Διατροφή

Κετογονική δίαιτα: Ποια είναι τα οφέλη της κέτωσης

Κετογονική δίαιτα: Ποια είναι τα οφέλη της κέτωσης

Η κετογονική δίαιτα είναι μία δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε λιπαρά, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Στην πραγματικότητα πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η δίαιτα μπορεί να βοηθήσει τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στη βελτίωση της συνολικής υγείας.

Πιθανολογείται ότι η κετογονική δίαιτα μπορεί να καταπολεμήσει ασθένειες, όπως διαβήτης, επιληψία, αλτσχάιμερ, ακόμα και τον καρκίνο. Η κετογονική δίαιτα περιλαμβάνει τη δραστική μείωση της ημερήσιας λήψης υδατανθράκων και την παράλληλη αντικατάστασή τους με λιπαρά. Η μείωση στην πρόσληψη υδατανθράκων θέτει το σώμα σε μία μεταβολική κατάσταση που ονομάζεται κέτωση. Όταν ενεργοποιείται αυτός ο μηχανισμός το σώμα αντλεί ενέργεια από την καύση του λίπους, μετατρέποντας το λίπος σε κετώνες στο συκώτι, κάτι που μπορεί να προσφέρει ενέργεια και για την εγκεφαλική λειτουργία. Η κετογονική δίαιτα μπορεί να προκαλέσει μείωση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

Γενικά για να μπει το σώμα στη διαδικασία της κέτωσης χρειάζεται η ημερήσια κατανάλωση υδατανθράκων να κυμαίνεται από 20 – 50 γραμμάρια. Η πρόσληψη πρωτεΐνης επίσης χρειάζεται ρύθμιση, διότι αν καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, μπορεί να μετατραπεί σε γλυκόζη, γεγονός που θα καθυστερήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού της κέτωσης.

Συνδυαστικά, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να συνδράμει σημαντικά στην επιτάχυνση της κέτωσης. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές διαλειμματικής νηστείας, αλλά η πιο συνήθης είναι η 16 : 8, που σημαίνει ότι για 16 ώρες συνεχόμενα ο οργανισμός μένει χωρίς κατανάλωση θερμίδων, ενώ η ημερήσια πρόσληψη των θερμίδων από την τροφή ολοκληρώνεται στο υπολοίπον 8ωρο.

Ο τρόπος που μπορεί να ελέγξει κανείς εάν το σώμα του έχει μπει σε κέτωση, είναι είτε μέσω του αίματος είτε μέσω των ούρων, όπου με τη χρήση ειδικών ταινιών, μπορεί να μετρήσει τις κετώνες στον οργανισμό του.
Βασικά συμπτώματα της κέτωσης είναι το αυξημένο αίσθημα δίψας, η στοματική ξηρασία, η συχνοουρία, και ελαφριά συμπτώματα γρίπης, το λεγόμενο keto flu.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κάντε τα παιδα σας να αγαπήσουν τα κάστανα για τα πολλαπλά τους οφέλη

Δυσάρεστες συνέπειες της μη κατανάλωσης λαχανικών στην καθημερινότητά μας

Το ρίσκο της χορτοφαγικής δίαιτας

Tips μαγειρικής

Το αλάτι είναι στην πραγματικότητα καλύτερο στην εξουδετέρωση της πικράδας από τη ζάχαρη

4+1 εκπληκτικά οφέλη των σπόρων καρπουζιού

Σπόροι Καρπουζιού: Οι σπόροι καρπουζιού έχουν χαμηλές θερμίδες και είναι πυκνοί σε θρεπτικά συστατικά. Όταν ψήνονται, είναι τραγανοί και μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν άλλες ανθυγιεινές επιλογές σνακ.

Να φας μακαρόνια ή να μη φας; Ιδού η απορία!

Μακαρόνια Υγεία: Τα ζυμαρικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, κάτι που μπορεί να είναι κακό αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες, ενώ επίσης περιέχουν γλουτένη, έναν τύπο πρωτεΐνης που προκαλεί προβλήματα σε όσους έχουν ευαισθησία.

Κλασική Γαλλική συνταγή για σούπα βελουτέ

Μια πολύ εύκολη συνταγή, χωρίς μαγειρικές προκλήσεις, και με αποτέλεσμα εγγυημένο σε περίπου 35΄- 40΄. Μπορείτε να παίξετε με τις αναλογίες της πατάτας κυρίως αν θέλετε ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα ή να δοκιμάσετε την παραλλαγή με πρόσθεση 250 – 400 γρ. κολοκυθιού.