ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διατροφή πράσινα: Η δίαιτα με βάση τα χόρτα ενισχύει τον μεταβολισμό

Διατροφή πράσινα: Η δίαιτα με βάση τα χόρτα ενισχύει τον μεταβολισμό

Διατροφή πράσινα: Η δίαιτα με βάση τα χόρτα μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό. Για τους ανθρώπους που μπορεί να επιθυμούν να χάσουν βάρος, η δίαιτα με βάση τα φυτά θα μπορούσε να είναι η καλύτερη λύση χάρη στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τον μεταβολισμό.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Δίκτυο JAMA Open. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η αλλαγή σε μια δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, με βάση τα φυτά θα μπορούσε να ενισχύσει το μεταβολισμό του σώματος αρκετά ώστε να καεί το υπερβολικό βάρος και λίπος, ακόμη και χωρίς έντονη άσκηση.

Ερευνητές της Επιτροπής Ιατρών Υπεύθυνης Ιατρικής (PCRM) συνεργάστηκαν με τον Δρ. Kitt Petersen και τον Δρ. Gerald Shulman του Πανεπιστημίου Yale. Μαζί, διεξήγαγαν μια δοκιμή διάρκειας 16 εβδομάδων, κατά την οποία οι συμμετέχοντες υιοθέτησαν μια δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, χορτοφαγική.  Αρχικά, 3.115 άτομα αποκρίθηκαν στα φυλλάδια που διένειμε η ερευνητική ομάδα. Από αυτούς, 244 πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής στη μελέτη. Οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν υπερβολικό βάρος, με δείκτες μάζας σώματος που κυμαίνονταν μεταξύ 28 και 40 ετών, και ήταν ηλικίας 25-75 ετών. Οι ερευνητές χωρίζουν τυχαία τους συμμετέχοντες της μελέτης σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε δίαιτα 4 μηνών με χαμηλά λιπαρά, χορτοφαγία, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και κόκκους σε μεγέθη που μπορούν να τα σερβίρουν συγκρίσιμα με αυτά που καταναλώνουν συνήθως κατά τα γεύματα. Η δεύτερη ομάδα, η οποία λειτουργεί ως ομάδα ελέγχου, δεν άλλαξε τις διατροφικές τους συνήθειες.

Μέλη και των δύο ομάδων μείωσαν την ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης. Οι γυναίκες μπορούσαν να πίνουν ένα μόνο αλκοολούχο ποτό καθημερινά, ενώ οι άνδρες μπορούσαν να πίνουν έως και δύο ποτά την ημέρα. Καμία ομάδα δεν ξεκίνησε μια ρουτίνα άσκησης ή παρέκλινε από οποιεσδήποτε υπάρχουσες φυσικές συνήθειες κατά τη διάρκεια της δοκιμής διάρκειας 16 εβδομάδων. Οι ερευνητές έκαναν μετρήσεις στην αρχή και στο τέλος της δοκιμής. Μέχρι το τέλος της μελέτης, η φυτική ομάδα διατροφής υπολόγιζε κατά μέσο όρο αύξηση 18,7% στο μετέπειτα κάψιμο των θερμίδων. Επίσης, διαπιστώθηκε μέση απώλεια βάρους περίπου 14 lb.

Επιπλέον, η ομάδα της χορτοφαγικής δίαιτας παρουσίασε μείωση της αντοχής στην ινσουλίνη και μείωση του σωματικού λίπους. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η ομάδα είδε μια σημαντική απώλεια σπλαχνικού λίπους, τον πιο επιζήμιο τύπο λίπους που φυλάσσεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα. Αντιθέτως, η ομάδα ελέγχου δεν παρουσίασε σημαντική απώλεια βάρους ή μείωση του σωματικού λίπους. Μετά τη σύγκριση των δύο ομάδων, κατέστη σαφές στους ερευνητές ότι η διατροφή με χαμηλά λιπαρά και χορτοφάγα είχε μετρήσιμο αντίκτυπο στο βάρος και την υγεία της ομάδας παρέμβασης. Τα ευρήματα αυτά είναι σύμφωνα με έναν αριθμό προηγούμενων μελετών που έχουν δείξει ότι οι φυτικές δίαιτες σχετίζονται με μειωμένη περίσσεια σωματικού λίπους.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα πλεονεκτήματα της κέτωσης για την υγεία

Ποιες τροφές διευκολύνουν ιδιαίτερα την πέψη και «καθαρίζουν» τη γαστρεντερική οδό

Δίαιτα 8 ημερων εν όψει εορτών

Κατεγονική διατροφή και καρδιακή ανεπάρκεια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε ωραίο και γρήγορο σεξ;

Γρήγορο σεξ: Είναι σημαντικό να προσεγγίζετε τις συζητήσεις σχετικά με την οικειότητα με σεβασμό, συναίνεση και σεβασμό τόσο για τις ανάγκες όσο και για τα όρια των συντρόφων.

Δώστε προτεραιότητα στην ευεξία του θυρεοειδούς με την ενσωμάτωση φρούτων

Φρούτα θυρεοειδής: Η υγεία του θυρεοειδούς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής ευημερίας και η λήψη ενημερωμένων διατροφικών επιλογών μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην υποστήριξη ενός υγιούς θυρεοειδούς.