Αυτοφροντίδα

Άγχος: 10 Τρόποι για να μειώσετε το αίσθημα του άγχους

Άγχος: 10 Τρόποι για να μειώσετε το αίσθημα του άγχους

Άγχος: Το να σταματήσετε και να πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές μπορεί να μειώσει την πίεση από πάνω σας αμέσως.

Αυτές τις μέρες είναι δύσκολο να μην κατακλύζεσαι μια στο τόσο. Μεταξύ της εργασίας, της οικογένειας και άλλων υποχρεώσεων, μπορεί να γίνετε πολύ αγχωμένοι και απασχολημένοι. Αλλά πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να χαλαρώσετε διαφορετικά η ψυχική και σωματική σας υγεία μπορεί να υποφέρει. Για να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε το άγχος σας χρειάζεται εξάσκηση, αλλά μπορείτε να το κάνετε. Εδώ είναι 10 τρόποι για να το κάνετε πιο εύκολο.

Άσκηση

Η τακτική γυμναστική είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χαλαρώσετε το σώμα και το μυαλό σας. Επιπλέον, η άσκηση θα βελτιώσει τη διάθεσή σας. Πρέπει όμως να το κάνεις συχνά για να αποδώσει.

Εργαστείτε έως και 2 ώρες και 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης όπως γρήγορο περπάτημα ή 75 λεπτά πιο έντονης άσκησης όπως γύροι κολύμβησης, τζόκινγκ ή άλλα αθλήματα. Εστιάστε στον καθορισμό στόχων φυσικής κατάστασης που μπορείτε να επιτύχετε, ώστε να μην τα παρατάτε. Πάνω από όλα να θυμάστε ότι το να κάνετε οποιαδήποτε άσκηση είναι καλύτερη από καμία.

Χαλαρώστε τους μύες σας

Όταν είστε αγχωμένοι, οι μύες σας τεντώνονται. Μπορείτε να βοηθήσετε να τα χαλαρώσετε μόνοι σας και να ανανεώσετε το σώμα σας με:

 • Διατάσεις
 • Απολαύστε ένα μασάζ
 • Κάντε ένα ζεστό μπάνιο ή ντους
 • Καλό ύπνο

Βαθιά αναπνοή

Το να σταματήσετε και να πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές μπορεί να μειώσει την πίεση από πάνω σας αμέσως. Θα εκπλαγείτε από το πόσο καλύτερα νιώθετε μόλις το καταφέρετε. Απλώς ακολουθήστε αυτά τα 5 βήματα:

 • Καθίστε σε μια άνετη θέση με τα χέρια σας στην αγκαλιά σας και τα πόδια σας στο πάτωμα.
 • Ή μπορείτε να ξαπλώσετε.
 • Κλείσε τα μάτια σου.
 • Φανταστείτε τον εαυτό σας σε ένα χαλαρωτικό μέρος. Μπορεί να είναι στην παραλία, σε ένα όμορφο χωράφι με γρασίδι ή οπουδήποτε σας δίνει μια γαλήνια αίσθηση.
 • Πάρτε αργά βαθιές εισπνοές μέσα και έξω.
 • Κάνετε αυτό για 5 έως 10 λεπτά τη φορά.

Φάτε καλά

Η τακτική, καλά ισορροπημένη διατροφή θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα γενικά. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο της διάθεσής σας. Τα γεύματά σας πρέπει να είναι γεμάτα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη για ενέργεια. Και μην παραλείψετε κανένα. Δεν είναι καλό για εσάς και μπορεί να σας βάλει σε κακή διάθεση, κάτι που μπορεί πραγματικά να αυξήσει το άγχος σας.

Επιβραδύνετε

Η σύγχρονη ζωή είναι τόσο πολυάσχολη και μερικές φορές χρειάζεται απλώς να επιβραδύνουμε και να χαλαρώνουμε. Κοιτάξτε τη ζωή σας και βρείτε μικρούς τρόπους που μπορείτε να το κάνετε αυτό. Για παράδειγμα:

 • Ρυθμίστε το ρολόι σας 5 έως 10 λεπτά μπροστά. Με αυτόν τον τρόπο θα βρείτε θέσεις λίγο νωρίς και θα αποφύγετε το άγχος της καθυστέρησης.
 • Όταν οδηγείτε στον αυτοκινητόδρομο, μεταβείτε στην αργή λωρίδα για να αποφύγετε την οργή του δρόμου.
 • Χωρίστε τις μεγάλες δουλειές σε μικρότερες. Για παράδειγμα, μην προσπαθήσετε να απαντήσετε και στα 100 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αν δεν χρειάζεται – απλώς απαντήστε σε μερικά από αυτά.

Κάντε ένα διάλειμμα

Πρέπει να προγραμματίσετε κάποιο πραγματικό χρόνο διακοπής για να αφήσετε το μυαλό σας ελεύθερο από το άγχος. Εάν είστε άτομο που του αρέσει να θέτει στόχους, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για εσάς στην αρχή. Αλλά μείνετε με αυτό και θα ανυπομονείτε για αυτές τις στιγμές. Τα ξεκούραστα πράγματα που μπορείτε να κάνετε περιλαμβάνουν:

 • Διαλογισμός
 • Γιόγκα
 • Tai Chi
 • Προσευχή
 • Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική
 • Περάστε χρόνο στη φύση

Βρείτε χρόνο για χόμπι

Πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για πράγματα που σας αρέσουν. Προσπαθήστε να κάνετε κάτι κάθε μέρα που σας κάνει να νιώθετε καλά και θα σας βοηθήσει να ανακουφίσετε το άγχος σας. Δεν χρειάζεται να είναι πολύς χρόνος — ακόμη και 15 έως 20 λεπτά θα κάνουν. Τα χαλαρωτικά χόμπι περιλαμβάνουν πράγματα όπως:

 • Ανάγνωση
 • Πλέξιμο
 • Κάντε ένα έργο τέχνης
 • Παίξτε γκολφ
 • Δείτε μια ταινία
 • Κάντε πάζλ
 • Παίξτε χαρτιά και επιτραπέζια παιχνίδια

Μιλήστε για τα προβλήματά σας

Εάν τα πράγματα σας ενοχλούν, η συζήτηση για αυτά μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος σας. Μπορείτε να μιλήσετε με μέλη της οικογένειας, φίλους, έναν έμπιστο κληρικό, το γιατρό σας ή έναν θεραπευτή.

Και μπορείτε επίσης να μιλήσετε στον εαυτό σας. Λέγεται αυτοσυζήτηση και όλοι το κάνουμε. Αλλά για να βοηθήσει η αυτοομιλία να μειώσει το άγχος, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι θετική και όχι αρνητική.

Ακούστε λοιπόν προσεκτικά τι σκέφτεστε ή λέτε όταν είστε αγχωμένοι. Εάν δίνετε στον εαυτό σας ένα αρνητικό μήνυμα, αλλάξτε το σε ένα θετικό. Για παράδειγμα, μην πείτε στον εαυτό σας «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό». Πείτε στον εαυτό σας αντί αυτού: «Μπορώ να το κάνω αυτό» ή «Κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ».

Φροντίστε τον εαυτό σας

Αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πράγματα τέλεια ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείτε. Επίσης, δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα στη ζωή σας. Κάντε λοιπόν τη χάρη στον εαυτό σας και σταματήστε να πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε τόσα πολλά. Και μην ξεχνάτε να διατηρείτε την αίσθηση του χιούμορ σας. Το γέλιο σας κάνει να νιώσετε χαλαροί.

Εξαλείψτε τα ερεθίσματα σας

Μάθετε ποιες είναι οι μεγαλύτερες αιτίες άγχους στη ζωή σας. Είναι η δουλειά σου, οι μετακινήσεις σου, οι σχολικές σου εργασίες; Εάν είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τι είναι, δείτε εάν μπορείτε να τα εξαλείψετε από τη ζωή σας ή τουλάχιστον να τα μειώσετε.

Εάν δεν μπορείτε να προσδιορίσετε τις κύριες αιτίες του άγχους σας, προσπαθήστε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο άγχους. Σημειώστε πότε αγχώνεστε περισσότερο και δείτε εάν μπορείτε να προσδιορίσετε ένα μοτίβο και, στη συνέχεια, βρείτε τρόπους να αφαιρέσετε ή να μειώσετε αυτούς τους ερεθισμούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι η δεύτερη εγκυμοσύνη πιο δύσκολη από την πρώτη;

7 εκπληκτικά οφέλη που προσφέρει το περπάτημα στην υγεία

Το ανεξάρτητο παιχνίδι είναι καλό για την ψυχική υγεία των παιδιών

Γιατί είναι σημαντικές οι αγκαλιές για την υγεία μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί δεν μπορώ να μυρίσω το άρωμά μου;

Ο εγκέφαλός σας το επεξεργάζεται και αποφασίζει αν είναι ενδιαφέρον ή όχι. Αν χρησιμοποιείτε ένα άρωμα συνεχώς, η αντίδραση δεν είναι τόσο έντονη και οι οι υποδοχείς σας θα είναι λιγότερο ευαίσθητοι σε αυτό.

Πώς η αρωματοθεραπεία θα βελτιώσει την καθημερινότητά σας;

Αρωματοθεραπεία: Η αρωματοθεραπεία προσφέρει μια φυσική και ευέλικτη προσέγγιση για την υγεία και την ευεξία, αξιοποιώντας τη δύναμη των αιθέριων ελαίων φυτικής προέλευσης για την προώθηση της ισορροπίας και της αρμονίας στο σώμα, το μυαλό και το πνεύμα.

Πρέπει όλοι να επιδιώκουμε 5 μικρά διαλείμματα άσκησης μέσα στην ημέρα;

Μόνο τρεισήμισι λεπτά έντονης δραστηριότητας την ημέρα, όπως η αναρρίχηση σκαλοπατιών, μπορεί να μειώσει τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου κατά 17-18%, σε σύγκριση με το να μην κάνει κάποιος έντονη δραστηριότητα.

Συμβουλές για ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

Αιμοκάθαρση ασθενείς: Τα νεφρά μας κάνουν τη σημαντική δουλειά της απομάκρυνσης των άχρηστων προϊόντων και της περίσσειας υγρών από το σώμα μας. Εάν τα νεφρά σταματήσουν να λειτουργούν σωστά, μπορεί να συσσωρευτούν τοξίνες και άχρηστα προϊόντα στο σώμα μας.

Τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία η σιωπή

Οι ήρεμες στιγμές μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιωμένη πνευματική εστίαση, μειωμένα επίπεδα στρες, καλύτερο ύπνο, συναισθηματική θεραπεία και ενισχυμένη σύνδεση με τη διαίσθηση κάποιου.