Τεχνολογία

Κλιματική αλλαγή: Νέα τεχνολογία μειώνει τις επιβλαβείς εκπομπές μεθανίου από την κοπριά ζώων κατά 99%

Κλιματική αλλαγή: Νέα τεχνολογία μειώνει τις επιβλαβείς εκπομπές μεθανίου από την κοπριά ζώων κατά 99%

Κλιματική αλλαγή: Επίσης μειώνει κατά 95% τις εκπομπές αμμωνίας, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, που από την ΕΕ περιγράφεται ως μία από τις κύριες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης που βλάπτει την υγεία.

Μια νορβηγική τεχνολογική εταιρεία βρήκε έναν τρόπο να σταματήσει την απελευθέρωση μεθανίου από την κοπριά ζώων χρησιμοποιώντας αέρα και ηλεκτρισμό. Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου που εκπέμπεται από πηγές, όπως υποδομές ορυκτών καυσίμων με διαρροή και την κτηνοτροφία. Η N2 Applied με έδρα το Όσλο δοκιμάζει την τεχνολογία της σε πολλές τοποθεσίες στην Ευρώπη. Εντός αυτών 3 φάρμες στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Ουσιαστικά, αξιοποιούμε αέρα και ηλεκτρισμό για να δεσμεύσουμε τις επιβλαβείς εκπομπές από την κοπριά των ζώων», δήλωσε ο Chris Puttick του N2. Πώς: Η μονάδα N2 χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια και αέρα για να σταματήσει τις εκπομπές και να παρέχει επιπλέον άζωτο. Η διαδικασία περιλαμβάνει δύο στάδια, το πλάσμα και μετά την απορρόφηση. Στο στάδιο του πλάσματος, το άζωτο στερεώνεται από τον αέρα χρησιμοποιώντας ηλεκτρισμό, διασπώντας τα μόρια αζώτου (N2) και οξυγόνου (O2) σε άτομα Ν και Ο που σχηματίζουν οξείδια του αζώτου. Στο στάδιο της απορρόφησης, τα οξείδια του αζώτου στη συνέχεια απορροφώνται σε πολτό (είδος υγρής κοπριάς). Τα οξείδια του αζώτου εμπλουτίζουν το υπόστρωμα με νιτρικά και νιτρώδη. Αυτό σταθεροποιεί το αμμώνιο και αποτρέπει την απώλειά του ως αμμωνίας (NH3), και επίσης εξαλείφει την απώλεια μεθανίου. Εν τω μεταξύ, η περιεκτικότητα σε οργανικό Ν του υποστρώματος διατηρείται, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να παρέχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία του εδάφους, όπως κάνουν ήδη ο μη επεξεργασμένος πολτός (υγρή κοπριά) και τα χωνεμένα προϊόντα.

“Όταν προσθέτουμε άζωτο από τον αέρα στην κοπριά, αλλάζουμε το περιβάλλον για να σταματήσει βασικά η μεθανογένεση. Έτσι μειώνεται το pH κάτω από το έξι και την προλαβαίνουμε. Σταματά η διάσπαση αυτών των μικροβίων μεθανίου που στη συνέχεια απελευθερώνουν το αέριο στον αέρα», είπε ο Puttick. Αυτό που βγαίνει από το μηχάνημα είναι ένα άοσμο καφέ υγρό, που ονομάζεται NEO — ένα οργανικό λίπασμα εμπλουτισμένο με άζωτο. Σύμφωνα με το N2, το NEO τους έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε άζωτο από το κανονικό λίπασμα αζώτου, ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα λιπάσματα για την ενίσχυση της παραγωγής καλαμποκιού και άλλων καλλιεργειών.

Ο Puttick δήλωσε ότι ανεξάρτητες δοκιμές έδειξαν ότι η τεχνολογία τους μειώνει τις εκπομπές μεθανίου από την κοπριά κατά 99%. Επίσης μειώνει κατά 95% τις εκπομπές αμμωνίας που από την ΕΕ περιγράφεται ως μία από τις κύριες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης που βλάπτει την υγεία.

Σε μια φάρμα γαλακτοπαραγωγής 200 αγελάδων αυτό ισοδυναμεί με “μείωση 199 τόνων ισοδύναμου άνθρακα κάθε χρόνο με ένα μηχάνημα”, είπε ο Puttick, προσθέτοντας ότι τώρα προσπαθούν να εισαγάγουν την τεχνολογία τους σε ολόκληρο τον κτηνοτροφικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου και πρόσφατα την εγκατέστησαν σε χοιροτροφείο. Εμπορικό μοντέλο της συσκευής αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2022. Η ακριβής τιμολόγηση δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αλλά ο Puttick λέει ότι η επένδυση κεφαλαίου για μια φάρμα θα είναι παρόμοια με εκείνη ενός τρακτέρ μεσαίου μεγέθους.

Σημειώνεται ότι η N2 Applied έχει λάβει πάνω από 17 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 19,2 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) χρηματοδότησης από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Global Methane Pledge, που ξεκίνησε στη σύνοδο κορυφής COP26 στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο, δεσμεύτηκε να μειώσει το μεθάνιο κατά 30% έως το 2030.

Την ίδια ώρα, μια έκθεση του ΟΗΕ τον Μάιο ανέφερε ότι οι απότομες περικοπές στις εκπομπές μεθανίου αυτή τη δεκαετία θα μπορούσαν να αποτρέψουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σχεδόν κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου μέχρι τη δεκαετία του 2040.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η εξαφάνιση ορισμένων τροφίμων λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να αφήσει δισεκατομμύρια να αναρωτιούνται τι να φάνε

Κλιματική Αλλαγή: Έως και το 95% των επιφανειακών ωκεάνιων κλιμάτων μπορεί να εξαφανιστούν έως το 2100

Περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο απορροφά εκπέμπει την τελευταία 10ετία η Αμαζονία της Βραζιλίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την υγεία από το αέριο που χρησιμοποιούμε

Μεθάνιο υγεία: Για να κατανοήσουν καλύτερα τις πιθανές επιπτώσεις των μαγειρικών συσκευών στο κλίμα και στην υγεία, οι ερευνητές μέτρησαν το μεθάνιο και τα οξείδια του αζώτου που απελευθερώνονται όχι μόνο κατά την καύση, την ανάφλεξη και την κατάσβεση, αλλά και όταν η συσκευή ήταν απενεργοποιημένη.

Απρόθυμοι οι χρήστες να μοιραστούν τα προσωπικά τους στοιχεία για υπηρεσίες υγείας

Υπηρεσίες υγείας: Οι ηλικιωμένοι που συμμετείχαν στην έρευνα και εκείνοι με λιγότερη εκπαίδευση είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να μοιραστούν προσωπικά δεδομένα για τη βελτίωση της φροντίδας τους. 

Καινοτομία και τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία

Καναδάς υγεία: Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στα δεδομένα υγείας για την τόνωση της καινοτομίας, τη βιωσιμότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και την παροχή βελτιωμένης φροντίδας ασθενών.

Απολαμβάνοντας τα πλεονεκτήματα της νανοεπιστήμης

Νανοεπιστήμη επιτεύγματα: Η νανοεπιστήμη και η νανοτεχνολογία έχουν μπει στη ζωή μας για τα καλά και τα πλεονεκτήματα που μας αποφέρουν είναι τόσο μεγάλα που πολλές φορές δεν μπορεί να τα χωρέσει ο ανθρώπινος νους.

Μικρά τεχνολογικά επιτεύγματα που δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν

Τεχνολογία gadgets: Είναι σημαντική η βελτίωση ορισμένων πτυχών της καθημερινότητάς μας χάρη στα τεχνολογικά επιτεύγματα που διατίθενται πλέον στο ευρύ κοινό, διευκολύνοντας την υγεία, αλλά και την ποιότητα ζωής γενικότερα.

Ψηφιακές θεραπείες συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

«Δεδομένης της ταχείας υιοθέτησης των ψηφιακών παρεμβάσεων, είναι επίκαιρο και σημαντικό να ρωτήσουμε σε ποιο βαθμό οι ψηφιακές παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της κατάθλιψης, εάν μπορούν να παρέχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση -ψυχοθεραπεία με πρόσωπο πέρα ​​από το εργαστήριο και ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που μετριάζουν τα αποτελέσματα.»