Σεξουαλική Υγεία

Αυνανισμός: Μπορεί να “διώξει” τις πέτρες από τα νεφρά;

Αυνανισμός: Μπορεί να “διώξει” τις πέτρες από τα νεφρά;

Αυνανισμός: Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση για την πεποίθηση ότι η συχνή εκσπερμάτιση ή ο αυνανισμός μπορούν να βλάψουν την υγεία των νεφρών ή την υγεία συνολικά. Αντιθέτως, φαίνεται πως ο αυνανισμός μπορεί να βοηθήσει σε μία ειδική νεφρολογική κατάσταση. 

Ο μύθος ότι ο αυνανισμός επηρεάζει τα νεφρά σας μπορεί να προήλθε από μια παράδοση στην παλιά Κινεζική Ιατρική. Μια μικρή μελέτη του 2020 έδειξε ότι οι υποστηρικτές αυτής της πεποίθησης παραδοσιακά πίστευαν ότι οι άνδρες με κακή νεφρική λειτουργία (ShenKui) είχαν χαμηλή σεξουαλική απόδοση. Θεωρήθηκε ότι τα νεφρά ήταν η δεξαμενή σπέρματος και ότι ο συχνός αυνανισμός και η εκσπερμάτιση θα μπορούσε να δημιουργήσει ανισορροπίες στο σώμα που ενδεχόμενα θα οδηγήσουν σε ασθένεια. Ωστόσο, δεν υπάρχει επιστημονική βάση για αυτήν την ιδέα και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η συχνή εκσπερμάτιση ή ο αυνανισμός βλάπτει για την υγεία των νεφρών ή την υγεία συνολικά. Αντιθέτως, φαίνεται πως ο αυνανισμός μπορεί να βοηθήσει σε μία ειδική νεφρολογική κατάσταση.

Ο αυνανισμός επηρεάζει τα νεφρά σας;

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο αυνανισμός επηρεάζει αρνητικά την υγεία των νεφρών σας. Κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν δεικνύει ότι ο αυνανισμός μπορεί να προκαλέσει:

  • νεφρική ανεπάρκεια
  • νεφρική νόσο
  • πόνο στα νεφρά

 

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι η απώλεια πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών μέσω της εκσπερμάτισης μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των νεφρών. Και πάλι, δεν υπάρχει επιστημονική βάση για αυτήν την πεποίθηση. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά στο σπέρμα.  Μια επιστημονική ανασκόπηση του 2013 διαπίστωσε ότι υπάρχουν κατά μέσο όρο 5,04 γραμμάρια πρωτεΐνης σε 100 χιλιοστόλιτρα σπέρματος. Για να αναπληρώσετε αυτήν την ποσότητα πρωτεΐνης, θα χρειαστεί να πιείτε μόνο 1/2 κουταλιά της σούπας γάλα.

Αυνανισμός και πέτρες στα νεφρά

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο αυνανισμός μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των λίθων στα νεφρά. Σε μια μελέτη του 2020, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του αυνανισμού – 3 έως 4 φορές την εβδομάδα  – στη ρίψη λίθων 5 έως 10 χιλιοστών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αυνανισμός σε συνδυασμό με την τυπική ιατρική θεραπεία ήταν εξίσου αποτελεσματικός με τη λήψη του ειδικού φαρμάκου σε συνδυασμό με την τυπική ιατρική θεραπεία. Αν και η μελέτη παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα ιδέα, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επαληθευτούν τα ευρήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πότε ο πόνος των γεννητικών οργάνων αποτελεί ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Γιατί κατουριέμαι συνέχεια

Ανώδυνος τρόπος να φύγουν οι πέτρες από τα νεφρά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μας ωφελεί ψυχολογικά το σεξ

Σεξ οφέλη ψυχική υγεία: Υπάρχουν ενδείξεις ότι το σεξ αυξάνει τη γνωστική σου ικανότητα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και μόνο το να σκέφτεστε μια προηγούμενη σεξουαλική επαφή μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητες αναλυτικής σκέψης. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα σεξουαλικά ενεργά τρωκτικά είχαν περισσότερους νευρώνες στον ιππόκαμπό τους (μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη) από τους παρθένους αρουραίους.

Πως άλλαξε ο covid-19 την σεξουαλική μας ζωή

Σεξ κορωνοϊός: Η έρευνα αφορά τον ρόλο που έπαιξε η πανδημία σε όλο τον κόσμο, σχετικά με την χρήση προφυλακτικού από τους νέους και την πρόληψη της μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, και τα ποσοστά χρήσης ανέρχονται στο εντυπωσιακό 88%.

Τι γίνεται με το σεξ στο διάστημα;

Σεξ στο διάστημα: Η πυραυλική επιστήμη μπορεί να μας μεταφέρει στο διάστημα, αλλά θα είναι οι ανθρώπινες σχέσεις που θα καθορίσουν εάν θα επιβιώσουμε και θα ευδοκιμήσουμε ως διαστημικός πολιτισμός.

Ο τρόπος που αντιδρούμε στην ερωτική απόρριψη αποκαλύπτει στοιχεία της προσωπικότητάς μας

Η ζωή είναι μικρή. Αναζητείστε να την περάσετε με ανθρώπους που ανταποδίδουν το συναίσθημά σας. Συχνά αναγνωρίζουμε κατόπιν εορτής ότι ο χρόνος που περάσαμε με έναν σύντροφο που δεν άξιζε για εμάς, ήταν χαμένος χρόνος.

Δωρεάν και ανώνυμος έλεγχος για HIV στο Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ στην Πολυκλινική Αθηνών

Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας ΕΟΔΥ: Ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί διαφορετικές δράσεις με στόχευση στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, καθώς και στην κοινότητα με σκοπό την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του HIV/AIDS.

Μπορεί η αποχή από το σεξ να έχει επιπτώσεις στην υγεία;

Αποχή από το σεξ: Όταν κάποιος δεν κάνει σεξ για μήνες ή χρόνια, είναι απίθανο να παρατηρήσει σωματικές παρενέργειες. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι το τακτικό σεξ μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, η μειωμένη αρτηριακή πίεση, τα χαμηλότερα επίπεδα στρες και ο μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Η καλή σεξουαλική ζωή μπορεί να είναι συνταγή για ευτυχία

Σεξ οφέλη υγεία: Μείωση του άγχους, άνοδος της λίμπιντο και αυξημένη οικειότητα μεταξύ συντρόφων, είναι ορισμένα μόνο από τα οφέλη του σεξ στη συναισθηματική μας υγεία. Και με τη σειρά τους τα συναισθηματικά οφέλη της σεξουαλικής επαφής είναι μόνο το ήμισυ της ιστορίας. Το σεξ προάγει τη σωματική σας υγεία, επίσης. Στην πραγματικότητα, η σεξουαλική σας δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε πολλά μακροχρόνια οφέλη για την υγεία.