Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός Αντιβιοτικά: Η αζιθρομυκίνη δεν είναι φάρμακο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της Covid

Κορωνοϊός Αντιβιοτικά: Η αζιθρομυκίνη δεν είναι φάρμακο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της Covid

"Για αυτούς τους λόγους, οι συνάδελφοί μου γιατροί μολυσματικών ασθενειών τείνουμε να αντιμετωπίζουμε την απροθυμία όταν δίνουμε πρόσθετες θεραπείες χωρίς αποδεδειγμένο όφελος. Κάθε φάρμακο έχει κίνδυνο ανεπιθύμητης αντίδρασης", έγραψε.

Κορωνοϊός Αντιβιοτικά: Η αζιθρομυκίνη εισήχθη για πρώτη φορά στη φροντίδα COVID-19 λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της που υποτίθεται ότι βοηθούν στη διακοπή της εξέλιξης εάν χορηγηθεί νωρίς. Ο πρώην γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Kayleigh McEnany υποστηρίζει ότι «εάν πάρετε το εμβόλιο, μειώνει τις πιθανότητες νοσηλείας σας σε περίπτωση που σας έχει συμβεί COVID». Η αζιθρομυκίνη , ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της COVID-19, δεν ήταν πιο αποτελεσματική στην απελευθέρωση μη νοσοκομειακών ασθενών με συμπτώματα COVID-19 από ένα εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με μελέτη.

Τα ευρήματα από ερευνητές που συνδέονται με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Σαν Φρανσίσκο που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network στις 16 Ιουλίου ανέλυσαν 263 εξωτερικούς ασθενείς COVID-19, 171 από τους οποίους έλαβαν μία εφάπαξ δόση 1,2 αντιβιοτικών από το στόμα, ενώ 92 ασθενείς έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μετά από δύο εβδομάδες, η μελέτη διαπίστωσε ότι “δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στο ποσοστό των συμμετεχόντων που δεν είχαν συμπτώματα (αζιθρομυκίνη: 50%, εικονικό φάρμακο: 50%).” Επιπλέον, την 21η ημέρα, πέντε συμμετέχοντες στην ομάδα θεραπείας νοσηλεύτηκαν, σε σύγκριση με το μηδέν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

“Η αζιθρομυκίνη δεν είναι φάρμακο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της Covid”, δήλωσε στο Fox News ο Δρ Aaron Glatt, ο οποίος δεν συμμετέχει στη μελέτη.

Ο Glatt, πρόεδρος του τμήματος ιατρικής και επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στο όρος Sinai South Nassau, πρόσθεσε: “Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι παρέχει οφέλη για τη θεραπεία της Covid και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εκτός εάν υπάρχει κατάλληλη βακτηριακή ένδειξη.”

Τα αντιβιοτικά όπως η αζιθρομυκίνη χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων όπως η πνευμονία και οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, σύμφωνα με τον Δρ Anthony J. Santella, καθηγητή διοίκησης και πολιτικής υγείας και συντονιστή COVID-19 στο Πανεπιστήμιο του New Haven.

“Έτσι, η διερεύνηση της χρήσης της για την πρόληψη συμπτωμάτων της COVID-19 έχει νόημα με τη χρήση ενός ισχυρού σχεδιασμού κλινικών δοκιμών”, έγραψε, προσθέτοντας αργότερα, “πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόκειται για μία ερευνητική μελέτη και δεν θα αλλάζαμε ποτέ οδηγίες θεραπείας χωρίς να επαναλάβουμε τη μελέτη και να ζητήσουμε από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων να ελέγξει ανεξάρτητα τα δεδομένα της μελέτης. ” Το αντιβιοτικό εισήχθη για πρώτη φορά στη φροντίδα COVID-19 λόγω των αντιφλεγμονωδών του ιδιοτήτων που υποτίθεται ότι βοηθούν στη διακοπή της εξέλιξης εάν χορηγηθεί νωρίς, γράφει η επικεφαλής συγγραφέας Catherine E. Oldenburg, MPH, επίκουρη καθηγήτρια στο Ίδρυμα UCSF Proctor Foundation. στο EurekAlert.org.

“Αυτά τα ευρήματα δεν υποστηρίζουν τη συνήθη χρήση της αζιθρομυκίνης για λοίμωξη SARS-CoV-2 σε εξωτερικούς ασθενείς”, έγραψε η Oldenburg.

Ένας άλλος εμπειρογνώμονας χαρακτήρισε τα αποτελέσματα “σχετικά μεν αλλά όχι εντελώς απρόσμενα”

Ο Δρ Ryan Miller, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στην Κλινική του Κλίβελαντ, σημείωσε ότι το αντιβιοτικό έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον αριθμό των επανεισδοχών ασθενών με χρόνια πνευμονική αποφρακτική νόσο (ΧΑΠ) και προσθέτει ότι τα γνωστά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα της θεραπείας βοηθούν στη μείωση των επιπτώσεων της ΧΑΠ.

Προειδοποίησε ότι το αντιβιοτικό έχει σημαντικές και δυνητικά θανατηφόρες ανεπιθύμητες ενέργειες, μία από τις οποίες μπορεί να οδηγήσει σε έναν ανώμαλο καρδιακό ρυθμό που εμποδίζει την άντληση του αίματος σε όλο το σώμα, αναφέροντας επίσης μια μελέτη για τη σύγκριση της αζιθρομυκίνης και της αμοξικιλλίνης για καρδιαγγειακό θάνατο, διαπιστώνοντας αύξηση 2,49 του κινδύνου για όσους έλαβαν αζιθρομυκίνη.

“Για αυτούς τους λόγους, οι συνάδελφοί μου γιατροί μολυσματικών ασθενειών τείνουμε να αντιμετωπίζουμε την απροθυμία όταν δίνουμε πρόσθετες θεραπείες χωρίς αποδεδειγμένο όφελος. Κάθε φάρμακο έχει κίνδυνο ανεπιθύμητης αντίδρασης”, έγραψε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Εγκρίθηκε η κολχικίνη ως φάρμακο στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Χορήγηση πλάσματος COVID-19: Είναι ασφαλής από αναρρώσαντες σε ασθενείς με κορωνοϊό;

Αξιωματούχος Υγείας κατά Τραμπ: ‘Τέλος η υδροξυχλωροκίνη, πάμε στο επόμενο βήμα’

Πώς ανατρέπεται η απότομη κλινική επιδείνωση σε ασθενείς με COVID-19

Μελέτη για τη σχέση καρκίνου με covid -19

Η Cipla σχεδιάζει να ερευνήσει πιθανό κοκτέιλ φαρμάκων κατά του κοροναϊού

Αποκλειστική συνέντευξη από τον ερευνητή Αλέξανδρο Λάβδα: Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί, αλλά θα ενταχθεί κι αυτός σε μία «κανονικότητα»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα πιθανή ανοσοθεραπεία ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα

Καρκίνος: Eπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Εθνικό Ινστιτούτο Μοριακής Γενετικής στο Μιλάνο ανακάλυψαν έναν τρόπο περιορισμού της δραστηριότητας μιας ομάδας κυττάρων που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να απελευθερώσει άλλα ανοσοκύτταρα για να επιτεθεί σε καρκινικούς όγκους.

Γονική άδεια : Περιορισμένο προνόμιο στους κατοίκους των ΗΠΑ

Γονική άδεια : Η άδεια για λόγους υγείας η απόκτησης παιδιού δίνεται στις ΗΠΑ, αρκετά περιορισμένη και με την προϋπόθεση ότι οι πολίτες που θα την λάβουν θα βρίσκονται υπό το πρίσμα ορισμένων προυποθέσεων.

Νέα γονιδιακή θεραπεία στη μάχη κατά του καρκίνου in vitro

Καρκίνος: Η θεραπεία είναι ένα μηχανικό μόριο, που ονομάζεται MS21, που προκαλεί την υποβάθμιση του AKT, ενός ενζύμου δηλαδή που είναι υπερβολικά ενεργό σε πολλούς τύπους καρκίνου. Η εν λόγω μελέτη έδειξε στοιχεία ότι η φαρμακολογική αποδόμηση του AKT γονιδίου είναι μια βιώσιμη θεραπεία για καρκίνους με μεταλλάξεις σε ορισμένα γονίδια.

Η σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας/νόσου και καρδιακής προσβολής

Καρδιά Κατάθλιψη: Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη καρδιακή κατάσταση που σχετίζεται με το άγχος και αφορά μια συναισθηματικά προκαλούμενη αποδυνάμωση της αριστερής κοιλίας της καρδιάς λόγω στρες. 

Ο καφές θα μπορούσε να δράσει προληπτικά κατά της αρρυθμίας σύμφωνα με νέα μελέτη

Καφές Καρδιά: Έρευνα του Πανεπιστημίου UC του San Francisco δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία. Στην πραγματικότητα, κάθε επιπλέον ημερήσιο φλιτζάνι καφέ συσχετίστηκε με 3% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμίας, κολπικής μαρμαρυγής, πρόωρων κοιλιακών συστολών ή άλλων κοινών καρδιακών παθήσεων, αναφέρουν οι ερευνητές.

Το εμβόλιο Johnson & Johnson μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των παραλλαγών COVID-19

Η εταιρεία δήλωσε ότι η μελέτη του Landau δεν μίλησε για την πλήρη φύση της ανοσολογικής προστασίας Αναφέρθηκε σε πρόσθετα δεδομένα της εταιρείας που αποδεικνύουν ότι ένα εμβόλιο COVID-19 με μία δόση Johnson & Johnson "δημιούργησε ισχυρή, επίμονη δραστηριότητα έναντι της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Delta και άλλων πολύ διαδεδομένων ιών SARS-CoV-2."