Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πανδημία παχυσαρκίας όχι μόνο λόγω γονίδιων

Πανδημία παχυσαρκίας όχι μόνο λόγω γονίδιων

Ένα τριπλό άλμα συντελέστηκε από το 1975 μέχρι σήμερα στο ποσοστό των ενηλίκων παγκοσμίως που πάσχουν από παθήσεις λόγω παχυσαρκίας. Γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αλλαγή του διατροφικού προφίλ, την έλλειψη σωματικής άσκησης, ενώ τα γονίδια παίζουν επίσης ρόλο, σύμφωνα με μελέτη μεγάλης κλίμακας. Για ανθρώπους γενετικά προδιατεθειμένους, οι ανθυγιεινοί τρόποι ζωής συνέτειναν το πρόβλημα, οδηγώντας σε ακόμη υψηλότερο ρυθμό αύξησης του σωματικού βάρους, ανέφεραν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό The BMJ.


Το πρότυπο μέτρο για την παχυσαρκία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI), υπολογίζεται με βάση το βάρος και το ύψος. Ένας ΔΜΣ 25 έως 30 σημαίνει ότι κάποιος είναι υπέρβαρος. Τριάντα και πάνω αντιστοιχεί στην παχυσαρκία, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη και κάποιους καρκίνους.

Περίπου το 4% των ενηλίκων στα μέσα της δεκαετίας του ’70 είχε BMI 30 ή υψηλότερο. Μέχρι το 2016, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 13% (11 για τους άνδρες και 15 για τις γυναίκες), σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Υπάρχουν σήμερα περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 18 ετών και άνω – 39% όλων των ενηλίκων – με ΔΜΣ πάνω από το όριο “υπερβολικού βάρους” των 25 και 700 εκατομμύρια από αυτούς είναι κλινικά παχύσαρκοι. Ο επιπολασμός του υπερβολικού βάρους αυξήθηκε ακόμη πιο δραματικά μεταξύ των παιδιών, από 4% το 1975 σε πάνω από 18% το 2016.

Για να εξουδετερώσουν τις σχετικές επιπτώσεις του περιβάλλοντος και των γονιδίων στην παχυσαρκία, οι επιστήμονες με επικεφαλής τη Μαρία Brandkvist στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας μετέβαλαν στοιχεία για περίπου 120.000 άτομα στη Νορβηγία, των οποίων το ύψος και το βάρος μετρήθηκαν τακτικά μεταξύ 1963 και 2008.

Οι ενήλικες άρχισαν να ανεβαίνουν τις κλίμακες σε σημαντικά υψηλότερα βάρη τη δεκαετία του 1980 και του 1990.  Όσοι γεννήθηκαν μετά το 1970 ήταν πολύ πιθανότερο να έχουν σημαντικά υψηλότερο ΔΜΣ ως νεαροί ενήλικες από τις προηγούμενες γενιές. Οι μισοί από τους ανθρώπους που παρακολουθήθηκαν χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες ανάλογα με τη γενετική ευαισθησία τους στην παχυσαρκία.

Συγκρίνοντας τις δύο ομάδες, οι ερευνητές βρήκαν, για παράδειγμα, ότι 35χρονοι άνδρες με γενετικές παραλλαγές που είναι γνωστό ότι ευνοούν την αύξηση του σωματικού βάρους ήταν ήδη βαρύτεροι στα μέσα της δεκαετίας του 1960 από τους άνδρες της ίδιας ηλικίας χωρίς αυτά τα γονίδια που προκαλούν λίπος. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα – ακόμη και όταν τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξήθηκαν  – το χάσμα σχεδόν διπλασιάστηκε.

Οι γυναίκες παρουσίασαν την ίδια τάση, αν και η αύξηση με την πάροδο του χρόνου ήταν κάπως μικρότερη. “Η γενετική προδιάθεση θα έκανε έναν άνδρα 35 ετών με μέσο ύψος 3.9 κιλά βαρύτερο από τους γενετικά προστατευμένους συνομηλίκους του στη δεκαετία του 1960”, εξηγεί ο Brandkvist. “Στη Νορβηγία σήμερα, τα ευπαθή γονίδια του θα τον καθιστούσαν περισσότερο από 6,8 κιλά βαρύτερο.” Επιπλέον, θα έχει κερδίσει επιπλέον 7,1 κιλά “απλώς ως αποτέλεσμα της διαβίωσης στο περιβάλλον μας,” πρόσθεσε.

«Το υπερβολικό βάρος των 13,9 κιλών αυτού του ανθρώπου προκαλείται κυρίως από τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής, αλλά και από το πώς τα γονίδιά του αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον». Ενώ η συσχέτιση μεταξύ των γενετικών προφίλ και του βαθμού παχυσαρκίας ήταν ισχυρή, η μελέτη-από τη φύση της- δεν μπορεί να καθορίσει μια άμεση σχέση αιτίας-και-αποτελέσματος, προειδοποιούν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βρέθηκαν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για 5 ψυχιατρικές διαταραχές 

Ενζυματικός διακόπτης κατευθύνει την εντερική αναγέννηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εκπληκτικές επιδράσεις της καφεΐνης στον ύπνο 

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό κορυφαίας αξιολόγησης, χρησιμοποίησε μεγάλη δείγματος πληθυσμού και προηγμένη τεχνολογία παρακολούθησης του ύπνου. Διαπιστώθηκε ότι η καφεΐνη, ακόμη και όταν καταναλώνεται αρκετές ώρες πριν τον ύπνο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητά του.

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εγκεφαλικός βιοδείκτης για την αγχώδη διαταραχή 

Η νέα αυτή ανακάλυψη αφορά την ταυτοποίηση ενός βιοδείκτη στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να διακρίνει άτομα με αγχώδη διαταραχή από υγιή άτομα. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές απεικόνισης, όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), ερευνητές ανέλυσαν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, όπως η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός.

Εμβολιασμός ή φυσική ανοσία;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό συγκρίνοντας την προστασία από εμβολιασμό και φυσική λοίμωξη διαπίστωσε ότι η ανοσία μετά τον εμβολιασμό παρέχει σταθερή και αξιόπιστη προστασία, η οποία συχνά υπερβαίνει αυτήν που αποκτάται μέσω φυσικής λοίμωξης.

Οι σοβαρότερες μορφές Covid-19 συνδέονται με γενετική προδιάθεση;

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η γενετική προδιάθεση δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα κινδύνου. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, η ηλικία, η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων και ο τρόπος ζωής επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου.

Ανοσοθεραπεία μειώνει 40% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο πνεύμονα 

Καρκίνος πνεύμονα:Ο τρόπος λειτουργίας της ανοσοθεραπείας βασίζεται στην χρήση ειδικών φαρμάκων, όπως οι αναστολείς των σημείων ελέγχου (checkpoint inhibitors), που εμποδίζουν τα καρκινικά κύτταρα από το να καταστρέψουν τα ανοσοκύτταρα του οργανισμού.

Έντερο - Γιατί ονομάζεται δεύτερος εγκέφαλος;

Έντερο: Είναι ένας πολύπλοκος, ανεξάρτητος εγκέφαλος που επηρεάζει τη διάθεσή μας, την ψυχική μας υγεία, ακόμη και τις αποφάσεις μας. Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής διατροφής και της υγείας του εντέρου για τη συνολική υγεία.

Η σχέση μεταξύ βιταμίνης D και υγείας του παχέος εντέρου

Παχύ έντερο: Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας, είτε μέσω της διατροφής, της έκθεσης στον ήλιο είτε μέσω συμπληρωμάτων, συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη φλεγμονωδών και καρκινικών παθήσεων του εντέρου.

Close Icon