Επιστημονικά Νέα

Ιταλία: Το Βατικανό ξαναχτυπά εναντίον των εκτρώσεων

Ιταλία: Το Βατικανό ξαναχτυπά εναντίον των εκτρώσεων

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο σύστημα υγείας της Ιταλίας, η επιρροή του Βατικανού αναφορικά με το ζήτημα των εκτρώσεων. Αυτή τη φορά, προτρέπει την κυβέρνηση να προσλαμβάνει επαγγελματίες υγείας που δηλώνουν κατά των εκτρώσεων, ώστε γίνονται αμβλώσεις στις γυναίκες που το επιθυμούν. Φυσικά, αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε ιδιαίτερα θλιβερά και απαράδεκτα περιστατικά.

Από την Εβελίνα Καραγιαννοπούλου

Το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, προβλέπεται στην Ιταλία από το νόμο 194/1978, δια τον οποίο η άμβλωση αποτελεί δικαίωμα κάθε γυναίκας μέσα στις 90 πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης.

Πριν από το 1978, οι αμβλώσεις απαγορεύονταν στην Ιταλία σύμφωνα με το νόμο Μουσολίνι, εποχή εποχή κατά την οποία κατονόμαζαν τις εκτρώσεις ως «έγκλημα κατά της καθαρότητας της ιταλικής φυλής».

Σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας, εν έτη 2014, εννέα στους δέκα μαιευτήρες και γυναικολόγους αρνούνται να εξυπηρετήσουν γυναίκες που επιθυμούν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους, βασιζόμενοι σε ηθικούς λόγους και προσωπικά πιστεύω.

Χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή της 28χρονης Valentina Magnanti, η οποία κατέληξε να γεννήσει ένα παιδί με σοβαρής μορφής δυσπλασία, στις τουαλέτες νοσοκομείου της Ρώμης. Αυτό συνέβη καθώς, της χορηγήθηκε μεν άδεια για τερματισμό της εγκυμοσύνης αλλά μετά από τη λήψη φαρμάκων που προκαλούν τεχνητούς πόνους, το νοσοκομείο δεν ήταν σε θέση να βρει πρόθυμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Γενικότερα, εδώ και αρκετά χρόνια η Ε.Ε. παραμένει διχασμένη σε ό,τι αφορά τις εκτρώσεις με εκατοντάδες διαδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κάθε χρόνο τόσο από τις ομάδες ατόμων που είναι υπέρ, όσο και αυτές που είναι κατά. Τις τελευταίες, υποστήριξε νωρίτερα αυτό το χρόνο σθεναρά και ο πάπας Φραγκίσκος.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Ιταλίας βέβαια, οι γιατροί έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν να συμμετέχουν στη διαδικασία της άμβλωσης ωστόσο κάτι τέτοιο, σε μαζικό επίπεδο, καταλύει κάθε έννοια προσωπικής επιλογής, ανθρώπινου δικαιώματος και γενικότερα, των δικαιωμάτων των γυναικών.

Αξίζει να αναφερθεί πως η χώρα έχει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων στην Ευρώπη και το δεύτερο μικρότερο ποσοστό γεννήσεων στο δυτικό κόσμο. Το 2003, η κυβέρνηση της Ιταλίας άρχισε να προσφέρει στις οικογένειες ένα λεγόμενο «επίδομα παιδιού» 1.000 ευρώ για κάθε δεύτερο παιδί που έρχεται στην οικογένεια. Το επόμενο έτος, η πληρωμή αυτή διευρύνθηκε και για το πρώτο παιδί.

Τέλος, σε προηγούμενο προεκλογική περίοδο στη βόρεια Ιταλία, το 2007, ο κυβερνήτης της περιοχής της Λομβαρδίας, Roberto Formigoni,, εισήγαγε ένα σχέδιο για να δώσει € 250, σε γυναίκες ώστε να μην τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους. Η προσφορά, που διατίθετο μόνο σε πολύτεκνους και με ετήσιο εισόδημα κάτω από 23.000 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρωτοποριακή επέμβαση αποκαθιστά την όραση σε τυφλούς

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οφέλη από την αποικιακή εκμετάλλευση στην Ιατρική Σχολή του Λονδίνου

Έρευνα: Το London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) υποστήριξε και επωφελήθηκε άμεσα από την εκμετάλλευση και την υποταγή των αποικισμένων χωρών από τη βρετανική αυτοκρατορία, σύμφωνα με μια έκθεση για την ιστορία της.

Πώς η κατακράτηση υγρών συνδέεται με σοβαρές ιατρικές παθήσεις;

Κατακράτηση Υγρών: Συνιστάται να δείτε το γιατρό σας αντί να κάνετε αυτοθεραπεία, επειδή το οίδημα μπορεί να είναι σύμπτωμα σοβαρών ιατρικών καταστάσεων όπως καρδιακή, νεφρική ή ηπατική νόσο.

Αγγειίτιδα του Ashton Kutcher, μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή: Τι είναι;

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αγγειίτιδα με βάση τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, τη φυσική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σαρώσεις αιμοφόρων αγγείων και καρδιάς, καθώς και βιοψίες ιστών, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.