Επιστημονικά Νέα

Υπερθέρμανση πλανήτη νεφροί: Η αυξημένη θερμοκρασία στο περιβάλλον επιβαρύνει τη νεφρική νόσο

Υπερθέρμανση πλανήτη νεφροί: Η αυξημένη θερμοκρασία στο περιβάλλον επιβαρύνει τη νεφρική νόσο

Υπερθέρμανση πλανήτη νεφροί: Για κάθε 1 βαθμό Κελσίου αύξηση της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας, υπήρξε σχεδόν 1% αύξηση στη νεφρική νόσο στη Βραζιλία.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να αποτελέσει απειλή για τους νεφρούς σας, σύμφωνα με νέα έρευνα. Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από νοσοκομεία σε περισσότερες από 1.800 πόλεις στη Βραζιλία μεταξύ 2000 και 2015 και διαπίστωσαν ότι λίγο πάνω από το 7% όλων των εισαγωγών για νεφρική νόσο θα μπορούσαν να αποδοθούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερες από 202.000 περιπτώσεις νεφρικής νόσου, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 31 Οκτωβρίου στο περιοδικό The Lancet Regional Health – Americas.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για κάθε 1 βαθμό Κελσίου (1,8 βαθμούς Φαρενάιτ) αύξηση της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας, υπήρχε σχεδόν 1% αύξηση στη νεφρική νόσο. Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο ήταν γυναίκες, παιδιά κάτω των 4 ετών και άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω. Η συσχέτιση μεταξύ της θερμοκρασίας και της νεφρικής νόσου ήταν ισχυρότερη την ημέρα της έκθεσης σε ακραίες θερμοκρασίες, αλλά διήρκεσε για μία έως δύο ημέρες μετά, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η μελέτη «παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερες πολιτικές για την πρόληψη των νοσηλειών που σχετίζονται με τη ζέστη και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής», έγραψαν οι Yuming Guo και Shanshan Li, της Planetary Health στο Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία και οι συνεργάτες του.

«Στο πλαίσιο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, θα πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερες στρατηγικές και πολιτικές για την πρόληψη νοσηλειών που σχετίζονται με τη ζέστη», πρόσθεσαν σε ένα δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. Τα μέτρα πρέπει να ενσωματωθούν γρήγορα στην κυβερνητική πολιτική για την κλιματική αλλαγή και να στοχεύουν σε συγκεκριμένες ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στη νεφρική νόσο που σχετίζεται με τη ζέστη, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των παιδιών, των εφήβων και των ηλικιωμένων, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. «Επιπλέον, πρέπει να δοθεί προσοχή σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπως η Βραζιλία, όπου εξακολουθούν να χρειάζονται αξιόπιστα συστήματα προειδοποίησης θερμότητας και προληπτικά μέτρα», πρόσθεσε ο Guo.

Παγκόσμια ανησυχία για τη νεφρική νόσο

Η μελέτη κυκλοφόρησε την Παρασκευή λίγο πριν από την έναρξη διεθνούς διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή, που πραγματοποιήθηκε στη Σκωτία. Μια δημοσίευση του 2017 στο The Lancet, η οποία δήλωσε ότι η νεφρική νόσος αποτελεί παγκόσμια ανησυχία για τη δημόσια υγεία, ανέφερε ότι σχεδόν 2,6 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως εκείνο το έτος οφείλονταν σε διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας. Οι θάνατοι από νεφρική νόσο είναι σχεδόν 27% υψηλότεροι από ό,τι την προηγούμενη δεκαετία, και αυτή η μελέτη δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή ήταν ένας παράγοντας αυτής της αύξησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

To μήνυμα της Ένωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Ιστών

Η ανεξήγητη αύξηση βάρους οδηγεί σε συγκλονιστική ανακάλυψη καρκίνου

Η παχυσαρκία και ο διαβήτης ευθύνονται για το λίπος στο συκώτι

Αυνανισμός και υγεία των νεφρών: Η εκσπερμάτιση βοηθά στη θεραπεία της νεφρολιθίασης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συγκέντρωση: Η επιστημονική μέθοδος για να την ενισχύσετε

Συγκέντρωση: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου.

Ποιες είναι οι αιτίες της αίσθησης πρηξίματος;

Φούσκωμα: Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής, η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού, και η διαχείριση του στρες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην επίτευξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.