Ψυχική Υγεία

Κλιματική αλλαγή ψυχική υγεία: Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ψυχική υγεία

Κλιματική αλλαγή ψυχική υγεία: Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ψυχική υγεία

Κλιματική αλλαγή ψυχική υγεία: Η σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της ψυχικής υγείας και ευεξίας δεν έχει ακόμη καλά εμπεδωθεί, τόσο στο κοινό όσο και τους ειδικούς στην κοινότητα της κλιματικής αλλαγής. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα είναι βιοφυσικοί επιστήμονες ή ειδικοί στη δημόσια υγεία που δεν γνωρίζουν απαραίτητα την ψυχολογική έρευνα που έχει συγκεντρωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα πολλοί ερευνητές να μιλούν για τις ανθρώπινες διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά η συζήτηση να μην είναι τόσο συχνά ψυχολογικά πλαισιωμένη ή/και τεκμηριωμένη. 

Το άγχος και η αγωνία των ανθρώπων για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής υπονομεύουν την ψυχική τους υγεία και ευημερία, σύμφωνα με επιστήμονες. Επιπλέον, η έκθεση σε φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες μπορεί να έχει συνέπειες στην ψυχική υγεία, όπως άγχος, κατάθλιψη και διαταραχή μετατραυματικού στρες. Ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων που επηρεάζονται από αυτά τα γεγονότα αναπτύσσουν χρόνια ψυχολογική δυσλειτουργία. Μερικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν παθήσεις ψυχικής υγείας που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές από την κλιματική αλλαγή και τις καιρικές συνθήκες. Ανάμεσά τους, τα παιδιά, οι έγκυες και οι γυναίκες μετά τον τοκετό, τα άτομα με προϋπάρχουσα ψυχική ασθένεια, άτομα που βρίσκονται σε οικονομικά επισφαλή θέση και άτομα που είναι άστεγα.

Οι αναπαραστάσεις της κλιματικής αλλαγής στα μέσα ενημέρωσης και τη “λαϊκή κουλτούρα” μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ψυχική ευεξία και την ανταπόκριση στο στρες. Η υπερβολική ζέστη – γνώριμο φαινόμενο της εποχής μας – αυξάνει τόσο τα σωματικά όσο και τα ψυχικά προβλήματα υγείας σε άτομα με ψυχικές ασθένειες, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ασθενειών και θανάτου. Ωστόσο, η σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της ψυχικής υγείας και ευεξίας δεν έχει ακόμη καλά εμπεδωθεί, τόσο στο κοινό όσο και τους ειδικούς στην κοινότητα της κλιματικής αλλαγής. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα είναι βιοφυσικοί επιστήμονες ή ειδικοί στη δημόσια υγεία που δεν γνωρίζουν απαραίτητα την ψυχολογική έρευνα που έχει συγκεντρωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα πολλοί ερευνητές να μιλούν για τις ανθρώπινες διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά η συζήτηση να μην είναι τόσο συχνά ψυχολογικά πλαισιωμένη ή/και τεκμηριωμένη.

Έχει σημασία να δούμε τι βιώνουν οι άνθρωποι τώρα. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μία διαφαινόμενη απειλή, αφού ήδη έχουμε διαβεί το κατώφλι της εδώ και δεκαετίες, με τις ψυχολογικές επιπτώσεις της να συμβαίνουν εδώ και τώρα. Μια πιο προσεκτική εστίαση στην ψυχολογική εκδοχή θα επέτρεπε το συντονισμό και τη λήψη πολιτικών αποφάσεων και παρεμβάσεων που θα βοηθούσαν τους ανθρώπους να προετοιμαστούν, να αντιμετωπίσουν και να ανακάμψουν από τις αναπόφευκτες αλλαγές που αντιμετωπίζουμε ήδη. Να μάθουν να αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα και το τραύμα. Δεδομένου του τι μας έρχεται, πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση και προτεραιότητα στα εργαλεία πρόληψης που διαθέτουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συσχέτιση μεταξύ της θερμοκρασίας και της νεφρικής νόσου

Η κλιματική αλλαγή φέρνει αύξηση του σωματικού βάρους

Η Αθήνα θεωρείται μία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων που σχετίζονται με την έλλειψη προσβάσιμου πρασίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί οι «Kυριακές» δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τις εργασιακές σας ανησυχίες

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

1 στους 3 γονείς ανησυχεί ότι η σχολική κυκλοφορία αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά

Οδική ασφάλεια: Σχεδόν το ένα τρίτο των γονέων ανησυχούν για την ασφάλεια του παιδιού τους από και προς το σχολείο, με περισσότερο από το ένα τέταρτο να πιστεύει ότι είναι πιθανό ένα παιδί να τραυματιστεί κοντά στην περιοχή που άφησε το σχολείο.

Ποια είναι τα αίτια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια: Μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια συνδέθηκε με ψυχωτικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις.

Πώς τα φυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Ψυχική υγεία: Η διατήρηση των φυτών μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα και να φέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ειδικά για άτομα που μπορεί να χρησιμοποιούν αυτό που καλλιεργούν για μαγειρικούς σκοπούς.