Επιστημονικά Νέα

Κλιματική αλλαγή: Η επίδραση της υπερθέρμανσης του πλάνητη στις νευρολογικές διαταραχές

Κλιματική αλλαγή: Η επίδραση της υπερθέρμανσης του πλάνητη στις νευρολογικές διαταραχές

Κλιματική αλλαγή: Ως ένα βήμα προς την κατανόηση των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην υγεία του εγκεφάλου, μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση ανέλυσε τον αντίκτυπο της αύξησης της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος σε άτομα με νευρολογικές διαταραχές. Οι αυξημένες θερμοκρασίες συσχετίστηκαν με επιδείνωση των συμπτωμάτων και αυξημένα ποσοστά νοσηλείας και θνητότητας σε άτομα με νευρολογικές διαταραχές. Η μελέτη συνέκρινε επίσης την εμφάνιση νευρολογικών διαταραχών σε μετανάστες και μη για να αξιολογήσει τον πιθανό αντίκτυπο της μετανάστευσης που σχετίζεται με το κλίμα στην υγεία του εγκεφάλου.

Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση είχε στόχο να σκιαγραφήσει τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στις νευρολογικές διαταραχές. Η μελέτη ανέλυσε προηγούμενη έρευνα που εξέταζε τις επιπτώσεις των αυξήσεων της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος στην εμφάνιση, τις κλινικές εκδηλώσεις και τη θνητότητα λόγω μεγάλων νευρολογικών διαταραχών. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να καταστήσει ορισμένα μέρη του κόσμου μη κατοικήσιμα λόγω της ξηρασίας, της αύξησης της θερμοκρασίας και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μαζική μετακίνηση πληθυσμών, οδηγώντας σε περιβαλλοντικούς πρόσφυγες. Η μελέτη ανέλυσε επίσης έρευνα που αξιολογούσε την εμφάνιση νευρολογικών διαταραχών σε πληθυσμούς μεταναστών για να κατανοήσει τον πιθανό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου των προσφύγων που σχετίζονται με το κλίμα. Διαπίστωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων νευρολογικών διαταραχών και σε υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας και θνητότητας.

Οι επιπτώσεις της μετανάστευσης στην εμφάνιση νευρολογικών διαταραχών ήταν πιο μεταβλητές και επηρεάζονταν επίσης από κοινωνικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς παράγοντες. Ωστόσο, οι συγγραφείς προειδοποίησαν ότι αυτά τα αποτελέσματα ήταν προκαταρκτικά και οι μελέτες που αναλύθηκαν δεν στόχευαν συγκεκριμένα να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις νευρολογικές διαταραχές και την κλινική πρακτική.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Daniel Kondziella, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, δήλωσε: «[Αυτή η μελέτη δείχνει ότι] υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι να αναμένουμε μια τεράστια αρνητική επίδραση στην παγκόσμια υγεία του εγκεφάλου στο εγγύς μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής. […] Ταυτόχρονα, φαίνεται να υπάρχει θεμελιώδης έλλειψη επίγνωσης αυτού του προβλήματος στη νευρολογική κοινότητα, όπως αποδεικνύεται από την παντελή απουσία κατάλληλα σχεδιασμένης έρευνας για τη διερεύνηση αυτού του προβλήματος».

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό PeerJ.

Υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος και νευρολογικές παθήσεις

Για να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στις διαταραχές του εγκεφάλου, η ομάδα των ερευνητών ανασκόπησε προηγούμενες έρευνες που εξέταζαν τον αντίκτυπο των αυξήσεων της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος στην εκδήλωση συμπτωμάτων μεγάλων νευρολογικών διαταραχών. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης μελέτες που αξιολογούσαν τη σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας περιβάλλοντος και των ποσοστών νοσηλείας και θνητότητας λόγω αυτών των νευρολογικών διαταραχών. Οι νευρολογικές διαταραχές που εξέτασε η ομάδα περιελάμβαναν τη νόσο του Αλτσχάιμερ, άλλες μορφές άνοιας, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τη νόσο του Πάρκινσον, την ημικρανία, την επιληψία και το εγκεφαλικό. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την εγκεφαλίτιδα ως παράδειγμα μολυσματικής νόσου που αφορά το νευρικό σύστημα. Οι ερευνητές εξέτασαν 84 μελέτες και διαπίστωσαν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος συσχετίστηκαν με δεινότερα αποτελέσματα για άτομα με νευρολογικές διαταραχές. Για παράδειγμα, πολλές μελέτες διαπίστωσαν ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες περιβάλλοντος συσχετίστηκαν με πιο δυσμενή συμπτώματα, όπως ευερεθιστότητα, άγχος, κατάθλιψη και διέγερση, σε άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ και άνοια χωρίς Αλτσχάιμερ. Ομοίως, μια αύξηση στις θερμοκρασίες περιβάλλοντος συσχετίστηκε με μείωση της γνωστικής απόδοσης και της κινητικής λειτουργίας σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι αυξημένες θερμοκρασίες αύξησαν επίσης τον κίνδυνο νοσηλείας και θνητότητας σε άτομα με άνοια και εγκεφαλικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κλιματική αλλαγή είναι μία απειλητική πραγματικότητα με σαφείς διαστάσεις στην ψυχική υγεία και ευεξία

Νέα τεχνολογία μειώνει τις επιβλαβείς εκπομπές μεθανίου από την κοπριά ζώων κατά 99%

Συσχέτιση μεταξύ της θερμοκρασίας και της νεφρικής νόσου

Η καλύτερη ποιότητα αέρα εξασφαλίζει βελτιωμένη υγεία στα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι επιδόσεις των μαθητών της Βιρτζίνια υποχωρούν μετά το κλείσιμο της COVID, σύμφωνα με έκθεση

Οι γονείς της Βιρτζίνια απογοητεύτηκαν με μια πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εντολών μάσκας, του κλεισίματος σχολείων, του ακατάλληλου περιεχομένου μαθημάτων και αμφιλεγόμενων θεμάτων όπως η ρητορική των φύλων και η κριτική θεωρία των φυλών και έφεραν την απογοήτευσή τους στις κάλπες στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Πιθανή ανακάλυψη μηχανισμού πίσω από τα μυστηριώδη συμπτώματα της COVID-19

Κορωνοϊός: Μπορούμε να δούμε ότι η πρωτεΐνη ακίδας, όταν επηρεάζεται από το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παράγει αμυλοειδείς δομές και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει δυνητικά την πήξη του αίματός μας.