Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Κολπική Μαρμαρυγή: Νέα συσκευή κινεί απαλά τον οισοφάγο, καθιστώντας ασφαλέστερες τις καρδιακές επεμβάσεις

Κολπική Μαρμαρυγή: Νέα συσκευή κινεί απαλά τον οισοφάγο, καθιστώντας ασφαλέστερες τις καρδιακές επεμβάσεις

Η κλινική δοκιμή 120 ασθενών με κατάλυση καρδιάς διαπίστωσε ότι χωρίς τη συσκευή, πάνω από το ένα τρίτο είχε τραυματισμούς στον οισοφάγο, αλλά όταν χρησιμοποιήθηκε η συσκευή, λιγότερο από το 5% είχε τραυματισμούς στον οισοφάγο, δήλωσε ο Daoud. Εάν εγκριθεί από τον FDA για εμπορική χρήση, η συσκευή θα είναι η πρώτη ειδικά αναπτυγμένη και δοκιμασμένη θεραπεία για την πρόληψη τραυματισμού του οισοφάγου που σχετίζεται με την κατάλυση.

Κολπική Μαρμαρυγή: Μια νέα συσκευή που εφευρέθηκε με τη βοήθεια ενός ηλεκτροφυσιολόγου του Ιατρικού Κέντρου Wexner του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο καθιστά ασφαλέστερη μια καρδιακή επέμβαση για ασθενείς που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή (AFib), έναν κοινό ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό. Η κολπική μαρμαρυγή AFib επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας. Για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής AFib, οι γιατροί χρησιμοποιούν καρδιακή κατάλυση για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού. Η θερμική ή ψυχρή ενέργεια που παρέχεται μέσω ενός καθετήρα καταστρέφει τον καρδιακό ιστό που προκαλεί γρήγορους και ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς. Ενώ η διαδικασία είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής AFib, η ενέργεια από το άκρο του καθετήρα χρησιμοποιείται μόνο λίγα χιλιοστά από τον οισοφάγο. Υπάρχει κίνδυνος η ενέργεια να προκαλέσει μια σπάνια, αλλά συχνά θανατηφόρα, οπή μεταξύ του οισοφάγου και της καρδιάς που ονομάζεται ατριοοισοφαγικό συρίγγιο.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος βλάβης του οισοφάγου, ο Emile Daoud, MD, τμηματάρχης του προγράμματος καρδιακής ηλεκτροφυσιολογίας και καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής, βοήθησε στην ανάπτυξη της ιδέας της φυσικής μετακίνησης του οισοφάγου μακριά από το άκρο του καθετήρα κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας κατάλυσης της κολπικής μαρμαρυγής AFib. Η κολπική μαρμαρυγή, ή AFib , είναι το πιο κοινό πρόβλημα καρδιακού ρυθμού, που επηρεάζει εκατομμύρια Αμερικανούς και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας. Για ορισμένους με κολπική μαρμαρυγή AFib, μια κατάλυση με καθετήρα χρησιμοποιείται για να κάψει ή να παγώσει την ακριβή περιοχή που προκαλεί το πρόβλημα για να αποκατασταθεί ένας φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός. Αν και η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της AFib, η ενέργεια από το άκρο του καθετήρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον παρακείμενο οισοφάγο, ο οποίος απέχει μόλις λίγα χιλιοστά. Πρόκειται για έναν τραυματισμό που μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή, οπότε ένας ηλεκτροφυσιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο βοήθησε στην ανάπτυξη μιας νέας συσκευής που εκτρέπει απαλά τον οισοφάγο μακριά από τον κίνδυνο, βελτιώνοντας σημαντικά την ασφάλεια. Χρησιμοποιώντας κονδύλια από ένα βραβείο επιτάχυνσης από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας Keenan του The Ohio State University, ο Daoud βοήθησε στο σχεδιασμό και τη δοκιμή της συσκευής, που ονομάζεται ESOlution. Μια κλινική δοκιμή στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αργεντινή έδειξε ότι η χρήση της συσκευής μείωσε σημαντικά τον τραυματισμό του οισοφάγου χωρίς παρενέργειες. Τα αποτελέσματα της δοκιμής παρουσιάστηκαν το Σάββατο κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Εταιρείας Καρδιακού Ρυθμού. “Ήταν απογοητευτικό να μην έχουμε μια αποτελεσματική μέθοδο για την προστασία του οισοφάγου, ενώ παράλληλα παρέχουμε την ενέργεια κατάλυσης στο επιθυμητό σημείο. Με τη χρήση δύναμης αναρρόφησης, είμαστε σε θέση να τραβήξουμε τον οισοφάγο και στη συνέχεια να μετακινήσουμε ολόκληρο το τμήμα προς το πλάι μόνο κατά περίπου μία ίντσα. Αυτό δημιουργεί μια ασφαλή οδό για την παροχή της θεραπείας”, δήλωσε ο Daoud.

Η κλινική δοκιμή 120 ασθενών με κατάλυση καρδιάς διαπίστωσε ότι χωρίς τη συσκευή, πάνω από το ένα τρίτο είχε τραυματισμούς στον οισοφάγο, αλλά όταν χρησιμοποιήθηκε η συσκευή, λιγότερο από το 5% είχε τραυματισμούς στον οισοφάγο, δήλωσε ο Daoud. Εάν εγκριθεί από τον FDA για εμπορική χρήση, η συσκευή θα είναι η πρώτη ειδικά αναπτυγμένη και δοκιμασμένη θεραπεία για την πρόληψη τραυματισμού του οισοφάγου που σχετίζεται με την κατάλυση. Το Ohio State κατέχει ένα κομμάτι της τεχνολογίας που αναπτύσσεται από την S4 Medical Corp. Ο Daoud είναι συνιδρυτής της ιατρικής εταιρείας. “Ο τρόπος ασφαλούς προστασίας του οισοφάγου είναι ένα καλά αναγνωρισμένο πρόβλημα εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές, όπως η μέτρηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του οισοφάγου και η χρήση υπερήχων ή αξονικής τομογραφίας για να δούμε πού βρίσκεται, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε τραυματισμούς του οισοφάγου. Αυτή η συσκευή είναι αποτελεσματική, φθηνή και συνδέεται με μια αναρρόφηση κενού, η οποία υπάρχει ήδη σε κάθε εργαστήριο ηλεκτροφυσιολογίας”, δήλωσε ο Daoud. Αν και αυτό δεν έχει δοκιμαστεί, ο Daoud πιστεύει ότι η μετακίνηση του οισοφάγου μπορεί επίσης να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας. Με τον οισοφάγο εκτός της οδού, οι γιατροί μπορούν να χορηγήσουν με ασφάλεια μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας κατάλυσης όταν χρειάζεται. Η κατανόηση του σημείου μετακίνησης του οισοφάγου σε σχέση με τη θέση του άκρου του καθετήρα κατάλυσης μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση και αξιολόγηση των ασθενών που έχουν ανησυχητικά συμπτώματα μετά την κατάλυση. Η ασφαλής απόκλιση του οισοφάγου σημαίνει ότι ένας τραυματισμός του οισοφάγου είναι απίθανο να είναι η αιτία των συμπτωμάτων ενός ασθενούς μετά την επέμβαση.

Ο Emile Daoud, MD, βοήθησε στην ανάπτυξη μιας νέας χειρουργικής συσκευής στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο για την πρόληψη μιας συχνής και σοβαρής επιπλοκής κατά τη διάρκεια των διαδικασιών κατάλυσης της καρδιάς. Η συσκευή μετακινεί απαλά τον κοντινό οισοφάγο μακριά από την καρδιά για να αποτρέψει την ενέργεια κατάλυσης από το να προκαλέσει βλάβη. Η Amanda Mitchem, 59 ετών, από το Mount Vernon του Οχάιο συμμετείχε στην κλινική δοκιμή στο Ohio State και επιλέχθηκε τυχαία να τοποθετηθεί η συσκευή κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης. Έπασχε από κολπική μαρμαρυγή και απλές καθημερινές εργασίες, όπως το πλύσιμο των ρούχων και τα πιάτα, την εξάντλησαν. Όταν η φαρμακευτική αγωγή και τα ήπια ηλεκτροσόκ στην καρδιά δεν απέδωσαν, υποβλήθηκε στην κατάλυση. “Η επόμενη ημέρα ήταν σαν τη νύχτα και τη μέρα. Αναπνέω πολύ καλύτερα και είχα να νιώσω τόσο καλά εδώ και ίσως ένα χρόνο”, είπε. “Πριν από αυτό, μπορούσα να κάθομαι και να νιώθω σαν να έτρεξα 10 μίλια”. Τώρα επιστρέφει στα ταξίδια στη Δυτική Βιρτζίνια για να παίξει με την εγγονή της και να μοιραστεί την ιστορία της με φίλους και συγγενείς. “Τώρα μπορώ να πάω με άνεση για ψώνια ή στην υπαίθρια αγορά ή στις εκπτώσεις. Μπορώ να σταθώ όρθια και να κάνω μια συζήτηση χωρίς να χρειάζεται να λαχανιάζω”, είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άνοια

Κολπική μαρμαρυγή: Oι μαύροι ασθενείς είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν αντιπηκτικά

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μικρορομπότ με βάση τα φύκια στοχεύουν όγκους του πνεύμονα

Μικρορομπότ όγκοι: Το εργαστήριο Wang και η ερευνητική ομάδα Zhang στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, έχουν αναπτύξει βιοϋβριδικά μικρορομπότ, μικρές ιατρικές συσκευές κατασκευασμένες από φυσικά και συνθετικά υλικά.

Βρήκαν το γονίδιο που προστατεύει από τις επιπτώσεις της στέρησης ύπνου 

Γονίδιο ύπνος: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο που ονομάζεται «DEC2» μπορεί να παρέχει φυσική προστασία από τις γνωστικές βλάβες και τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη στέρηση ύπνου.

Πώς η υγρή βιοψία εντοπίζει τον καρκίνο νωρίτερα από τις τυπικές μεθόδους;

Υγρή βιοψία: Προηγμένη στρατηγική μηχανικής μάθησης χρησιμοποιήθηκε για να ανιχνευτούν λεπτά μοτίβα στην αλληλουχία δεδομένων - μοτίβα που υποδηλώνουν καρκίνο από αυτά που υποδηλώνουν λάθη αλληλουχίας.

Ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα συσκευή για ακριβή στο σπίτι τεστ υπνικής άπνοιας

Η πρόοδος της τεχνολογίας διάγνωσης άπνοιας ύπνου που προσαρτάται στην κοιλιακή χώρα αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα συσκευή για ακριβή τεστ υπνικής άπνοιας στο σπίτι

Υπνική άπνοια: Ερευνητές στο UNIST ανέπτυξαν μια καινοτόμο συσκευή σχεδιασμένη για την ακριβή διάγνωση της υπνικής άπνοιας, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή smartphone για την άνεση του σπιτιού.

Close Icon