Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός Αντιβιοτικά: Η αζιθρομυκίνη δεν είναι φάρμακο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της Covid

Κορωνοϊός Αντιβιοτικά: Η αζιθρομυκίνη δεν είναι φάρμακο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της Covid

"Για αυτούς τους λόγους, οι συνάδελφοί μου γιατροί μολυσματικών ασθενειών τείνουμε να αντιμετωπίζουμε την απροθυμία όταν δίνουμε πρόσθετες θεραπείες χωρίς αποδεδειγμένο όφελος. Κάθε φάρμακο έχει κίνδυνο ανεπιθύμητης αντίδρασης", έγραψε.

Κορωνοϊός Αντιβιοτικά: Η αζιθρομυκίνη εισήχθη για πρώτη φορά στη φροντίδα COVID-19 λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της που υποτίθεται ότι βοηθούν στη διακοπή της εξέλιξης εάν χορηγηθεί νωρίς. Ο πρώην γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Kayleigh McEnany υποστηρίζει ότι «εάν πάρετε το εμβόλιο, μειώνει τις πιθανότητες νοσηλείας σας σε περίπτωση που σας έχει συμβεί COVID». Η αζιθρομυκίνη , ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της COVID-19, δεν ήταν πιο αποτελεσματική στην απελευθέρωση μη νοσοκομειακών ασθενών με συμπτώματα COVID-19 από ένα εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με μελέτη.

Τα ευρήματα από ερευνητές που συνδέονται με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Σαν Φρανσίσκο που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network στις 16 Ιουλίου ανέλυσαν 263 εξωτερικούς ασθενείς COVID-19, 171 από τους οποίους έλαβαν μία εφάπαξ δόση 1,2 αντιβιοτικών από το στόμα, ενώ 92 ασθενείς έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μετά από δύο εβδομάδες, η μελέτη διαπίστωσε ότι “δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στο ποσοστό των συμμετεχόντων που δεν είχαν συμπτώματα (αζιθρομυκίνη: 50%, εικονικό φάρμακο: 50%).” Επιπλέον, την 21η ημέρα, πέντε συμμετέχοντες στην ομάδα θεραπείας νοσηλεύτηκαν, σε σύγκριση με το μηδέν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

“Η αζιθρομυκίνη δεν είναι φάρμακο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της Covid”, δήλωσε στο Fox News ο Δρ Aaron Glatt, ο οποίος δεν συμμετέχει στη μελέτη.

Ο Glatt, πρόεδρος του τμήματος ιατρικής και επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στο όρος Sinai South Nassau, πρόσθεσε: “Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι παρέχει οφέλη για τη θεραπεία της Covid και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εκτός εάν υπάρχει κατάλληλη βακτηριακή ένδειξη.”

Τα αντιβιοτικά όπως η αζιθρομυκίνη χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων όπως η πνευμονία και οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, σύμφωνα με τον Δρ Anthony J. Santella, καθηγητή διοίκησης και πολιτικής υγείας και συντονιστή COVID-19 στο Πανεπιστήμιο του New Haven.

“Έτσι, η διερεύνηση της χρήσης της για την πρόληψη συμπτωμάτων της COVID-19 έχει νόημα με τη χρήση ενός ισχυρού σχεδιασμού κλινικών δοκιμών”, έγραψε, προσθέτοντας αργότερα, “πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόκειται για μία ερευνητική μελέτη και δεν θα αλλάζαμε ποτέ οδηγίες θεραπείας χωρίς να επαναλάβουμε τη μελέτη και να ζητήσουμε από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων να ελέγξει ανεξάρτητα τα δεδομένα της μελέτης. ” Το αντιβιοτικό εισήχθη για πρώτη φορά στη φροντίδα COVID-19 λόγω των αντιφλεγμονωδών του ιδιοτήτων που υποτίθεται ότι βοηθούν στη διακοπή της εξέλιξης εάν χορηγηθεί νωρίς, γράφει η επικεφαλής συγγραφέας Catherine E. Oldenburg, MPH, επίκουρη καθηγήτρια στο Ίδρυμα UCSF Proctor Foundation. στο EurekAlert.org.

“Αυτά τα ευρήματα δεν υποστηρίζουν τη συνήθη χρήση της αζιθρομυκίνης για λοίμωξη SARS-CoV-2 σε εξωτερικούς ασθενείς”, έγραψε η Oldenburg.

Ένας άλλος εμπειρογνώμονας χαρακτήρισε τα αποτελέσματα “σχετικά μεν αλλά όχι εντελώς απρόσμενα”

Ο Δρ Ryan Miller, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στην Κλινική του Κλίβελαντ, σημείωσε ότι το αντιβιοτικό έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον αριθμό των επανεισδοχών ασθενών με χρόνια πνευμονική αποφρακτική νόσο (ΧΑΠ) και προσθέτει ότι τα γνωστά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα της θεραπείας βοηθούν στη μείωση των επιπτώσεων της ΧΑΠ.

Προειδοποίησε ότι το αντιβιοτικό έχει σημαντικές και δυνητικά θανατηφόρες ανεπιθύμητες ενέργειες, μία από τις οποίες μπορεί να οδηγήσει σε έναν ανώμαλο καρδιακό ρυθμό που εμποδίζει την άντληση του αίματος σε όλο το σώμα, αναφέροντας επίσης μια μελέτη για τη σύγκριση της αζιθρομυκίνης και της αμοξικιλλίνης για καρδιαγγειακό θάνατο, διαπιστώνοντας αύξηση 2,49 του κινδύνου για όσους έλαβαν αζιθρομυκίνη.

“Για αυτούς τους λόγους, οι συνάδελφοί μου γιατροί μολυσματικών ασθενειών τείνουμε να αντιμετωπίζουμε την απροθυμία όταν δίνουμε πρόσθετες θεραπείες χωρίς αποδεδειγμένο όφελος. Κάθε φάρμακο έχει κίνδυνο ανεπιθύμητης αντίδρασης”, έγραψε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εγκρίθηκε η κολχικίνη ως φάρμακο στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Χορήγηση πλάσματος COVID-19: Είναι ασφαλής από αναρρώσαντες σε ασθενείς με κορωνοϊό;

Αξιωματούχος Υγείας κατά Τραμπ: ‘Τέλος η υδροξυχλωροκίνη, πάμε στο επόμενο βήμα’

Πώς ανατρέπεται η απότομη κλινική επιδείνωση σε ασθενείς με COVID-19

Μελέτη για τη σχέση καρκίνου με covid -19

Η Cipla σχεδιάζει να ερευνήσει πιθανό κοκτέιλ φαρμάκων κατά του κοροναϊού

Αποκλειστική συνέντευξη από τον ερευνητή Αλέξανδρο Λάβδα: Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί, αλλά θα ενταχθεί κι αυτός σε μία «κανονικότητα»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δοκιμή σε πρώιμο στάδιο προτείνει ότι το από του στόματος αντιικό είναι ασφαλές και καλά ανεκτό επισημαίνει η Phizer

Η θεραπεία έχει σχεδιαστεί για να χορηγείται νωρίς (όπως το πρώτο σημάδι ή λοίμωξη ή επίγνωση της έκθεσης) ενώ η ριτοναβίρη προορίζεται να επιβραδύνει το μεταβολισμό του αντιιικού PF-07321332 για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κορωνοϊός: Το παραλήρημα είναι μια συχνή συνέπεια σοβαρής νόσησης από COVID-19

Κορωνοϊός: Η γνωστική εξασθένηση είναι πολύ πιθανή σε ασθενείς στη ΜΕΘ και θα μπορούσε να είναι διαρκής. Πάνω από ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19, οι ερευνητές αποκαλύπτουν τις δραματικές συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη νοσηλεία.

Έρευνες FDA των ΗΠΑ για πιθανή σύνδεση μεταξύ της χρήσης παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη και διαταραχών στους απογόνους

Η μελέτη συνιστά ότι στις έγκυες γυναίκες θα πρέπει να εφιστάται η προσοχή στην αρχή της εγκυμοσύνης να παραιτούνται από την παρακεταμόλη, εκτός εάν ενδείκνυται ιατρικώς, όπως υποστηρίζεται από 91 επιστήμονες, κλινικούς γιατρούς και επαγγελματίες της δημόσιας υγείας.

Η ρύπανση του αέρα οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2;

Καλιφόρνια όζον άσκηση: Ένα οξύμωρο παρουσιάζεται στην Καλιφόρνια. Ηλικιωμένοι που ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 λόγω ρύπανσης.

Τα εμβόλια covid -19 λειτουργούν σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας παρά την ανοσοθεραπεία

Σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας NMSS, τα άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή κατά του CD20 θα πρέπει να εμβολιαστούν, καθώς μπορεί να αναμένουν τουλάχιστον «κάποια ανοσία».

Εξατομικευμένες συστάσεις άσκησης προσαρμοσμένες στα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης

Αρτηριακή πίεση: Ένα στα τέσσερα καρδιακά επεισόδια προκαλείται από υψηλή αρτηριακή πίεση. Υπολογίζεται ότι έως το 2025, περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει υπέρταση. Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση, μέχρι τώρα οι συστάσεις επικεντρώνονταν στην ποσότητα άσκησης ανά εβδομάδα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αρχικό επίπεδο αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου.