Επιστημονικά Νέα

Έρευνα Κορωνοϊός: Η πανδημία πρόσθεσε κιλά στο ένα τρίτο της ανθρωπότητας

Έρευνα Κορωνοϊός: Η πανδημία πρόσθεσε κιλά στο ένα τρίτο της ανθρωπότητας

Σε παγκόσμιο επίπεδο το 45% των ανθρώπων δηλώνουν ότι προσπαθούν να χάσουν βάρος, ακόμα κι αν δεν θέλουν να το κάνουν επειδή πιστεύουν ότι υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος επιπλοκών από τον νέο ιό.

Έρευνα Κορωνοϊός: Παρά το γεγονός ότι η παχυσαρκία έχει συσχετιστεί με αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών από τον κορωνοϊό, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού πήρε βάρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η μελέτη έλαβε χώρα σε 30 χώρες και είχε στόχο να εξετάσει τον αντίκτυπο της COVID-19 στις επιλογές υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αν και οι περισσότεροι γνωρίζουν την πιθανή σύνδεση ανάμεσα στην παχυσαρκία και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων COVID, ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό πήρε βάρος κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Μάλιστα, για να μειώσουν την πιθανή σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κορωνοϊού, περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται ως λύση την άσκηση (38%) παρά την προσπάθεια απώλειας βάρους (17%). Η πανδημία του COVID-19 είναι ξεκάθαρο πλέον ότι έχει οδηγήσει σε μια αύξηση του βάρους ενός μεγάλου ποσοστού ανθρώπων, αλλά υπάρχει μια αξιοσημείωτη διακύμανση σε όλο τον κόσμο. Σε όλες τις 30 χώρες που εξετάστηκαν, το ένα τρίτο των πολιτών πήραν βάρος από την αρχή της πανδημίας.

Όμως, το ποσοστό αλλάζει ανάμεσα στις χώρες με πάνω από το μισό των ανθρώπων που πήραν βάρος να είναι κάτοικοι Χιλής και Βραζιλίας, το 30%-40% κάτοικοι Περού, Ινδίας, Ιταλίας, Σαουδικής Αραβίας, ΗΠΑ, Ισπανίας, Νότιας Αφρικής και Τουρκίας. Αντιθέτως, στην Κίνας και το Χονγκ Κονγκ λιγότεροι από 1 στους 10 ανέφερε ότι έχει πάρει βάρος.

Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Σαουδική Αραβία με μέσο όρο αύξησης τα 8 κιλά για το 35% του πληθυσμού, αλλά και στο Μεξικό με μέσο όρο τα 8.5 κιλά στο 34% που κέρδισε βάρος. Ποιες είναι όμως οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής που ακολούθησαν αυτοί οι λαοί κατά τη διάρκεια της κρίσης;

Αν και παγκοσμίως, πάνω από το ¼ του πληθυσμού (27%) ασκούνταν περισσότερο, το 23% μείωσε τους ρυθμούς άσκησής του. Επιπροσθέτως, 1 στους 10 άρχισε να πίνει περισσότερο αλκοόλ από την αρχή της πανδημίας, αλλά ένα ίσο ποσοστό (9%) πίνει λιγότερο.

Αντιθέτως, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία ένα ανησυχητικό 20% (το 1/5) άρχισε να πίνει περισσότερο αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι συνήθειες του καπνίσματος δεν φαίνεται να διαφοροποιήθηκαν ιδιαίτερα.

Τέλος, σε παγκόσμιο επίπεδο το 45% των ανθρώπων δηλώνουν ότι προσπαθούν να χάσουν βάρος, ακόμα κι αν δεν θέλουν να το κάνουν επειδή πιστεύουν ότι υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος επιπλοκών από τον νέο ιό. Τα δεδομένα αυτής της έρευνας συλλέχθηκαν μέσω της Ipsos Global Advisor από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου 2020. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 22.008 συνεντεύξεις μεταξύ 23 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου 2020 σε  ενήλικους καταναλωτές.

Η έρευνα έλαβε χώρα σε 30 αγορές σε όλο τον κόσμο μέσω του συστήματος Ipsos Online Panel: Αργεντινή, Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Χονγκ Κονγκ, Ουγγαρία, Ινδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία , Μαλαισία, Μεξικό, Ολλανδία, Περού, Πολωνία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Νότια Αφρική, Σουηδία, Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα δείχνει ότι στην απώλεια βάρους συμβάλλει η δίαιτα με βάση τα πράσινα

Οδηγός αντιμετώπισης της ψυχογενούς βουλιμίας

Πως η παχυσαρκία επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία

Συμβουλές διατροφολόγων για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους

Πανδημία παχυσαρκίας όχι μόνο λόγω γονίδιων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι πρέπει να προσέχει μια έγκυος στη θάλασσα

Σε μία γυναίκα, που έχει μια φυσιολογική κύηση, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, κανένας γιατρός δεν θα απαγορεύσει τη βουτιά στη θάλασσα, μιας και τα οφέλη της κολύμβησης, θεωρούνται αναντικατάστατα για όλο το σώμα. Η θάλασσα ανακουφίζει από πόνους, μειώνει τις φλεγμονές, ενδυναμώνει το μυικό σύστημα, βοηθώντας στην επίτευξη ενός καλού τοκετού.

Οι πιο έγκυρες επιστημονικά απαντήσεις που έχουν δοθεί για τον κορωνοϊό

COVID – 19: Ο κορωνοϊός όσο κυκλοφορεί, θα επανέρχεται κάθε χρόνο και με νέες μεταλλάξεις. Λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν την ανάγκη εξάλειψης του ιού παγκόσμια, διαφορετικά νέες μεταλλάξεις θα φέρνουν αναζωπυρώσεις κάθε χρόνο το χειμώνα.

Φως ελπίδας τα νανοσωματίδια για όσους πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο

Νανοσωματίδια: Το Πανεπιστημίου του Τέξας στο Arlington σχεδιάζει ένα σύστημα παράδοσης νανοσωματιδίων που θα μεταφέρει τα απαραίτητα πλασμίδια στις αρτηρίες σε ασθενείς που πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD) στα χέρια και τα πόδια τους.

HPV και καρκίνος: Τί πρέπει να γνωρίζετε;

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα Καρκίνος: Οι τύποι του HPV που προκαλούν καρκίνο μεταδίδονται μέσω της οικείας επαφής με το δέρμα, οπότε κυρίως μέσω σεξουαλικών δραστηριοτήτων. Ο πιο κοινός καρκίνος HPV στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Στους άνδρες, ο πιο συνηθισμένος καρκίνος HPV είναι ο καρκίνος του λαιμού, αν και οι γυναίκες μπορούν να τον εμφανίσουν επίσης. Παρουσιάζεται στο στοματοφάρυγγα, που είναι το πίσω μέρος του λαιμού και των αμυγδαλών.

Ζήλια, ευμετάβλητη διάθεση και κίνδυνος Αλτσχάιμερ

Υγεία Γυναίκες Έρευνα: Το χρόνιο άγχος, ο νευρωτισμός στη μέση ηλικία συνδέονται με διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, προτείνουν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, οι μεσήλικες γυναίκες με νευρωτικό στυλ προσωπικότητας και παρατεταμένο στρες μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια σουηδική έρευνα.

Μείωση των ασθενειών εν μέσω πανδημίας

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είχαν το υψηλότερο ποσοστό απουσίας ασθένειας πέρυσι (3,5 τοις εκατό) και το προηγούμενο έτος, καθώς τα νοσοκομεία γέμισαν αφυκτικά από μαζική εισροή ασθενών Covid.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη εμφανίζουν νωρίτερα Αλτσχάιμερ

Κατάθλιψη: Οι άνθρωποι με κατάθλιψη ή άγχος που εμφανίζουν Αλτσχάιμερ εκδηλώνουν συχνά τα πρώτα συμπτώματα αυτής της συχνότερης μορφής άνοιας σε πιο μικρή ηλικία, σε σχέση με όσους, επίσης, παθαίνουν τη νευροεκφυλιστική νόσο αλλά δεν έχουν άγχος ή κατάθλιψη.

Κορωνοϊός: 10 φορές υψηλότερη θνησιμότητα σε χώρες όπου οι περισσότεροι ενήλικες είναι υπέρβαροι

Κορωνοϊός Μελέτη Παχυσαρκία: Ο κίνδυνος θανάτου από το κορωνοϊό είναι περίπου 10 φορές υψηλότερος σε χώρες όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι υπέρβαρο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, 03/03, από το Παγκόσμιο Φόρουμ Παχυσαρκίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέχρι το τέλος του έτους 2020, τα παγκόσμια ποσοστά θνησιμότητας Covid-19 ήταν πάνω από 10 φορές υψηλότερα σε χώρες όπου περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες είναι υπέρβαροι, σε σύγκριση με χώρες όπου λιγότεροι από τους μισούς είναι υπέρβαροι.