ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κλιματική αλλαγή νέοι: Συντετριμμένοι, λυπημένοι, ένοχοι νιώθουν οι νέοι για το κλίμα

Κλιματική αλλαγή νέοι: Συντετριμμένοι, λυπημένοι, ένοχοι νιώθουν οι νέοι για το κλίμα

Κλιματική αλλαγή νέοι: Έρευνα του Avaaz καταδεικνύει πόσο σημαντικός είναι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής για τους νέους.

Αναφέρεται ευρέως ως κλιματικό άγχος. Εκτενής έρευνα έεπιχειρεί να μετρήσει τον επιπολασμό του ενόψει των συνομιλιών του ΟΗΕ στη Γλασκώβη, οι οποίες ξεκινούν στο τέλος του μήνα. Στόχος να εξεταστεί πώς να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες μέχρι σήμερα χρηματοδοτήθηκε από το Avaaz, ένα διαδικτυακό δίκτυο εκστρατειών, με επικεφαλής το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπαθ. Η έρευνα αφορούσε 10.000 νέους ηλικίας 16-25 ετών σε 10 χώρες. Διαπιστώθηκε ότι περίπου τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων θεωρούσαν το μέλλον τρομακτικό, ενώ η έλλειψη δράσης από τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία άφησε το 45% να βιώνει κλιματικό άγχος και αγωνία που επηρέασε την καθημερινότητα και τη λειτουργία τους.

Ακραία συναισθήματα για τους νέους

Η Elouise Mayall, φοιτήτρια οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας της Βρετανίας και μέλος του Συνασπισμού Νεολαίας του Ηνωμένου Βασιλείου για το κλίμα, ανέφερε πως νιώθει ενοχές και συγκλονισμένη. “Αυτό που θα μου έμενε είναι ίσως η αίσθηση της ντροπής, όπως «πώς τολμάς να θέλεις ακόμα όμορφα πράγματα όταν ο κόσμος τελειώνει και δεν ξέρεις καν αν θα έχεις έναν ασφαλή κόσμο για να γεράσεις. Μπορεί να έχεις θλίψη, μπορεί να υπάρχει φόβος, μπορεί να υπάρχει ένα είδος υπερέντασης. Και ίσως και μερικές φορές μια τρελή αισιοδοξία”.

Ο ψυχίατρος Alastair Santhouse με έδρα το Λονδίνο θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή, καθώς και η COVID-19, δυνητικά επιβαρύνουν το βάρος, ειδικά για όσους έχουν προδιάθεση στο άγχος. Προς το παρόν, το άγχος του κλίματος από μόνο του δεν απαιτεί συνήθως ψυχιατρική βοήθεια. Όσο επώδυνο κι αν είναι, μπορεί να είναι θετικό, με την προϋπόθεση ότι δεν ξεφεύγει από τον έλεγχο. “Κάποιο άγχος για την κλιματική αλλαγή είναι κίνητρο. Είναι απλώς ένα ερώτημα πόσο το άγχος είναι κίνητρο και πόσο είναι απαράδεκτο”. Αυτό δήλωσε ο Santhouse, συγγραφέας ενός βιβλίου που ασχολείται με το πώς οι υπηρεσίες υγείας αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν πολύπλοκα ψυχικά ζητήματα. “Η ανησυχία είναι ότι καθώς αρχίζει η κλιματική αλλαγή, θα υπάρχει πιο ξεκάθαρος αντίκτυπος στην ψυχική υγεία”.

Μεταξύ ορισμένων από τις κοινότητες του κόσμου που είναι ήδη οι πιο ευάλωτες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες. Η κορυφαία ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, 18 ετών, έχει βιώσει σοβαρό άγχος για το κλίμα. “Είναι μια απολύτως φυσική απάντηση, γιατί, όπως βλέπετε, όπως είναι ο κόσμος σήμερα, που κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει, νομίζω ότι είναι ανθρώπινο να νιώθεις έτσι”, είπε. Προς το παρόν, ωστόσο, είναι αισιόδοξη γιατί κάνει ό,τι μπορεί. “Όταν αναλαμβάνετε δράση, έχετε επίσης την αίσθηση ότι κάτι συμβαίνει. Αν θέλετε να απαλλαγείτε από αυτό το άγχος, μπορείτε να αναλάβετε δράση εναντίον του”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σφοδρό χτύπημα της κακοκαιρίας "Μπάλλος" - Κλειστά σήμερα τα σχολεία και το Δημόσιο

Η κλιματική αλλαγή φέρνει αύξηση του σωματικού βάρους

Η Αθήνα θεωρείται μία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων που σχετίζονται με την έλλειψη προσβάσιμου πρασίνου

Γιατί τα καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο έντονα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυξάνονται τα επίπεδα κατάθλιψης σε ασθενείς με καρκίνο προστάτη

Καρκίνος προστάτη κατάθλιψη: Η κατάθλιψη σε ασθενείς με καρκίνο είναι ιδιαίτερα κακή καθώς σχετίζεται με ασθενείς που έχουν χειρότερα αποτελέσματα καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της χειρότερης συνολικής επιβίωσης.

Πώς λειτουργεί η τάση προς την ανθυγιεινή διατροφή και πώς να τη σταματήσουμε

Κάποια στιγμή, ένας γιατρός μου εξήγησε ότι η κατανάλωση μεγάλων δόσεων αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ανεξαρτήτως της αρτηριακής πίεσης. Με άλλα λόγια, η χαμηλή μου πίεση δεν με προστατεύει από τον κίνδυνο, ενώ εγώ δεν το γνώριζα καν αυτό.

Κίνδυνοι για το αναπνευστικό από την ηφαιστειακή αιθαλομίχλη στην Τόνγκα

Τόνγκα ηφαίστειο: Λίγες ημέρες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα λόγω της έντονης ηφαιστειακής αιθαλομίχλης.

Ποια παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε σοβαρότερη επιπλοκή της COVID

Κορωνοϊός παιδιά: Στη νέα μελέτη, τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να είχαν σοβαρή επιπλοκή συγκριτικά με τα παιδιά που δεν είχαν χρόνια προβλήματα υγείας. Αυτές οι χρόνιες παθήσεις περιελάμβαναν καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, γαστρεντερικές διαταραχές και νευρολογικές παθήσεις, μεταξύ άλλων.

Τα νευροφυσιολογικά οφέλη της κολύμβησης

Κολύμπι: Το τακτικό κολύμπι έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία, την ανοσολογική απόκριση και τη διάθεση. Η κολύμβηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση της βλάβης από το στρες και στη δημιουργία νέων νευρικών συνδέσεων στον εγκέφαλο. 

Οι στάσεις μας απέναντι στη γήρανση, μπορεί να επηρεάσουν το πώς μεγαλώνουμε

Γήρανση: Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι το σώμα και το μυαλό τους θα τους προδώσει με την πάροδο των χρόνων μπορεί να δημιουργούν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη.