Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κολπική μαρμαρυγή: Ο πρώιμος έλεγχος είναι κλειδί για τη διαχείρισή της

Κολπική μαρμαρυγή: Ο πρώιμος έλεγχος είναι κλειδί για τη διαχείρισή της

Κολπική μαρμαρυγή: Είναι ο πιο κοινός τύπος διαταραχής του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμία), που επηρεάζει περισσότερους από 6 εκατομμύρια Αμερικανούς και ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030.

Η American Heart Association (AHA) και το American College of Cardiology (ACC), μαζί με πολλές άλλες κορυφαίες ιατρικές ενώσεις, εξέδωσαν μια νέα κατευθυντήρια γραμμή για την πρόληψη και τη βέλτιστη διαχείριση της κολπικής μαρμαρυγής (AFib). Η οδηγία δημοσιεύθηκε από κοινού στο Circulation και στο Journal of the American College of Cardiology και δίνει νέες πτυχές στο πώς θα πρέπει οι ασθενείς να χειρίζονται τις καρδιακές αρρυθμίες.

Κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή ή AFib, είναι ο πιο κοινός τύπος διαταραχής του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμία), που επηρεάζει περισσότερους από 6 εκατομμύρια Αμερικανούς και ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030. Το AFib προκαλεί διάφορα συμπτώματα, όπως γρήγορο ή χαοτικό καρδιακό παλμό, κόπωση, δύσπνοια και πόνο στο στήθος και προκαλεί περίπου 450.000 νοσηλεία κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, το AFib μπορεί να οδηγήσει σε ή να επιδεινώσει την καρδιακή ανεπάρκεια και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ενός ατόμου.

Η ενημερωμένη κατευθυντήρια γραμμή απαιτεί μια ισχυρότερη, πιο συνταγογραφική εστίαση στις συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής για την πρόληψη ή τη μείωση της επιβάρυνσης του AFib, καθώς και πρώιμο και πιο επιθετικό έλεγχο του ρυθμού γενικά, συμπεριλαμβανομένων αναβαθμισμένων συστάσεων για αφαίρεση με καθετήρα ως θεραπεία πρώτης γραμμής για την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου . Επίσης, παρέχονται λεπτομερείς ενημερωμένες οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση των φαρμάκων για τον καρδιακό ρυθμό, τη χρήση αντιπηκτικών και πότε πρέπει να σταματήσετε ή να σταματήσετε προσωρινά αυτές τις θεραπείες.

Επιπλέον, η κατευθυντήρια γραμμή ορίζει έναν νέο τρόπο ταξινόμησης του AFib, χρησιμοποιώντας στάδια, που ενισχύει τη συνέχεια της νόσου και υπογραμμίζει την ανάγκη χρήσης ποικίλων στρατηγικών στα διάφορα στάδια, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης, του τρόπου ζωής και της τροποποίησης των παραγόντων κινδύνου, του προσυμπτωματικού ελέγχου και θεραπεία. Προηγουμένως, το AFib ταξινομήθηκε κυρίως με βάση τη διάρκεια της αρρυθμίας, η οποία, αν και χρήσιμη, έτεινε να δώσει έμφαση σε συγκεκριμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις σε αντίθεση με μια πιο ολιστική και διεπιστημονική προσέγγιση διαχείρισης.

Κολπική μαρμαρυγή – Παράγοντες κινδύνου

Υπάρχει σαφέστερη εστίαση στην τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου – για παράδειγμα, απώλεια βάρους και πρόληψη της παχυσαρκίας, σωματική δραστηριότητα, διακοπή του καπνίσματος, περιορισμός του αλκοόλ και έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και άλλων συννοσηροτήτων – για να βοηθήσει στην πρόληψη της AFib ή στη βελτίωση τυχόν υποτροπών ή επιδείνωσης της νόσου. Οι συστάσεις έχουν σκόπιμα συνταγογραφικό χαρακτήρα, ώστε οι κλινικοί γιατροί να μπορούν να δώσουν στους ασθενείς συγκεκριμένους στόχους και να παρέχουν έναν σαφέστερο οδικό χάρτη για το πώς μπορούν να λάβουν μέτρα για να ζήσουν πιο υγιή και να αλλάξουν την πορεία της νόσου τους.

Τα καλά νέα για πολλούς ανθρώπους, πρόσθεσε, είναι ότι ο πρωινός καφές σας είναι εντάξει όσον αφορά το AFib, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, αλλά εάν τα άτομα παρατηρήσουν ότι η καφεΐνη τους κάνει να αισθάνονται άσχημα, θα πρέπει να τον παραλείψουν. Η κατάλυση με καθετήρα έλαβε την υψηλότερη σύσταση θεραπείας Κατηγορίας 1 για κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης. Η αφαίρεση με καθετήρα είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που απενεργοποιεί τμήματα του καρδιακού ιστού που προκαλούν ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς.

«Η νέα οδηγία δίνει στους κλινικούς ιατρούς ευελιξία να χρησιμοποιούν άλλα προγνωστικά εργαλεία και ελπίζουμε ότι αυτό θα ενισχύσει επίσης την επικοινωνία και την κοινή λήψη αποφάσεων με τους ασθενείς», είπε ο Joglar, προσθέτοντας ότι υπάρχει αυξημένη εστίαση στη χρήση συσκευών κλεισίματος αριστερού κόλπου για εγκεφαλικό πρόληψη. Αυτή η συσκευή βρίσκεται στο προσάρτημα του αριστερού κόλπου της καρδιάς, όπου συχνά σχηματίζονται θρόμβοι αίματος, για να τους εμποδίσει να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θα μπορούσε η μη θεραπευμένη κολπική μαρμαρυγή AFib να αυξήσει τον κίνδυνο εξασθένησης της μνήμης;

Τι είναι και πώς θεραπεύεται η κολπική μαρμαρυγή;

Έρευνα συνδέει την άπνοια ύπνου με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

Ο κακός ύπνος προκαλεί κολπική μαρμαρυγή την επόμενη μέρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι περιλαμβάνει το πλούσιο πλούσιο πρωινό της Αυστραλίας;

Αυστραλιανό πρωινό: Ένα αυστραλιανό πρωινό είναι ποικίλο και αντανακλά τις πολυπολιτισμικές επιρροές της χώρας, συνδυάζοντας παραδοσιακά βρετανικά στοιχεία πρωινού με σύγχρονες ανατροπές και τοπικά υλικά

Close Icon