Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

«Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης: Νέα μέθοδος για την κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής

«Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης: Νέα μέθοδος για την κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής

Με αυτή τη διαδικασία, η οποία ονομάζεται ηλεκτροπόρωση, δημιουργούνται πολύ μικρές οπές στην κυτταρική μεμβράνη, με αποτέλεσμα τη νέκρωση των μυοκαρδιακών κυττάρων και τη διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ αριστερού κόλπου και πνευμονικών φλεβών.

«Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης: Με τη Κατάλυση Παλμικού Πεδίου (Pulsed Field Ablation) (PFA), μια σύγχρονη μέθοδο μη θερμικής κατάλυσης, πραγματοποιήθηκε επέμβαση συνδυασμένης κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής και σύγκλεισης του ωτίου του αριστερού κόλπου στον ίδιο χρόνο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο Aιμοδυναμικό Εργαστήριο της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του «Ιπποκράτειου» σε γυναίκα 52 ετών, με ιστορικό πρόσφατης αγγειοπλαστικής για οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, υποτροπιάζουσα κολπική μαρμαρυγή παρά την προ έτους υποβολή της (σε άλλο κέντρο) σε επέμβαση κατάλυσης της κολπικής μαρμαρυγής με εφαρμογή υψίσυχνου εναλλασσόμενου ρεύματος (RF ablation) και παράλληλα αδυναμία λήψης αντιπηκτικής αγωγής λόγω επανειλημμένων αθρόων μητρορραγιών. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε υπό γενική αναισθησία σε χρονική διάρκεια δύο ωρών, με τρόπο που έδειξε πως είναι εφικτός ο συνδυασμός των δύο αυτών παρεμβάσεων σε έναν χρόνο, σε ασθενείς που έχουν τη σχετική ένδειξη. Η κατάλυση παλμικού πεδίου είναι μια νεότερη τεχνολογία, με τη χρήση της οποίας αποδίδονται ηλεκτρικοί παλμοί υψηλής έντασης μέσω ειδικού καθετήρα στο κολπικό μυοκάρδιο για πολύ βραχύ χρονικό διάστημα. Με αυτή τη διαδικασία, η οποία ονομάζεται ηλεκτροπόρωση, δημιουργούνται πολύ μικρές οπές στην κυτταρική μεμβράνη, με αποτέλεσμα τη νέκρωση των μυοκαρδιακών κυττάρων και τη διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ αριστερού κόλπου και πνευμονικών φλεβών. Επιπλέον, τα κύτταρα της καρδιάς επηρεάζονται πιο εκλεκτικά σε σχέση με τους γύρω ιστούς με όφελος την αποφυγή σοβαρών σπάνιων επιπλοκών, όπως κολπο-οισοφαγικό συρίγγιο και παράλυση φρενικού νεύρου.

Στην ομάδα του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής που πραγματοποίησε την επέμβαση, πέραν του διευθυντή της Κλινικής, καθηγητή Νικόλαου Φραγκάκη, μετείχαν o επιστημονικός συνεργάτης της Κλινικής Απόστολος Τζίκας, ο επιμελητής Α’ ηλεκτροφυσιολόγος Γεώργιος Σταυρόπουλος, ο επίκουρος καθηγητής επεμβατικός καρδιολόγος Γεώργιος Κασίμης, ο διευθυντής ΕΣΥ Δήμος Εκκλησίαρχος, ο αναισθησιολόγος Γ. Πιτσιώλας, οι ειδικευόμενοι της κλινικής Γεώργιος Ζορμπάς και Αθανάσιος Σαμαράς και η νοσηλεύτρια του αιμοδυναμικού εργαστηρίου Σ. Αβραμίδου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ανακοίνωση του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης για το περιστατικό της εγκύου

Σε λειτουργεία η Νεφρολογική Μονάδα Παίδων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Τι είναι και πώς θεραπεύεται η κολπική μαρμαρυγή;

Ο πρώιμος έλεγχος είναι κλειδί για τη διαχείρισή της κολπικής μαρμαρυγής

Νέα συσκευή κινεί απαλά τον οισοφάγο, καθιστώντας ασφαλέστερες τις καρδιακές επεμβάσεις, σύμφωνα με μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει καταστάσεις του εγκεφάλου όπως το εγκεφαλικό και το Αλτσχάιμερ

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Η ισχυρή σχέση μεταξύ του κλίματος και των εγκεφαλικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των λοιμώξεων του νευρικού συστήματος.

Γιατί η αντίληψη του πόνου στη θερμότητα μειώνεται με την ηλικία;

Πόνος γήρανση: Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γήρανση σχετίζεται με μείωση της αντίληψης του πόνου στη θερμότητα, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα όρια και τη μείωση της διακριτικότητας.

Πόσες πληροφορίες μπορούν να χωρέσουν οι συνάψεις μας

Νευροεπιστήμη: Για να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος μαθαίνει και διατηρεί πληροφορίες, οι επιστήμονες προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν πόσο ισχυρότερη έχει γίνει μια σύναψη μέσω της μάθησης και πόσο ισχυρότερη μπορεί να γίνει.

Close Icon