Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κολπική μαρμαρυγη: Συγκλονιστική έλλειψη γνώσης για την κολπική μαρμαρυγή

Κολπική μαρμαρυγη: Συγκλονιστική έλλειψη γνώσης για την κολπική μαρμαρυγή

Κολπική μαρμαρυγη: Ένα άτομο με κολπική μαρμαρυγή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας και εγκεφαλικού επεισοδίου και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του, γι' αυτό η ευαισθητοποίηση είναι σημαντική.

Υπολογίζεται ότι μισό εκατομμύριο Αυστραλοί έχουν κολπική μαρμαρυγή, τον πιο συχνό ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Περίπου ο μισός ενήλικος πληθυσμός της Αυστραλίας (10,1 εκατομμύρια) δεν γνωρίζει την κολπική μαρμαρυγή (AF). 1 στους 3 Αυστραλούς κινδυνεύουν να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή στη ζωή τους. Το 30% των ατόμων που ζουν με κολπική μαρμαρυγή παραμένουν αδιάγνωστα και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και άνοιας. 1 στα 4 εγκεφαλικά αποδίδεται σε κολπική μαρμαρυγή.

Κολπική μαρμαρυγή: Ανησυχητικά στατιστικά

Μια περιεκτική πανεθνική έρευνα που χορηγήθηκε από τον κορυφαίο φιλανθρωπικό οργανισμό προώθησης της υγείας hearts4heart αποκάλυψε ανησυχητικά κενά στην ευαισθητοποίηση για την κολπική μαρμαρυγή μεταξύ των ενηλίκων της Αυστραλίας, προκαλώντας επείγουσες εκκλήσεις από κλινικούς ιατρούς, πολιτικούς, ασθενείς και φροντιστές, για ενισχυμένες εκστρατείες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος.

«Τα κενά γνώσης όπως αυτά είναι ανησυχητικά και υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση σχετικά με την κολπική μαρμαρυγή και τα συμπτώματά της», δήλωσε η Tanya Hall, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Ιδρύτρια του hearts4heart, η οποία επίσης ζει με την πάθηση. «Η έγκαιρη ανίχνευση και η ευαισθητοποίηση διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική διαχείριση αυτής της κατάστασης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους επηρεάζονται».

Τα τελευταία ευρήματα από μια εθνική έρευνα που ανατέθηκε από το hearts4heart αποκάλυψαν ότι περίπου 10,1 εκατομμύρια Αυστραλοί, ή ο μισός ενήλικος πληθυσμός, έχουν περιορισμένες γνώσεις για την κολπική μαρμαρυγή με μόνο το 16% (περίπου 3,3 εκατομμύρια) να γνωρίζει την πάθηση, αλλά δεν είναι εξοικειωμένοι με τα συμπτώματα που συνεπάγεται , και το 33% των Αυστραλών (περίπου 6,7 εκατομμύρια) δεν γνώριζαν εντελώς την πάθηση.

Η έκθεση παρείχε μια λεπτομερή ματιά στην κατανόηση των συμπτωμάτων της κολπικής μαρμαρυγής από τους ερωτηθέντες, αποκαλύπτοντας μια σκοτεινή πραγματικότητα. Μόνο το 7% των Αυστραλών, περίπου 1,4 εκατομμύρια άτομα, μπορούσαν να αναγνωρίσουν σωστά όλα τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής:

  • Οι καρδιακοί παλμοί (38%),
  • η δύσπνοια (34%),
  • η ζάλη/λιποθυμία (30%),
  • και ο πόνος στο στήθος (30%) ήταν τα πιο αναγνωρισμένα συμπτώματα.
  • Κόπωση (26%),
  • και μειωμένη ικανότητα άσκησης (20% ) αναγνωρίζονταν λιγότερο συχνά ως συμπτώματα της πάθησης.

 

Αυτή η τάση υπογραμμίζει τη σημασία της βελτίωσης των προσπαθειών εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης. «Η επείγουσα ανάγκη να γεφυρωθεί το χάσμα γνώσης και να προωθηθεί η έγκαιρη ανίχνευση είναι πιο κρίσιμη από ποτέ για την υγεία και την ευημερία του αυστραλιανού πληθυσμού», δήλωσε η βουλευτής Μαρία Βαμβακινού, Συμπρόεδρος των Κοινοβουλευτικών Φίλων Καρδιάς και Ιδρυμάτων Εγκεφαλικού.

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια καρδιακή πάθηση κατά την οποία οι κορυφαίοι παλμοί της καρδιάς σας είναι γρήγοροι και ασταθείς. Στην κολπική μαρμαρυγή, η καρδιά σας μπορεί να μην αντλεί αίμα στο σώμα όσο θα έπρεπε.7 Επηρεάζοντας περισσότερους από 1 στους 4 Αυστραλούς ηλικίας άνω των 55,8, αυτή η εξαιρετικά διαδεδομένη και δυνητικά σοβαρή καρδιακή πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες για τη ζωή επιπλοκές όπως όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και άνοια όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Σε σχέση με την τριπλάσια αύξηση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας και επταπλάσιο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο που είναι απειλητικό για τη ζωή, η κολπική μαρμαρυγή είναι η κύρια αιτία καρδιαγγειακών νοσηλειών, με αποτέλεσμα ένα άμεσο ετήσιο κόστος υγειονομικής περίθαλψης περίπου $1,63 δισ. «Με την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, ένα άτομο με κολπική μαρμαρυγή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας και εγκεφαλικού επεισοδίου και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του, γι’ αυτό η ευαισθητοποίηση είναι τόσο σημαντική», δήλωσε ο Dr Adrian Elliott, λέκτορας στο Κέντρο Διαταραχών Καρδιακού Ρυθμού.

«Εάν είστε άνω των 65 ετών ή αντιμετωπίζετε συμπτώματα, μιλήστε με τον γιατρό σας και ελέγξτε την καρδιά σας», είπε ο Δρ Έλιοτ. Έχοντας αναρρώσει πρόσφατα από ένα εγκεφαλικό που προκλήθηκε από κολπική μαρμαρυγή, ο κ. Les Botha συμφωνεί και επιθυμεί να δει περισσότερους Αυστραλούς να μιλούν με τους γιατρούς τους για την υγεία της καρδιάς τους. “Ελέγξτε το. Εάν ήξερα νωρίτερα για την κολπική μαρμαρυγή, αυτό το εγκεφαλικό μπορεί να είχε αποτραπεί”, είπε ο κ. Botha.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λιγότερο αλάτι στη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων κατά 20%

Ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές αιτίες του εγκεφαλικού;

Τι σημαίνει όταν ακούς τους παλμούς σου;

Όταν τα καροτσάκια των σούπερ μάρκετ βοηθούν στη διάγνωση της κολπική μαρμαρυγής και στην πρόληψη εγκεφαλικού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμη σκορδαλιά;

Σκορδαλιά συνταγή: Η κρέμα σκόρδου ή αλλιώς σκορδαλιά, ένα ευέλικτο και γευστικό καρύκευμα, λατρεύεται σε διάφορες μαγειρικές παραδόσεις για τις στιβαρές και αρωματικές της ιδιότητες.

Απαιτείται νέα διάγνωση για το προβληματικό gaming

Παιχνίδια εθισμός: Περίπου το 3 τοις εκατό των παικτών διαγιγνώσκονται με Διαταραχή Παιχνιδιού, ωστόσο περισσότερο από το διπλάσιο αυτό θα μπορούσε να ταξινομηθεί ως διάγνωση επιβλαβών παιχνιδιών.

Νέες, δύσκολες στη θεραπεία μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος

Δέρμα λοιμώξεις: Οι νέες και αναδυόμενες μυκητιασικές δερματικές λοιμώξεις είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αν και τα τρέχοντα ποσοστά στις ΗΠΑ παραμένουν χαμηλά.

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο κάνει τον εγκέφαλο των εφήβων ευάλωτο σε εθισμούς πάσης φύσεως

Εθισμός στο Διαδίκτυο: Χαρακτηρίζεται από μια καταναγκαστική ανάγκη χρήσης του διαδικτύου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παραμέληση άλλων σημαντικών ευθυνών και δραστηριοτήτων.

Close Icon