Σεξουαλική Υγεία

Αυνανισμός οφέλη: Οι ορμονικές αποκρίσεις της αυτοϊκανοποίησης και τα οφέλη τους στην υγεία

Αυνανισμός οφέλη: Οι ορμονικές αποκρίσεις της αυτοϊκανοποίησης και τα οφέλη τους στην υγεία

Αυνανισμός οφέλη: Ο αυνανισμός απελευθερώνει ορμόνες και νευροδιαβιβαστές που βοηθούν στη μείωση του στρες και της αρτηριακής πίεσης, ενώ προάγουν τη χαλάρωση, η οποία μπορεί να διευκολύνει τον ύπνο.

Σύμφωνα με έρευνες, ο αυνανισμός, καθώς και άλλες σεξουαλικές δραστηριότητες που οδηγούν σε σεξουαλική ευχαρίστηση ή οργασμό, προκαλούν την απελευθέρωση ορμονών και χημικών ουσιών που εμπλέκονται στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Ντοπαμίνη: Γνωστή ως η ορμόνη της «ευτυχίας», η ντοπαμίνη είναι ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής που εμπλέκεται στα κίνητρα, την κίνηση και την αναζήτηση ανταμοιβής.
 • Οκυτοκίνη: Η ορμόνη της «αγάπης» η ωκυτοκίνη έχει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορικών και φυσιολογικών επιδράσεων, όπως η προώθηση σεξουαλικών, κοινωνικών και μητρικών συμπεριφορών που σχετίζονται με την ευτυχία. Η οκυτοκίνη βοηθά επίσης στην υποστήριξη της ευημερίας, της θετικής κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της ανάπτυξης και της επούλωσης.
 • Σεροτονίνη: Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που ενισχύει το αίσθημα της ευτυχίας, της αισιοδοξίας και της ικανοποίησης. Υπάρχει επίσης σύνδεση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων σεροτονίνης και αύξησης της διάθεσης.
 • Ενδορφίνες: Οι ενδορφίνες είναι γνωστές ως χημικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για το αίσθημα της ικανοποίησης και μειώνουν τον πόνο.
 • Προλακτίνη: Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη που συμβάλει στη διαχείριση του στρες και τη συναισθηματική ρύθμιση.
 • Ενδοκανναβινοειδή: Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές είναι ζωτικής σημασίας για διάφορες συμπεριφορές όπως η άσκηση, η κοινωνική αλληλεπίδραση και το φαγητό. Βοηθούν επίσης στη ρύθμιση διαδικασιών, όπως ο πόνος, η φλεγμονή, ο μεταβολισμός, η καρδιαγγειακή λειτουργία, η μάθηση και η μνήμη, το άγχος, η κατάθλιψη.
 • Νορεπινεφρίνη/νοραδρεναλίνη: Αυτός είναι ένας διεγερτικός νευροδιαβιβαστής που αυξάνει και ρυθμίζει τη μετάδοση της ντοπαμίνης, μιας ουσίας που συνδέεται με τα επίπεδα ευτυχίας.
 • Αδρεναλίνη: Η αδρεναλίνη μειώνει το άγχος βοηθώντας στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού, της διαμέτρου των αιμοφόρων αγγείων και των αεραγωγών, καθώς και πτυχών του μεταβολισμού.

Η απελευθέρωση αυτών ορμονών μπορεί, με τη σειρά της, να οδηγήσει στα ακόλουθα οφέλη για την υγεία:

 • Μειωμένο άγχος

Η απελευθέρωση ωκυτοκίνης φαίνεται να μειώνει τις ορμόνες του στρες, όπως την κορτιζόλη, ενώ προάγει τη χαλάρωση. Η προλακτίνη βοηθά επίσης στη ρύθμιση της απόκρισης στο στρες.

 • Καλύτερος ύπνος

Ο αυνανισμός απελευθερώνει ορμόνες και νευροδιαβιβαστές που βοηθούν στη μείωση του στρες και της αρτηριακής πίεσης, ενώ προάγουν τη χαλάρωση, η οποία μπορεί να διευκολύνει τον ύπνο. Μια μελέτη του 2019 στην οποία συμμετείχαν 778 ενήλικες διαπίστωσε ότι υπήρχε μια σαφής σύνδεση μεταξύ καλύτερου ύπνου και οργασμού. Πολλοί ερωτηθέντες ανέφεραν ότι ο αυνανισμός πιστεύουν πως βοήθησε να μειωθεί ο χρόνος που χρειάζονται για να κοιμηθούν και πως επίσης βελτίωσε τον ύπνο τους.

 • Λιγότερος πόνος

Οι ενδορφίνες είναι τα φυσικά παυσίπονα του σώματος. Τα ενδοκανναβινοειδή είναι επίσης γνωστό ότι βοηθούν στη ρύθμιση του πόνου και των φλεγμονωδών διαδικασιών. Αυτά τα φυσικά παυσίπονα θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του εμμηνορροϊκού πόνου. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα οδηγεί σε μερική ή πλήρη ανακούφιση από ημικρανίες και ορισμένους πονοκεφάλους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόνος περιόδου; Ο αυνανισμός μπορεί να είναι η λύση που χρειάζεστε!

"Κάντε σεξ, κάνει καλό"!Οφέλη για την υγεία που θα σας πεισμώσουν για ακόμη καλύτερες επιδόσεις

Οι μύθοι γύρω από τον αυνανισμό - τα οφέλη του

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αμύγδαλα: Ποια είναι τα οφέλη τους κατά την εγκυμοσύνη;

Αμύγδαλα: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φυλλικό οξύ, ασβέστιο και μαγνήσιο, συμβάλλουν σημαντικά στην υγιή εγκυμοσύνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Γιατί πρέπει να κάνουμε σεξ κάθε Παρασκευή;

Σεξ Παρασκευή: Ενώ το σεξ κάθε Παρασκευή μπορεί να μην είναι μια καθολική συνταγή για όλους, η ενσωμάτωση της τακτικής οικειότητας στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μπορεί να προσφέρει διάφορα φυσικά, συναισθηματικά και σχεσιακά οφέλη.

Τρανς ταυτότητα σε ανηλίκους - Αξιολόγηση αναστολέων της εφηβείας & διασταυρούμενων ορμονών του φύλου

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μελέτες παρατήρησαν μεμονωμένες, μη ειδικές βελτιώσεις στο άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και μια τάση προς χαμηλότερη αυτοκτονία, αλλά δεν μπορούσαν να αποδώσουν σαφώς αυτές τις επιδράσεις στις λαμβανόμενες ορμόνες. Συνολικά, οι συγγραφείς δεν μπόρεσαν να βρουν κάτι νέο ή αξιόπιστο. Οι περισσότερες από τις διαθέσιμες μελέτες έχουν παρατηρητικό χαρακτήρα, πολλές από τις οποίες έχουν μεθοδολογικές ελλείψεις.

Η βιοποικιλότητα των βακτηρίων του εντέρου σχετίζεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά

Η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη ποικιλομορφία της Segatella οφείλεται κυρίως στις συχνές αλλαγές συντρόφου. Είναι ενδιαφέρον ότι η απροστάτευτη πρωκτική επαφή και το στοματικό σεξ ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες, αλλά με μικρότερη επιρροή.