Επιστημονικά Νέα

Ιταλία: Το Βατικανό ξαναχτυπά εναντίον των εκτρώσεων

Ιταλία: Το Βατικανό ξαναχτυπά εναντίον των εκτρώσεων

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο σύστημα υγείας της Ιταλίας, η επιρροή του Βατικανού αναφορικά με το ζήτημα των εκτρώσεων. Αυτή τη φορά, προτρέπει την κυβέρνηση να προσλαμβάνει επαγγελματίες υγείας που δηλώνουν κατά των εκτρώσεων, ώστε γίνονται αμβλώσεις στις γυναίκες που το επιθυμούν. Φυσικά, αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε ιδιαίτερα θλιβερά και απαράδεκτα περιστατικά.

Από την Εβελίνα Καραγιαννοπούλου

Το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, προβλέπεται στην Ιταλία από το νόμο 194/1978, δια τον οποίο η άμβλωση αποτελεί δικαίωμα κάθε γυναίκας μέσα στις 90 πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης.

Πριν από το 1978, οι αμβλώσεις απαγορεύονταν στην Ιταλία σύμφωνα με το νόμο Μουσολίνι, εποχή εποχή κατά την οποία κατονόμαζαν τις εκτρώσεις ως «έγκλημα κατά της καθαρότητας της ιταλικής φυλής».

Σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας, εν έτη 2014, εννέα στους δέκα μαιευτήρες και γυναικολόγους αρνούνται να εξυπηρετήσουν γυναίκες που επιθυμούν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους, βασιζόμενοι σε ηθικούς λόγους και προσωπικά πιστεύω.

Χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή της 28χρονης Valentina Magnanti, η οποία κατέληξε να γεννήσει ένα παιδί με σοβαρής μορφής δυσπλασία, στις τουαλέτες νοσοκομείου της Ρώμης. Αυτό συνέβη καθώς, της χορηγήθηκε μεν άδεια για τερματισμό της εγκυμοσύνης αλλά μετά από τη λήψη φαρμάκων που προκαλούν τεχνητούς πόνους, το νοσοκομείο δεν ήταν σε θέση να βρει πρόθυμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Γενικότερα, εδώ και αρκετά χρόνια η Ε.Ε. παραμένει διχασμένη σε ό,τι αφορά τις εκτρώσεις με εκατοντάδες διαδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κάθε χρόνο τόσο από τις ομάδες ατόμων που είναι υπέρ, όσο και αυτές που είναι κατά. Τις τελευταίες, υποστήριξε νωρίτερα αυτό το χρόνο σθεναρά και ο πάπας Φραγκίσκος.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Ιταλίας βέβαια, οι γιατροί έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν να συμμετέχουν στη διαδικασία της άμβλωσης ωστόσο κάτι τέτοιο, σε μαζικό επίπεδο, καταλύει κάθε έννοια προσωπικής επιλογής, ανθρώπινου δικαιώματος και γενικότερα, των δικαιωμάτων των γυναικών.

Αξίζει να αναφερθεί πως η χώρα έχει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων στην Ευρώπη και το δεύτερο μικρότερο ποσοστό γεννήσεων στο δυτικό κόσμο. Το 2003, η κυβέρνηση της Ιταλίας άρχισε να προσφέρει στις οικογένειες ένα λεγόμενο «επίδομα παιδιού» 1.000 ευρώ για κάθε δεύτερο παιδί που έρχεται στην οικογένεια. Το επόμενο έτος, η πληρωμή αυτή διευρύνθηκε και για το πρώτο παιδί.

Τέλος, σε προηγούμενο προεκλογική περίοδο στη βόρεια Ιταλία, το 2007, ο κυβερνήτης της περιοχής της Λομβαρδίας, Roberto Formigoni,, εισήγαγε ένα σχέδιο για να δώσει € 250, σε γυναίκες ώστε να μην τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους. Η προσφορά, που διατίθετο μόνο σε πολύτεκνους και με ετήσιο εισόδημα κάτω από 23.000 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η νόσος Αλτσχάιμερ και η κακή ποιότητα ύπνου συνδέονται με μείωση γνωστικών λειτουργιών

Τα έντομα αποτελούν τροφές με πλούσια οφέλη υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το νοσηλευτικό προσωπικό σκέφτεται την αυτοκτονία περισσότερο από άλλες ομάδες εργαζομένων

Mayo Clinic: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η έρευνα διεξήχθη, αρχής γενομένης στα τέλη του 2017, με τη συλλογή δεδομένων να πραγματοποιείται το 2018, προτού οποιοσδήποτε από συμμετέχοντες νοσηλευτές και νοσηλεύτριες έρθει αντιμέτωπος/η με τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. 

Ένας ανεμβολίαστος έχει κίνδυνο 50% να μολυνθεί για δεύτερη φορά κατά μέσο όρο 16 έως 17 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη λένε Αμερικανοί επιστήμονες

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ ορίζει ως επαναλοίμωξη μια επιβεβαιωμένη με τεστ λοίμωξη Covid-19 που συμβαίνει στον ίδιο άνθρωπο 90 μέρες ή περισσότερες μετά από μια προηγούμενη μόλυνση επιβεβαιωμένη επίσης με τεστ.

Το πόσες ώρες κοιμάστε σχετίζεται με τη γνωστική παρακμή

Άνοια Ύπνος: "Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μελέτη είναι το γεγονός ότι όχι μόνον ο ανεπαρκής χρόνος ύπνου, αλλά και οι μεγάλες ποσότητες ύπνου σχετίζονται με μεγαλύτερη γνωστική παρακμή", δήλωσε ο συγγραφέας David Holtzman, MD, καθηγητής νευρολογίας. 

Οι Ω-3 τροφές μπορούν να αναστρέψουν τις μνημονικές βλάβες που προκαλεί η υπερεπεξεργασμένη διατροφή

Ωμέγα 3 τρόφιμα: "Έχοντας αυτό υπόψη, ίσως μπορούμε να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή μας και να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA για να αποτρέψουμε ή να επιβραδύνουμε αυτήν την εξέλιξη", επισημαίνει η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Ruth Barrientos, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο του Ohio State University for Behavioral Medicine Research και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Υγείας.