Τεχνολογία

Κλιματική αλλαγή: Νέα τεχνολογία μειώνει τις επιβλαβείς εκπομπές μεθανίου από την κοπριά ζώων κατά 99%

Κλιματική αλλαγή: Νέα τεχνολογία μειώνει τις επιβλαβείς εκπομπές μεθανίου από την κοπριά ζώων κατά 99%

Κλιματική αλλαγή: Επίσης μειώνει κατά 95% τις εκπομπές αμμωνίας, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, που από την ΕΕ περιγράφεται ως μία από τις κύριες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης που βλάπτει την υγεία.

Μια νορβηγική τεχνολογική εταιρεία βρήκε έναν τρόπο να σταματήσει την απελευθέρωση μεθανίου από την κοπριά ζώων χρησιμοποιώντας αέρα και ηλεκτρισμό. Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου που εκπέμπεται από πηγές, όπως υποδομές ορυκτών καυσίμων με διαρροή και την κτηνοτροφία. Η N2 Applied με έδρα το Όσλο δοκιμάζει την τεχνολογία της σε πολλές τοποθεσίες στην Ευρώπη. Εντός αυτών 3 φάρμες στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Ουσιαστικά, αξιοποιούμε αέρα και ηλεκτρισμό για να δεσμεύσουμε τις επιβλαβείς εκπομπές από την κοπριά των ζώων», δήλωσε ο Chris Puttick του N2. Πώς: Η μονάδα N2 χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια και αέρα για να σταματήσει τις εκπομπές και να παρέχει επιπλέον άζωτο. Η διαδικασία περιλαμβάνει δύο στάδια, το πλάσμα και μετά την απορρόφηση. Στο στάδιο του πλάσματος, το άζωτο στερεώνεται από τον αέρα χρησιμοποιώντας ηλεκτρισμό, διασπώντας τα μόρια αζώτου (N2) και οξυγόνου (O2) σε άτομα Ν και Ο που σχηματίζουν οξείδια του αζώτου. Στο στάδιο της απορρόφησης, τα οξείδια του αζώτου στη συνέχεια απορροφώνται σε πολτό (είδος υγρής κοπριάς). Τα οξείδια του αζώτου εμπλουτίζουν το υπόστρωμα με νιτρικά και νιτρώδη. Αυτό σταθεροποιεί το αμμώνιο και αποτρέπει την απώλειά του ως αμμωνίας (NH3), και επίσης εξαλείφει την απώλεια μεθανίου. Εν τω μεταξύ, η περιεκτικότητα σε οργανικό Ν του υποστρώματος διατηρείται, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να παρέχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία του εδάφους, όπως κάνουν ήδη ο μη επεξεργασμένος πολτός (υγρή κοπριά) και τα χωνεμένα προϊόντα.

“Όταν προσθέτουμε άζωτο από τον αέρα στην κοπριά, αλλάζουμε το περιβάλλον για να σταματήσει βασικά η μεθανογένεση. Έτσι μειώνεται το pH κάτω από το έξι και την προλαβαίνουμε. Σταματά η διάσπαση αυτών των μικροβίων μεθανίου που στη συνέχεια απελευθερώνουν το αέριο στον αέρα», είπε ο Puttick. Αυτό που βγαίνει από το μηχάνημα είναι ένα άοσμο καφέ υγρό, που ονομάζεται NEO — ένα οργανικό λίπασμα εμπλουτισμένο με άζωτο. Σύμφωνα με το N2, το NEO τους έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε άζωτο από το κανονικό λίπασμα αζώτου, ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα λιπάσματα για την ενίσχυση της παραγωγής καλαμποκιού και άλλων καλλιεργειών.

Ο Puttick δήλωσε ότι ανεξάρτητες δοκιμές έδειξαν ότι η τεχνολογία τους μειώνει τις εκπομπές μεθανίου από την κοπριά κατά 99%. Επίσης μειώνει κατά 95% τις εκπομπές αμμωνίας που από την ΕΕ περιγράφεται ως μία από τις κύριες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης που βλάπτει την υγεία.

Σε μια φάρμα γαλακτοπαραγωγής 200 αγελάδων αυτό ισοδυναμεί με “μείωση 199 τόνων ισοδύναμου άνθρακα κάθε χρόνο με ένα μηχάνημα”, είπε ο Puttick, προσθέτοντας ότι τώρα προσπαθούν να εισαγάγουν την τεχνολογία τους σε ολόκληρο τον κτηνοτροφικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου και πρόσφατα την εγκατέστησαν σε χοιροτροφείο. Εμπορικό μοντέλο της συσκευής αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2022. Η ακριβής τιμολόγηση δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αλλά ο Puttick λέει ότι η επένδυση κεφαλαίου για μια φάρμα θα είναι παρόμοια με εκείνη ενός τρακτέρ μεσαίου μεγέθους.

Σημειώνεται ότι η N2 Applied έχει λάβει πάνω από 17 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 19,2 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) χρηματοδότησης από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Global Methane Pledge, που ξεκίνησε στη σύνοδο κορυφής COP26 στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο, δεσμεύτηκε να μειώσει το μεθάνιο κατά 30% έως το 2030.

Την ίδια ώρα, μια έκθεση του ΟΗΕ τον Μάιο ανέφερε ότι οι απότομες περικοπές στις εκπομπές μεθανίου αυτή τη δεκαετία θα μπορούσαν να αποτρέψουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σχεδόν κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου μέχρι τη δεκαετία του 2040.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η εξαφάνιση ορισμένων τροφίμων λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να αφήσει δισεκατομμύρια να αναρωτιούνται τι να φάνε

Κλιματική Αλλαγή: Έως και το 95% των επιφανειακών ωκεάνιων κλιμάτων μπορεί να εξαφανιστούν έως το 2100

Περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο απορροφά εκπέμπει την τελευταία 10ετία η Αμαζονία της Βραζιλίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αλματώδης αύξηση ενδιαφέροντος για τεχνολογία διαχείρισης πένθους

Startups πένθος: Ένας αυξανόμενος αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις και υπηρεσίες για την υποστήριξη των οικογενειών που έχουν πενθεί, χρησιμοποιώντας μια σειρά από επιχειρηματικά μοντέλα.

4 ιατρικές τεχνολογίες του 2022

Τεχνολογία:Το 2020 και το 2021, η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε την υγειονομική περίθαλψη στο μέλλον και, ως εκ τούτου, πολλές υποσχόμενες ιατρικές τεχνολογίες δοκιμάστηκαν σε μαζική κλίμακα. Το 2022, το ερώτημα είναι πώς αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί σε έναν κόσμο μετά την πανδημία.

Ακριβής διάγνωση όγκων εγκεφάλου με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Η ταξινόμηση των όγκων του εγκεφάλου - και επομένως η επιλογή των βέλτιστων επιλογών θεραπείας - μπορεί να γίνει πιο ακριβής μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με φυσιολογική απεικόνιση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας εκτενούς μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Cancers και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Karl Landsteiner για Επιστήμες Υγείας (KL Krems).

Κατανόηση της συναπτικής διαβίβασης με υπερυπολογιστή

Εγκέφαλος: Ο εγκέφαλός μας έχει δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα ή νευρώνες και κάθε νευρώνας έχει χιλιάδες συνδέσεις με άλλους νευρώνες. Οι βαθμονομημένες αλληλεπιδράσεις αυτών των νευρώνων είναι αυτό από το οποίο αποτελούνται οι σκέψεις. Στόχος του Jose Rizo-Rey, καθηγητή Βιοφυσικής στο Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας είναι κατανοήσει πώς συμβαίνει η ενεργοποίηση της σκέψης.

Η εικονική σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει το ψυχοκοινωνικό στρες και το άγχος

Εικονική σωματική άσκηση: Τα αποτελέσματα έδειξαν μειωμένη απόκριση στο ψυχοκοινωνικό στρες και χαμηλότερα επίπεδα άγχους μετά την εικονική προπόνηση, συγκρίσιμα με αυτό που συμβαίνει μετά την πραγματική άσκηση.

Τι είναι η Τεχνολογία Υγείας και ποια τα πλεονεκτήματά της;

Health Tech: Λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης, η ενσωμάτωση τόσο των φυσιολογικών ενδείξεων όσο και της αλγοριθμικής ανάλυσης μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης ψευδών συναγερμών. Ως συνέπεια των μεγαλύτερων επενδύσεων στην τεχνολογία υγείας, προκύπτουν λιγότερα ιατρικά λάθη.