Επιστημονικά Νέα

Μάριος Σαλμάς: Αυστηρές ποινές στις φαρμακευτικές που δεν προμηθεύουν την ελληνική αγορά

Μάριος Σαλμάς: Αυστηρές ποινές στις φαρμακευτικές που δεν προμηθεύουν την ελληνική αγορά

Αυστηρές ποινές για τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες που δεν προμηθεύουν την ελληνική αγορά ή πωλούν τα σκευάσματα στο εξωτερικό, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς. 

Μετά απο καταγγελίες φαρμακοποιών και ασθενών ότι πολλά φάρμακα δεν υπάρχουν στα φαρμακεία, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφάσισε να επέμβει.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων οι ελλείψεις αφορούν περίπου τριάντα (30) φαρμακευτικά προϊόντα αλλά σύμφωνα με τον κ.Σαλμά στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν δημιουργούν θεραπευτικό κενό, αφού κυκλοφορούν άλλα διαθέσιμα φάρμακα στην ίδια θεραπευτική κατηγορία. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων , ωστόσοσ, έχει ήδη στήσει το μηχανισμό για τον έλεγχο της διακίνησης των φαρμάκων  και έχει στην διάθεσή του σήμερα τις πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών για τον Οκτώβριο, καθώς και τις παράλληλες εξαγωγές που έγιναν για τον ίδιο μήνα.

Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Υγείας, για όσα φάρμακα διαπιστωθεί ότι οι πωλήσεις τους είναι απόλυτα περιορισμένες, θα αποδοθούν ευθύνες και ο ΕΟΦ θα εισηγηθεί ποινές για τις φαρμακευτικές  επιχειρήσεις,  «δεδομένης  της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών να ενημερώνουν τρείς μήνες πριν για όποιες  μεταβολές που οδηγούν σε περιορισμό της διαθεσιμότητας του φαρμάκου». Ο έλεγχος θα επεκταθεί και στις φαρμακαποθήκες οι οποίες προβαίνουν συνήθως στις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές καθώς οι πωλήσεις των φθηνών ελληνικών φαρμάκων αποδίδουν μεγαλύτερο κέρδος στο εξωτερικό.

«Θα ελεγχθούν οι φαρμακαποθήκες που κάνουν παράλληλες εξαγωγές και όπου βρεθεί να εξάγονται φάρμακα που είναι σε έλλειψη, θα επιβάλλεται προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών» σημειώνεται από τον ΕΟΦ. Ήδη σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ Γιάννη Τούντα έχει γίνει απαγόρευση εξαγωγών πρόσφατα για 8 θεραπευτικές κατηγορίες φαρμάκων.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει άλλο ένα επιχείρημα πλέον για τα άδεια ράφια των φαρμακείων καθώς επικαλείται την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής  Ένωσης Φαρμακοποιών που μιλά για παγκόσμιο φαινόμενο αυτό της έλλειψης φαρμάκων που οφείλεται σε πολλές αιτίες. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για τις ελλείψεις, αποφασίσθηκε η συγκέντρωση στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό  Σύλλογο σε καθημερινή βάση των ελλείψεων και η ταυτόχρονη ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Ο ΕΟΦ αφού κάνει τον απαραίτητο έλεγχο σε εφαρμογή που θα δημιουργηθεί μέχρι την Δευτέρα στην ιστοσελίδα του θα ενημερώνει τους γιατρούς και τους ασθενείς για τις ελλείψεις και τις εναλλακτικές φαρμακευτικές θεραπείες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέες ιδέες για την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα της καρδιακής προσβολής σε γυναίκες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέο βιβλίο βοηθά τους πολίτες επιστήμονες να περιηγηθούν στην πολυπλοκότητα των εστιών μολυσματικών ασθενειών

Η επιτυχής ανταπόκριση στις επιδημίες βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δημόσια υποστήριξη και τη συμμετοχή της κοινότητας και ελπίζουμε να εξοπλίσουμε τους επιστήμονες των πολιτών με πληροφορίες που τους δίνουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις που προστατεύουν τον εαυτό τους, τους φίλους τους και τις οικογένειές τους.»

Προσθετικά μέλη: Ελπίδα για βελτιωμένη κινητικότητα

Αυτά τα τεχνητά μέλη έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται τη φυσική κίνηση και να λειτουργούν για να βοηθούν άτομα που έχουν χάσει ένα άκρο λόγω τραυματισμού ή ασθένειας να ανακτήσουν την κινητικότητα και την ανεξαρτησία τους.

Η θεραπευτική δύναμη της αφής

Άγγιγμα: Το άγγιγμα του κεφαλιού, όπως το μασάζ στο πρόσωπο ή στο τριχωτό της κεφαλής, παρείχε περισσότερα πλεονεκτήματα για την υγεία από την επαφή με τα χέρια και το σώμα.

Ο ρόλος των ανδρογόνων στη διαμόρφωση των διαφορών του φύλου

Συνολικά, αυτή η μελέτη ρίχνει φως στους περίπλοκους τρόπους με τους οποίους τα ανδρογόνα συμβάλλουν στις διαφορές των φύλων σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο και παρέχει τη βάση για την ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών για ασθένειες με προκατάληψη του φύλου, ρυθμίζοντας την οδό των ανδρογόνων.

Ερευνητής λέει ότι το μέλλον της μεταμόσχευσης οργάνων είναι σχεδόν εδώ

«Θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο ότι η ίδια ανοσοκαταστολή που χρησιμοποιείται στις μεταμοσχεύσεις ανθρώπινης καρδιάς μπορεί επίσης να παρατείνει την καρδιά του χοίρου», είπε. «Το πλεονέκτημα της χρήσης γενετικής τροποποίησης είναι ότι μπορούμε να τροποποιήσουμε τον δότη, κάτι που, φυσικά, δεν μπορεί να γίνει με ανθρώπινη καρδιά δότη».

Η κατάθλιψη και η καρδιαγγειακή νόσος επηρεάζουν την συνολική μας υγεία

Καρδιά κατάθλιψη: Μια πρόσφατη μελέτη ρίχνει φως στην περίπλοκη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης, της στεφανιαίας νόσου (ΣΝ) και της υγείας της καρδιάς, αποκαλύπτοντας βαθιές συνέπειες για τη συνολική ευημερία.