Επιστημονικά Νέα

Μνήμη: Πώς η επιστήμη επεξηγεί την μνήμη και την απώλειά της;

Μνήμη: Πώς η επιστήμη επεξηγεί την μνήμη και την απώλειά της;

Μνήμη: Όλοι βασίζονται στη μνήμη, για τα πάντα, από το να θυμούνται πώς να πληκτρολογούν, να περιηγούνται σε ένα οικείο περιβάλλον, μέχρι να θυμούνται ένα αγαπημένο πιάτο σε ένα εστιατόριο.

Η εξήγηση της επιστήμης πίσω από τη μνήμη και την απώλεια μνήμης – συμπεριλαμβανομένου του γιατί η λήθη είναι μια κρίσιμη ιδιότητα της μνήμης, καθώς και στρατηγικές που βοηθούν τους ανθρώπους να θυμούνται καλύτερα – είναι το θέμα ενός νέου βιβλίου που συνυπογράφει η Καθηγήτρια και Πρόεδρος Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών Elizabeth A. Kensinger.

Μνήμη και απώλεια μνήμης

Στο «Γιατί ξεχνάμε και πώς να θυμόμαστε καλύτερα: Η επιστήμη πίσω από τη μνήμη», ο Kensinger και ο καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης Andrew E. Budson, M.D., εξετάζουν πώς υπάρχουν οι μνήμες βραχυπρόθεσμα και πώς αποθηκεύονται για μακροπρόθεσμη πρόσβαση. είπε ο Κένσινγκερ.

Το βιβλίο εξηγεί πώς η μνήμη επηρεάζει τη συμπεριφορά μας χωρίς την επίγνωσή μας, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι αυτό που και πώς θυμόμαστε επηρεάζει τα πάντα, από τις κοινωνικές μας σχέσεις μέχρι τις αποφάσεις που παίρνουμε σε καθημερινή βάση.

«Όταν οι περισσότεροι από εμάς μιλάμε για τη μνήμη μας, αναφερόμαστε στην ικανότητά μας να φέρνουμε στο μυαλό μας συγκεκριμένα γεγονότα του παρελθόντος», είπε ο Kensinger. «Αλλά η μνήμη είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό, που περιλαμβάνει όλους τους τρόπους με τους οποίους οι προηγούμενες εμπειρίες μας επηρεάζουν τις τρέχουσες σκέψεις και τη συμπεριφορά μας.

«Όλοι βασίζονται στη μνήμη, για τα πάντα, από το να θυμούνται πώς να πληκτρολογούν, να περιηγούνται σε ένα οικείο περιβάλλον, μέχρι να θυμούνται ένα αγαπημένο πιάτο σε ένα εστιατόριο», είπε ο Kensinger. «Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς εκπλήσσονται από το πώς λειτουργεί η μνήμη μας – μερικές φορές εκπλήσσουμε ευχάριστα από αυτό που καταφέραμε να θυμηθούμε και άλλες φορές απογοητευόμαστε από αυτό που ξεχάσαμε».

Η μνήμη είναι μια ενεργή και κυκλική διαδικασία, είπε ο Kensinger, ανάλογη με την κατασκευή μιας δομής από μπλοκ.

«Καθώς βιώνετε ένα γεγονός, αντιπροσωπεύετε διαφορετικά χαρακτηριστικά του γεγονότος σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. ένα μέρος του εγκεφάλου σας αντιπροσωπεύει τους ήχους, ένα άλλο τα αξιοθέατα, ένα άλλο τα συναισθήματα», είπε. «Μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου σας, ο ιππόκαμπος, χρησιμεύει ως ταινία που συνδέει αυτά τα μπλοκ μεταξύ τους και αποθηκεύει τα σχέδια για το πώς να ξαναχτίσετε αργότερα αυτή τη δομή της μνήμης». Όταν χρειάζεται να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτή τη μνήμη, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα σχεδιαγράμματα αυτής της δομής για να ξαναχτίσουμε ενεργά τη μνήμη, είπε.

«Η σκέψη της μνήμης με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς μπορεί να προκύψουν σφάλματα και παραλείψεις στη μνήμη. Είναι εύκολο να πιάσετε ένα λανθασμένο μπλοκ, ίσως ένα που θα έπρεπε να βρίσκεται σε άλλη δομή μνήμης, ή να παραλείψετε ένα σύνολο μπλοκ που μπορεί να αλλάξουν τη συνολική δομή ή ερμηνεία ενός παρελθόντος γεγονότος.”

Ο Kensinger και ο Budson συζητούν τη μνήμη ως έναν κύκλο, επειδή, καθώς τα άτομα ξαναφτιάχνουν μια μνήμη, είναι πιθανό να την ενημερώσουν με τρέχουσες πληροφορίες – όπως, μήπως ένας φίλος άλλαξε την εμφάνισή του αφήνοντας γένια ή κόβοντας τα μαλλιά του; Μόλις ενημερωθούν ή τροποποιηθούν, αυτά τα αναθεωρημένα σχεδιαγράμματα αποθηκεύονται ξανά. «Με αυτόν τον τρόπο, η μνήμη είναι μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αναπαράσταση. δεν είναι μια στατική αναπαράσταση του παρελθόντος», είπε ο Kensinger.

Σε μια εποχή αυξημένης προσοχής στη μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου, το Why We Forget εξετάζει μια σειρά από γνωστικά ζητήματα που επηρεάζουν τους ανθρώπους σε καθημερινή βάση: αλλαγές που συνοδεύουν τη φυσιολογική γήρανση, νόσο του Alzheimer, κατάθλιψη, άγχος, PTSD, ADHD και άλλες διαταραχές— συμπεριλαμβανομένης της ομίχλης του εγκεφάλου COVID.

Καθώς ενσωμάτωσαν τα δικά τους ευρήματα, καθώς και το σύνολο της έρευνας για το θέμα, οι συν-συγγραφείς ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι η μνήμη δεν αφορά πραγματικά το παρελθόν.

«Η μνήμη μπορεί να θεωρηθεί ως μια ισχυρή πηγή δεδομένων που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο εγκέφαλος για να κατανοήσει την παρούσα στιγμή και να κάνει προβλέψεις για το μέλλον», είπε ο Kensinger. «Η μνήμη διατηρεί τα χαρακτηριστικά που πρόκειται να είναι τα πιο χρήσιμα κομμάτια δεδομένων που θα χρησιμοποιήσει ο εγκέφαλος για αυτούς τους σκοπούς. Τις περισσότερες φορές, αυτά τα χαρακτηριστικά δεν περιλαμβάνουν πολύ συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με μια εμπειρία, αλλά μάλλον είναι ευρύτερες αναπαραστάσεις της ουσίας ή της γενικής έννοιας του τι συνέβη».

Το «Γιατί ξεχνάμε και πώς να θυμόμαστε καλύτερα» προσφέρει μαθήματα βασισμένα σε στοιχεία και στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αναγνώστες για να βελτιώσουν τη μνήμη τους, όπως:

  • Τρόποι για να ελέγξετε τι θυμάστε και τι ξεχνάτε
  • Τρόποι διάκρισης μεταξύ αληθινής και ψευδούς μνήμης
  • Αποτελεσματικές μέθοδοι μελέτης για εξετάσεις
  • Πώς η άσκηση, η διατροφή, το αλκοόλ, η κάνναβη, ο ύπνος, η επίγνωση και η μουσική επηρεάζουν τη μνήμη
  • Πώς να θυμάστε τα ονόματα των ανθρώπων, τα 50 ψηφία του Pi και οτιδήποτε άλλο επιθυμείτε

«Ελπίζουμε ότι διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, τα άτομα θα καταλάβουν τις αναμνήσεις τους με έναν ευρύτερο τρόπο και θα επωφεληθούν από στρατηγικές που υποστηρίζονται από την επιστήμη για να ελαχιστοποιήσουν την ανεπιθύμητη λήθη», είπε ο Kensinger.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 Λόγοι που η άσκηση βοηθάει την ψυχική μας υγεία

Γιατί η μουσική μας φέρνει αναμνήσεις;

7 εκπληκτικά οφέλη που προσφέρει το περπάτημα στην υγεία

Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αίμα μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγεία εντέρου: Ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.