Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Μικροσωματίδια: Βοηθούν στην πρόληψη της ανεπάρκειας βιταμίνης Α

Μικροσωματίδια: Βοηθούν στην πρόληψη της ανεπάρκειας βιταμίνης Α

Μικροσωματίδια: Ερευνητές του MIT ανέπτυξαν έναν νέο τρόπο για τον εμπλουτισμό των τροφίμων με βιταμίνη Α, που θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι η κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία. Περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού των παιδιών προσχολικής ηλικίας πάσχει από αυτήν την ανεπάρκεια βιταμίνης, η οποία είναι πιο διαδεδομένη στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία. Οι ερευνητές του MIT ανέπτυξαν τώρα έναν νέο τρόπο για τον εμπλουτισμό των τροφίμων με βιταμίνη Α, η οποία ελπίζουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.


Σε μια νέα μελέτη, έδειξαν ότι η ενθυλάκωση της βιταμίνης Α σε ένα προστατευτικό πολυμερές αποτρέπει τη διάσπαση της θρεπτικής ουσίας κατά το μαγείρεμα ή την αποθήκευση. «Η βιταμίνη Α είναι ένα πολύ σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό, αλλά είναι ένα ασταθές μόριο», λέει η Ana Jaklenec, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Koch του MIT για την ολοκληρωμένη έρευνα για τον καρκίνο. «Θέλαμε να δούμε αν η ενθυλακωμένη βιταμίνη Α μας θα μπορούσε να ενισχύσει ένα όχημα τροφίμων, όπως κύβους ζωμού ή αλεύρι, κατά την αποθήκευση και το μαγείρεμα, και εάν η βιταμίνη Α θα μπορούσε να παραμείνει βιολογικά ενεργή και να απορροφηθεί».

Σε μια μικρή κλινική δοκιμή, οι ερευνητές έδειξαν ότι όταν οι άνθρωποι έτρωγαν ψωμί εμπλουτισμένο με ενθυλακωμένη βιταμίνη Α, η βιοδιαθεσιμότητα του θρεπτικού συστατικού ήταν παρόμοια με εκείνη όταν κατανάλωναν μόνη της βιταμίνη Α. Η τεχνολογία έχει λάβει άδεια σε δύο εταιρείες που ελπίζουν να την αναπτύξουν για χρήση σε προϊόντα διατροφής. «Πρόκειται για μια μελέτη για την οποία η ομάδα μας είναι πραγματικά ενθουσιασμένη γιατί δείχνει ότι ό,τι κάναμε σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα λειτουργεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στους ανθρώπους», λέει ο Robert Langer, καθηγητής του Ινστιτούτου David H. Koch στο MIT.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα ανοίξει την πόρτα για κάποια μέρα να βοηθήσουμε εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια, ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο». Οι Jaklenec και Langer είναι οι ανώτεροι συγγραφείς της νέας μελέτης, η οποία εμφανίζεται αυτή την εβδομάδα στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Ο κύριος συγγραφέας της εργασίας είναι ο πρώην μεταδιδάκτορας του MIT Wen Tang, ο οποίος είναι τώρα αναπληρωτής καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Κίνας.

Σταθερότητα θρεπτικών συστατικών

Η βιταμίνη Α είναι κρίσιμη όχι μόνο για την όραση αλλά και για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και οργάνων όπως η καρδιά και οι πνεύμονες. Οι προσπάθειες για προσθήκη βιταμίνης Α στο ψωμί ή σε άλλα τρόφιμα, όπως οι κύβοι μπουγιόν, που καταναλώνονται συνήθως στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχείς επειδή η βιταμίνη διασπάται κατά την αποθήκευση ή το μαγείρεμα.

 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια τρόφιμα περιέχουν Βιταμίνη C και γιατί πρέπει να τα τρώμε;

Γιατί είναι σημαντικό να έχετε μία ισορροπημένη διατροφή;

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα κρυολόγημα ή γρίπη στο σπίτι;

5 Λόγοι που χρειάζεται να προσθέσετε τα λαχανικά στη διατροφή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βρέθηκαν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για 5 ψυχιατρικές διαταραχές 

Το BDNF είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και επιβίωση των νευρώνων. Μεταλλάξεις ή μεταβολές στην έκφρασή του έχουν συσχετιστεί με καταθλιπτικές διαταραχές και διαταραχές άγχους, επηρεάζοντας την πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητα μάθησης.

Οι εκπληκτικές επιδράσεις της καφεΐνης στον ύπνο 

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό κορυφαίας αξιολόγησης, χρησιμοποίησε μεγάλη δείγματος πληθυσμού και προηγμένη τεχνολογία παρακολούθησης του ύπνου. Διαπιστώθηκε ότι η καφεΐνη, ακόμη και όταν καταναλώνεται αρκετές ώρες πριν τον ύπνο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητά του.

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εγκεφαλικός βιοδείκτης για την αγχώδη διαταραχή 

Η νέα αυτή ανακάλυψη αφορά την ταυτοποίηση ενός βιοδείκτη στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να διακρίνει άτομα με αγχώδη διαταραχή από υγιή άτομα. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές απεικόνισης, όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), ερευνητές ανέλυσαν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, όπως η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός.

Εμβολιασμός ή φυσική ανοσία;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό συγκρίνοντας την προστασία από εμβολιασμό και φυσική λοίμωξη διαπίστωσε ότι η ανοσία μετά τον εμβολιασμό παρέχει σταθερή και αξιόπιστη προστασία, η οποία συχνά υπερβαίνει αυτήν που αποκτάται μέσω φυσικής λοίμωξης.

Close Icon