, τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, τον όγκο του εγκεφάλου γλοιοβλάστωμα και τον καρκινογόνο ιό HPV.

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την περιτομή;

Περιτομή: Κατανοώντας την περιτομή και συμμετέχοντας ενεργά στην ανάρρωση του αγοριού σας, μπορείτε να διευκολύνετε την επούλωση, να παρέχετε άνεση και να εντοπίζετε έγκαιρα τυχόν πιθανά προβλήματα.

Καρκίνος του προστάτη - Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας

Ενώ ο καρκίνος είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να σκέφτεται, ο Humphreys δίνει τις εξής συμβουλές και ενθάρρυνση: "Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της υγείας σας και μια ομάδα εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας μπορεί να σας καθοδηγήσει στις λύσεις που είναι πιο προσαρμοσμένες για εσάς, τις επιθυμίες σας και το σώμα σας".