Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κολπική μαρμαρυγή: Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή και πώς αντιμετωπίζεται;

Κολπική μαρμαρυγή: Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή και πώς αντιμετωπίζεται;

Κολπική μαρμαρυγή: Η κολπική μαρμαρυγή (AFib) είναι μια κοινή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που χαρακτηρίζεται από ακανόνιστους και συχνά γρήγορους καρδιακούς παλμούς.

Η κολπική μαρμαρυγή (AFib) είναι μια κοινή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που χαρακτηρίζεται από ακανόνιστους και συχνά γρήγορους καρδιακούς παλμούς. Στο AFib, οι άνω κοιλότητες της καρδιάς (κόλποι) χτυπούν χαοτικά και δεν συγχρονίζονται με τους κάτω θαλάμους (κοιλίες), οδηγώντας σε αναποτελεσματική ροή αίματος και πιθανές επιπλοκές όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα συμπτώματα του AFib μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα παλμών, γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό, δύσπνοια, αδυναμία, κόπωση, ζάλη και δυσφορία στο στήθος. Ωστόσο, ορισμένα άτομα με AFib μπορεί να μην εμφανίσουν εμφανή συμπτώματα και μπορεί να ανακαλύψουν την πάθηση μόνο κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων ρουτίνας. Η διαχείριση του AFib περιλαμβάνει διάφορες στρατηγικές που στοχεύουν στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και του ρυθμού, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών. Ακολουθούν ορισμένες βασικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του AFib.

Φάρμακα: Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού (β-αναστολείς, αναστολείς διαύλων ασβεστίου) ή του ρυθμού (αντιαρρυθμικά φάρμακα) και την πρόληψη θρόμβων αίματος (αντιπηκτικά ή αραιωτικά του αίματος).
Καρδιοανάταξη: Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί ηλεκτροπληξία ή φαρμακευτική αγωγή για την αποκατάσταση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού σε άτομα με AFib.
Θεραπεία κατάλυσης: Στην αφαίρεση με καθετήρα, μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, οι γιατροί χρησιμοποιούν ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων ή κρυοθεραπεία για να καταστρέψουν μικρές περιοχές του καρδιακού ιστού που προκαλούν μη φυσιολογικά ηλεκτρικά σήματα.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής για την καρδιά μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του AFib. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής χαμηλής σε νάτριο και κορεσμένων λιπαρών, την τακτική άσκηση, τη διακοπή του καπνίσματος, τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ και τη διαχείριση του στρες.


Παρακολούθηση και παρακολούθηση: Η τακτική παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού και οι επισκέψεις παρακολούθησης με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης είναι απαραίτητες για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας, την προσαρμογή των φαρμάκων εάν είναι απαραίτητο και την παρακολούθηση για επιπλοκές.
Πρόληψη εγκεφαλικού: Δεδομένου ότι το AFib αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού λόγω θρόμβων αίματος, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιπηκτικά φάρμακα (όπως ασπιρίνη ή νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά) για την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων.
Εκπαίδευση και υποστήριξη: Η κατανόηση του AFib και της διαχείρισής του είναι ζωτικής σημασίας. Εκπαιδευτείτε για την πάθηση, τηρήστε το σχέδιο θεραπείας σας και αναζητήστε υποστήριξη από επαγγελματίες υγείας, ομάδες υποστήριξης ή διαδικτυακές κοινότητες.

Με την ενεργή διαχείριση του AFib με συνδυασμό ιατρικής θεραπείας, αλλαγών στον τρόπο ζωής και τακτικής παρακολούθησης, πολλά άτομα μπορούν να ελέγξουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα, να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών και να διατηρήσουν μια καλή ποιότητα ζωής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ειδικοί δίνουν συστάσεις για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή

Ο πρώιμος έλεγχος είναι κλειδί για τη διαχείρισή της κολπικής μαρμαρυγής

Smartwatch εντοπίζει την κολπική μαρμαρυγή

Έρευνα συνδέει την άπνοια ύπνου με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Burnout: Ποια είναι τα συμπτώματά του και σε τι διαφέρει από την κατάθλιψη

Ενώ η επαγγελματική εξουθένωση σχετίζεται συχνά με στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία, η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως γενετικά, τραυματικά γεγονότα ή χημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο.

Υγεία πεπτικού: Χυμός λάχανου με καρότα για το στομάχι;

Υγεία πεπτικού: Μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή για να υποστηρίξετε την υγεία του στομάχου σας, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να προάγουν την επούλωση του έλκους, να ενισχύσουν την επένδυση του στομάχου και να βελτιώσουν την πέψη.

Δεν δόθηκε η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας λόγω προβλήματος της πλατφόρμας.

ΔΥΠΑ: Ένα πρόβλημα έχει προκύψει στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΔΥΠΑ για την ειδική παροχή προστασία της μητρότητας και ενεργοποιήθηκε πρόσφατα για αυτοαπασχολούμενες.

Τι είναι το Σύνδρομο Ορθοστατικής Ταχυκαρδίας (POTS);

Η θεραπεία για POTS συνήθως εστιάζει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αύξηση της πρόσληψης υγρών και αλατιού, η χρήση καλτσών συμπίεσης και η ενσωμάτωση της τακτικής άσκησης στην καθημερινή ρουτίνα.

Κρεμώδης απόλαυση: Cheesy Potato Casserole 

Κρεμώδης απόλαυση: Το κρεμώδες μείγμα τυριού και πατάτας συνδυάζεται τέλεια με την τραγανή επικάλυψη από κορν φλέικς και βούτυρο.

Παιδιά: Το διάβασμα για ευχαρίστηση συνδέεται με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις και ψυχική ευεξία 

Παιδιά: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που διάβαζαν για ευχαρίστηση στην ηλικία των 8 είχαν υψηλότερα γνωστικά σκορ στην ηλικία των 16 σε σύγκριση με εκείνα που δεν διάβαζαν για ευχαρίστηση .

Πώς μπορούν τα κολοκυθάκια να βοηθήσουν στον πόνο των αρθρώσεων;

Κολοκυθάκια: Τα κολοκυθάκια δεν είναι μια θαυματουργή θεραπεία για τον πόνο των αρθρώσεων, αλλά η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή σας μπορεί να είναι ένας νόστιμος και αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τη φλεγμονή και τον πόνο.

Close Icon