Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ανάρρωση: Πώς να αντιμετωπίσετε ένα κρυολόγημα ή γρίπη στο σπίτι;

Ανάρρωση: Πώς να αντιμετωπίσετε ένα κρυολόγημα ή γρίπη στο σπίτι;

Ανάρρωση: Η άφθονη ανάπαυση, τα υγρά και οι οικιακές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της γρίπης ή του κρυολογήματος.

Οι ιοί ευθύνονται για το κρυολόγημα και τη γρίπη, επομένως τα αντιβιοτικά δεν είναι σε θέση να θεραπεύσουν ή να αποτρέψουν αυτές τις ασθένειες. Η άφθονη ανάπαυση, τα υγρά και οι οικιακές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Το κρυολόγημα και η γρίπη είναι κοινές ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν πολλά δυσάρεστα συμπτώματα, όπως:

 • καταρροή
 • φραγμένα ιγμόρεια
 • πονόλαιμος
 • βήχας
 • πονοκέφαλοι
 • πόνοι σώματος
 • πυρετός ή ρίγη

Οι ακόλουθες θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της ασθένειας, στη μείωση των συμπτωμάτων και στη συντόμευση της διάρκειας ενός κρυολογήματος ή της γρίπης:

Ψευδάργυρος

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος και στη μείωση των συμπτωμάτων. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο ψευδάργυρος εμποδίζει τον ρινοϊό, τον ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, να πολλαπλασιαστεί στο σώμα. Οι άνθρωποι μπορούν να λαμβάνουν ψευδάργυρο ως δισκίο, παστίλια ή σιρόπι, αλλά θα πρέπει πάντα να ακολουθούν τις συμβουλές δοσολογίας στη συσκευασία. Η υπερβολική ποσότητα ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει ναυτία και πόνους στο στομάχι. Ο ψευδάργυρος διατίθεται στο διαδίκτυο και στα φαρμακεία ως συμπλήρωμα ή ρινικό σπρέι.

Μέλι

Το μέλι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, που μπορεί να του επιτρέψουν να καταπολεμήσει ορισμένα βακτήρια και ιούς. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το μέλι ήταν αποτελεσματικό στην ανακούφιση του βήχα ως σύμπτωμα κρυολογήματος σε παιδιά ηλικίας άνω του 1 έτους. Τα παιδιά κάτω του 1 έτους δεν πρέπει να έχουν μέλι λόγω του κινδύνου βρεφικής αλλαντίασης. Οι άνθρωποι μπορούν να δοκιμάσουν να ανακατέψουν λίγο μέλι σε ζεστό νερό για να καταπραΰνουν τον πονόλαιμο ή τον βήχα. Η προσθήκη λεμονιού προσφέρει επιπλέον γεύση και βιταμίνη C.

Εχινάκεια

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν εκχυλίσματα βοτάνων από το φυτό Echinacea για να βοηθήσουν στην πρόληψη του κρυολογήματος και στην ανακούφιση των ρινικών συμπτωμάτων. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα συστατικά της εχινάκειας μπορεί να υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μερικά έχουν αντιικές ιδιότητες και μπορεί να καταπολεμήσουν τους ιούς της γρίπης. Η έρευνα για την αποτελεσματικότητα της εχινάκειας στη θεραπεία του κρυολογήματος έχει δώσει ανάμεικτα αποτελέσματα μέχρι σήμερα, με ορισμένες μελέτες να μην δείχνουν κανένα όφελος. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα προϊόντα Echinacea μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα ενός ατόμου να κρυώσει κατά 10-20%.

Σκόρδο

Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος επειδή έχει αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπαιρναν καθημερινά συμπλήρωμα σκόρδου για 3 μήνες είχαν λιγότερα κρυολογήματα από αυτά που συμμετείχαν σε ομάδα εικονικού φαρμάκου. Το σκόρδο είναι από καιρό μια σπιτική θεραπεία για το κρυολόγημα και τη γρίπη. Οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε ωμό σκόρδο, να ενσωματώσουν μαγειρεμένο σκόρδο στα γεύματα ή να πάρουν ένα συμπλήρωμα. Εκτός εάν ένα άτομο έχει αλλεργία στο σκόρδο, είναι συνήθως ασφαλές στη χρήση.

Μενθόλη

Οι φραγμένοι κόλποι και η συμφόρηση των αεραγωγών είναι κοινά συμπτώματα κρυολογήματος, τα οποία η μενθόλη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση. Η μενθόλη προέρχεται από πολλά είδη φυτών μέντας. Έχει αντιβακτηριδιακή και αναλγητική δράση. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να προσθέσουν μενθόλη σε ζεστό νερό για εισπνοή ατμού. Αν και μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η εισπνοή μενθόλης βοήθησε στη μείωση του βήχα λόγω περιβαλλοντικών ερεθιστικών παραγόντων, υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητά της στον καθαρισμό των συμφορημένων αεραγωγών.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D-3 μπορεί να είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα για την πρόληψη ή τη μείωση των πιθανοτήτων κρυολογήματος. Έρευνα έχει βρει μια σχέση μεταξύ της λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D και της μειωμένης συχνότητας κρυολογήματος σε φοιτητές πανεπιστημίου. Οι άνθρωποι που ζουν σε ψυχρότερα κλίματα μπορεί επίσης να διαπιστώσουν ότι ένα συμπλήρωμα ενισχύει τα επίπεδα βιταμίνης D τους κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν το δέρμα τους μπορεί να μην εκτίθεται πολύ στο ηλιακό φως.

Ριγανέλαιο

Η ρίγανη περιέχει θυμόλη και καρβακρόλη, που και οι δύο έχουν αντιβακτηριδιακή δράση. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν παραδοσιακά αιθέρια έλαια που περιέχουν θυμόλη για την ανακούφιση από πονοκεφάλους, διάρροια και βήχα. Οι άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι η λήψη ελαίου ρίγανης ή το τρίψιμο του στο στήθος βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Μείωση του στρες και καλός ύπνος

Το άγχος ή ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κρυολογήματος ή γρίπης. Μια μελέτη προτείνει ότι η μείωση των επιπέδων άγχους μέσω πρακτικών διαλογισμού επίγνωσης ή άσκησης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας από αυτές τις ασθένειες. Τα άτομα που συμμετείχαν σε πρόγραμμα διαλογισμού επίγνωσης ή άσκησης έχασαν λιγότερες εργάσιμες ημέρες λόγω ασθένειας από τα άτομα της ομάδας ελέγχου. Μια μικρή μελέτη του 2015 διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερες ώρες ήταν πιο επιρρεπείς στο κρυολόγημα.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης της ομοιογενούς νόσου. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος από τους ιούς της γρίπης. Σε μια ελεγχόμενη δοκιμή, υπήρξαν λιγότερες περιπτώσεις κρυολογήματος σε άτομα που έπαιρναν προβιοτικά από ό,τι σε εκείνους που δεν έπαιρναν.

Τα προβιοτικά υπάρχουν επίσης σε πολλά τρόφιμα, όπως:

 • γιαούρτι
 • ξινολάχανο
 • miso
 • tempeh

Μούρα

Τα μούρα περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ιών της γρίπης. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα σαμπούκους μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της γρίπης και ότι ένα ρόφημα cranberry θα μπορούσε να βοηθήσει στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Σε ορισμένες in vitro μελέτες, τα εκχυλίσματα μούρων απέδειξαν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της γρίπης. Οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα σμέουρα είναι επίσης καλές πηγές βιταμίνης C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος υγιές. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας των κρυολογημάτων. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η λήψη βιταμίνης C προλαμβάνει το κρυολόγημα ή μειώνει τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος, οι ερευνητές έχουν προτείνει ότι η τακτική πρόσληψη βιταμίνης C θα μπορούσε να ωφελήσει ορισμένους ανθρώπους με αυτούς τους τρόπους. Δήλωσαν ότι ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα, η γενική ασφάλεια και το χαμηλό κόστος της βιταμίνης C σημαίνουν ότι είναι μια μέθοδος χαμηλού κινδύνου για τους ανθρώπους να κάνουν ατομικές εξετάσεις.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

3 εύκολες συμβουλές για να παραμείνετε υγιείς αυτόν τον χειμώνα

Υπό μελέτη στρατηγική εμβολίου mRNA για την καταπολέμηση της γρίπης ως ένεση και ενδορινικό σπρέι

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την γρίπη;

Κάνει καλό η φυσική δραστηριότητα όταν είμαστε ασθενείς;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια φυσική θεραπεία με ξινό χυμό κερασιού και το οφέλη του στη γλυκόζη στο αίμα

Χυμός κερασιού: Ο χυμός  κερασιού, που προέρχεται από τα κεράσια Montmorency, έχει κερδίσει δημοτικότητα για τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Μεταξύ αυτών, η επίδρασή του στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη

Μήπως τελικά βοηθάει την σχέση σας με τον σύντροφο σας;

Τηλεόραση σχέση: Η παρακολούθηση μιας εκπομπής με τον σύζυγό σας μπορεί να είναι μια εμπειρία δεσμού για διάφορους λόγους, οι οποίοι συμβάλλουν στην ενίσχυση της σχέσης σας και στην ενίσχυση της σύνδεσής σας.

Πώς να ξεπεράσετε τον φόβο του γήρατος;

Γήρανση αντιμετώπιση: Ο φόβος της γήρανσης είναι ένα φυσικό συναίσθημα που πολλοί άνθρωποι βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διαχειριστείτε αυτόν τον φόβο

Μια σε βάθος ματιά σε μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή

Σύνδρομο Evans: Το σύνδρομο Evans είναι μια σπάνια και σύνθετη αυτοάνοση διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ταυτόχρονη ή διαδοχική εμφάνιση αυτοάνοσης αιμολυτικής αναιμίας (AIHA) και ανοσοθρομβοπενίας (ITP).

Πόσο ανησυχητική μπορεί να είναι η νυχτερινή εφίδρωση;

Νυχτερινή εφίδρωση: Οι νυχτερινές εφιδρώσεις γίνονται ανησυχητικές όταν εμφανίζονται συχνά, διαταράσσουν τον ύπνο ή συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση

Close Icon