Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρδιακή Ανεπάρκεια: Μπορεί η κετογονική διατροφή να την αποτρέψει

Καρδιακή Ανεπάρκεια: Μπορεί η κετογονική διατροφή να  την αποτρέψει

Καρδιακή Ανεπάρκεια: Μπορεί η κετογονική διατροφή να την αποτρέψει; Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αντέστρεψε την καρδιακή ανεπάρκεια σε δοκιμή που έγινε ποντίκι. Ένα 24ωρο γρήγορο οδήγησε επίσης σε βελτιώσεις, μιμούμενοι τις φυσιολογικές επιπτώσεις της διατροφής.

Η κετογονική δίαιτα αυξάνεται σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, με έρευνα που υποδηλώνει ότι έχει μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία. Αυτά περιλαμβάνουν την υποστήριξη της απώλειας βάρους, τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και την πρόληψη επιληπτικών κρίσεων σε ορισμένους τύπους επιληψίας.  Ο υγιής καρδιακός μυς μπορεί να βασιστεί σε μια ποικιλία χημικών πηγών ενέργειας, ανάλογα με τις περιστάσεις. Ένα από αυτά είναι ένα μόριο που ονομάζεται πυροσταφυλικό, το οποίο παράγει το σώμα κατά τη διάσπαση της γλυκόζης του σακχάρου. Ωστόσο, καταστάσεις όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και ο διαβήτης μειώνουν αυτήν την ευελιξία, λιμοκτονώντας τον μυ του καυσίμου που χρειάζεται για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Περιορίζοντας αυστηρά την πρόσληψη υδατανθράκων, όπως γλυκόζη και άλλα σάκχαρα και άμυλα, η δίαιτα αναγκάζει το σώμα να διασπάσει λίπος, παράγοντας μόρια που ονομάζονται κετόνες που μπορεί να χρησιμοποιήσει ως καύσιμο. Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να επιφέρει παρόμοια αποτελέσματα, αν και η τήρηση του σχήματος μπορεί να είναι δύσκολη. Η νέα έρευνα δείχνει ότι μια κετογονική δίαιτα προάγει τη διάσπαση των λιπαρών οξέων στα καρδιακά μυϊκά κύτταρα. Αυτή η διαδικασία παράγει ένα εναλλακτικό καύσιμο που ονομάζεται ακετυλο-CoA, το οποίο τα μιτοχόνδρια μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας αντί για πυροσταφυλικό.

Οι επιστήμονες έδειξαν ότι η διατροφή ανέστρεψε την καρδιακή ανεπάρκεια προωθώντας τη διάσπαση των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια παρά στις κετόνες. Η παροχή στα μιτοχόνδρια με επιπλέον κετόνες βελτιώνει ελαφρώς την καρδιακή ανεπάρκεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λαχανικά εποχής που δυναμώνουν τον μεταβολισμό μας

Ποιο όσπριο θωρακίζει τα οστά και ρίχνει τη χοληστερόλη;

Καταπολεμήστε τους μαύρους κύκλους με τρεις τροφές

Διατροφή που μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μύθοι και αλήθειες για την χορτοφαγία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νόσος του Crohn - Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στην εύρεση εξατομικευμένων θεραπειών

Τα οργανοειδή, επισημαίνουν οι ερευνητές, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη και δοκιμή νέων θεραπειών και για την προσαρμογή των θεραπειών σε μεμονωμένους ασθενείς

Προσδόκιμο Υγιούς Επιβίωσης - Χαμηλότερο μετά τα 65 στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ

Η ανθεκτικότητα είναι μία έννοια, την οποία είδαμε πολύ καλά και εμείς από κοντά το προηγούμενο διάστημα με τον covid και έχει να κάνει με την ικανότητα του συστήματος να μπορεί να απορροφά κρίσεις. Δηλαδή, όταν έρχεται μια υγειονομική κρίση από κάθε αιτία, να μπορεί το σύστημα να συνεχίσει να λειτουργεί» εξηγεί ο καθηγητής.

Μπορούν τα λειτουργικά τρόφιμα να σας κρατήσουν υγιή ή είναι απλώς διαφημιστικά;

Λειτουργικά τρόφιμα: Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα μούρα, οι ξηροί καρποί και τα σκούρα πράσινα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Αυτοδεκτικότητα, η λεπτή 6η αίσθηση 

Αυτοδεκτικότητα: Όταν είμαστε συντονισμένοι με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις μας, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα υποκείμενα κίνητρα και τα πρότυπα συμπεριφοράς μας. Αυτή η αυτογνωσία μας επιτρέπει να απελευθερωθούμε από παλιά πρότυπα που δεν μας εξυπηρετούν πλέον και να κάνουμε συνειδητές επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τους στόχους μας.

Γλυκοπατάτες: Ο καλύτερος φίλος του παγκρέατός σας

Γλυκοπατάτες: Ένας νόστιμος και απλός τρόπος για να υποστηρίξετε την υγεία του παγκρέατος. Χάρη στα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, οι γλυκοπατάτες μπορούν να βελτιώσουν τη γενική υγεία σας.

Αισθήσεις: Το 73% παραβλέπουν την ακοή και ευνοούν την όραση

Αισθήσεις: Η ενθάρρυνση σε όλους να δώσουν προτεραιότητα στην ακοή τους είναι το πρώτο βήμα προς τη μείωση του στίγματος και τη βελτίωση της κατανόησης της απώλειας ακοής και του τρόπου αντιμετώπισής της.

Close Icon