Ψυχική Υγεία

Κλιματική αλλαγή ψυχική υγεία: Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ψυχική υγεία

Κλιματική αλλαγή ψυχική υγεία: Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ψυχική υγεία

Κλιματική αλλαγή ψυχική υγεία: Η σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της ψυχικής υγείας και ευεξίας δεν έχει ακόμη καλά εμπεδωθεί, τόσο στο κοινό όσο και τους ειδικούς στην κοινότητα της κλιματικής αλλαγής. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα είναι βιοφυσικοί επιστήμονες ή ειδικοί στη δημόσια υγεία που δεν γνωρίζουν απαραίτητα την ψυχολογική έρευνα που έχει συγκεντρωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα πολλοί ερευνητές να μιλούν για τις ανθρώπινες διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά η συζήτηση να μην είναι τόσο συχνά ψυχολογικά πλαισιωμένη ή/και τεκμηριωμένη. 

Το άγχος και η αγωνία των ανθρώπων για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής υπονομεύουν την ψυχική τους υγεία και ευημερία, σύμφωνα με επιστήμονες. Επιπλέον, η έκθεση σε φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες μπορεί να έχει συνέπειες στην ψυχική υγεία, όπως άγχος, κατάθλιψη και διαταραχή μετατραυματικού στρες. Ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων που επηρεάζονται από αυτά τα γεγονότα αναπτύσσουν χρόνια ψυχολογική δυσλειτουργία. Μερικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν παθήσεις ψυχικής υγείας που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές από την κλιματική αλλαγή και τις καιρικές συνθήκες. Ανάμεσά τους, τα παιδιά, οι έγκυες και οι γυναίκες μετά τον τοκετό, τα άτομα με προϋπάρχουσα ψυχική ασθένεια, άτομα που βρίσκονται σε οικονομικά επισφαλή θέση και άτομα που είναι άστεγα.

Οι αναπαραστάσεις της κλιματικής αλλαγής στα μέσα ενημέρωσης και τη “λαϊκή κουλτούρα” μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ψυχική ευεξία και την ανταπόκριση στο στρες. Η υπερβολική ζέστη – γνώριμο φαινόμενο της εποχής μας – αυξάνει τόσο τα σωματικά όσο και τα ψυχικά προβλήματα υγείας σε άτομα με ψυχικές ασθένειες, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ασθενειών και θανάτου. Ωστόσο, η σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της ψυχικής υγείας και ευεξίας δεν έχει ακόμη καλά εμπεδωθεί, τόσο στο κοινό όσο και τους ειδικούς στην κοινότητα της κλιματικής αλλαγής. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα είναι βιοφυσικοί επιστήμονες ή ειδικοί στη δημόσια υγεία που δεν γνωρίζουν απαραίτητα την ψυχολογική έρευνα που έχει συγκεντρωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα πολλοί ερευνητές να μιλούν για τις ανθρώπινες διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά η συζήτηση να μην είναι τόσο συχνά ψυχολογικά πλαισιωμένη ή/και τεκμηριωμένη.

Έχει σημασία να δούμε τι βιώνουν οι άνθρωποι τώρα. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μία διαφαινόμενη απειλή, αφού ήδη έχουμε διαβεί το κατώφλι της εδώ και δεκαετίες, με τις ψυχολογικές επιπτώσεις της να συμβαίνουν εδώ και τώρα. Μια πιο προσεκτική εστίαση στην ψυχολογική εκδοχή θα επέτρεπε το συντονισμό και τη λήψη πολιτικών αποφάσεων και παρεμβάσεων που θα βοηθούσαν τους ανθρώπους να προετοιμαστούν, να αντιμετωπίσουν και να ανακάμψουν από τις αναπόφευκτες αλλαγές που αντιμετωπίζουμε ήδη. Να μάθουν να αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα και το τραύμα. Δεδομένου του τι μας έρχεται, πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση και προτεραιότητα στα εργαλεία πρόληψης που διαθέτουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συσχέτιση μεταξύ της θερμοκρασίας και της νεφρικής νόσου

Η κλιματική αλλαγή φέρνει αύξηση του σωματικού βάρους

Η Αθήνα θεωρείται μία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων που σχετίζονται με την έλλειψη προσβάσιμου πρασίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την ευημερία μας

Αθλητισμός: Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση του στρες. Έρευνα σε εργαζόμενους ενήλικες έχει βρει ότι τα άτομα με υψηλή δραστηριότητα τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά στρες σε σύγκριση με άτομα που είναι λιγότερο δραστήρια.

3 στους 5 νοσηλευτές στη Σκωτία σκέφτονται να παραιτηθούν

Ψυχική υγεία νοσηλευτές: Το προσωπικό εργάζεται με απλήρωτες υπερωρίες, βρίσκεται υπό υπερβολική πίεση και δεν μπορεί να παρέχει το επίπεδο φροντίδας που θα ήθελε. Σύμφωνα με την έκθεση, οι νοσηλευτές δήλωσαν ότι αισθάνονται υποτιμημένοι και υπό υπερβολική πίεση.

Τα νεότερα σε ηλικία θύματα συντροφικής βίας έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές.

Ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών που επηρεάστηκαν από την συντροφική βία ήταν ίδιος, κάτι που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι τα ζευγάρια ήταν πιθανότερο να κακοποιήσουν ο ένας τον άλλο, παρά να υπάρχει μόνο ένας θύτης.

Προκλήσεις και οφέλη μιας σχέσης που αψηφά τα θρησκευτικά "πιστεύω"

Διαθρησκευτικές σχέσεις: Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να προχωρήσουν σε μια σχέση με διαφορετικά θρησκευτικά "πιστεύω", αναγνωρίζοντας πως ένα τέτοιο εγχείρημα έχει τις δικές του ξεχωριστές προκλήσεις.

Η κολύμβηση συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκεφάλου και τη μείωση του στρες

Κολύμπι: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κολύμβηση είναι πράγματι πολύ ευεργετική για το μυαλό, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε στην παραλία, σε μια ορεινή λίμνη ή κολυμπάτε στην πισίνα του ξενοδοχείου σας το καλοκαίρι. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μας ωφελεί.

8 στους 10 αντιμετωπίζουν το άγχος της πανδημίας στη φύση

Καναδάς κορωνοϊός: Οι άνθρωποι θέλουν να συνδεθούν με ασφάλεια με άλλους ή να βγουν έξω για λίγο φως από τον ήλιο και μια βόλτα, πεζοπορία, τρέξιμο ή βόλτα με ποδήλατο για ένα διάλειμμα από την αυξημένη τηλεργασία και τον χρόνο οθόνης.