Διατροφή

Ψυχογενής Βουλιμία: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τη σοβαρή αυτή νόσο

Ψυχογενής Βουλιμία: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τη σοβαρή αυτή νόσο

Η βουλιμία μπορεί να προκαλέσει πολλές σοβαρές, ακόμη και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Ψυχογενής Βουλιμία: Μια σοβαρή συχνή διατροφική διαταραχή αποτελεί η νευρογενής ή ψυχογενής βουλιμία, η οποία απ’ ό,τι φαίνεται δείχνει “προτίμηση” στα νεαρά κορίτσια και στις γυναίκες. Αν κάθε φορά που έχετε άγχος ή προβλήματα στο σπίτι ή στη δουλειά ξεσπάτε πάνω σε μια σολοκατένια τούρτα τότε διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για την νόσο αυτή και αναζητήστε λύση στο πρόβλημά σας.

Ορισμός

Βουλιμία – μια σοβαρή, δυνητικά απειλητική για τη ζωή διατροφική διαταραχή. Συχνά κατηγοριοποιείται μαζί με την νευρογενή ή ψυχογενή ανορεξία και πιθανά είναι τελικώς μια και μοναδική διαταραχή, με δυο εκφάνσεις.Τα άτομα με βουλιμία μπορεί να καταβροχθίζουν κρυφά μεγάλες ποσότητες τροφής και στη συνέχεια να προσπαθούν να απαλλαγούν από τις επιπλέον θερμίδες με ένα νοσηρό τρόπο. Για παράδειγμα, κάποιος με βουλιμία μπορεί να προκαλεί εμετό ή να υποβάλλεται σε υπερβολική σωματική άσκηση.

Αιτίες

Η ακριβής αιτία της βουλιμίας είναι άγνωστη. Υπάρχουν πολλοί πιθανοί παράγοντες που θα μπορούσαν να παίζουν ένα ρόλο στην ανάπτυξη των διατροφικών διαταραχών.Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο της βουλιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν:Φύλο: Τα κορίτσια και οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν βουλιμία από ό,τι οι άνδρες και τα αγόρια.Ηλικία: η βουλιμία συχνά ξεκινά στο τέλος της εφηβείας ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή.Βιολογία: άτομα με συγγενείς πρώτου βαθμού (αδέλφια ή τους γονείς) πάσχοντα από μια διατροφική διαταραχή μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν και τα ίδια μια διατροφική διαταραχή, που υποδηλώνει μια πιθανή γενετική σύνδεση. Είναι επίσης πιθανό ότι ανεπάρκεια της σεροτονίνης στον εγκέφαλο μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο.Ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα: Οι άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές μπορεί να έχουν ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα που συνεισφέρουν στη διαταραχή, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, τελειομανία, παρορμητική συμπεριφορά, προβλήματα διαχείρισης θυμού, κατάθλιψης, αγχώδεις διαταραχές ή ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή.Σε ορισμένες περιπτώσεις, παλαιότερα τραυματικά γεγονότα μπορεί να είναι ένας παράγοντας που να συμβάλλει στην ανάπτυξη της διαταραχής.

Κοινωνική πίεση: Τα κοινωνικά πρότυπα των καλλίγραμμων σωμάτων σε άνδρες και γυναίκες και η δοξασία ότι αυτά τα άτομα είναι επιτυχημένα στην ζωή τους, μπορεί να προκαλέσει μια ακατανίκητη επιθυμία μιμητισμού του τρόπου ζωής τους και της διατροφής τους.

Συμπτώματα

Τα άτομα που πάσχουν από νευρογενή ή ψυχογενή βουλιμία συνήθως:

 • Ασχολούνται με το σχήμα του σώματος και το βάρος τους
 • Ζουν με το φόβο απόκτησης βάρους
 • Έχουν αίσθηση ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τη διατροφική συμπεριφορά τους
 • Τρώνε μέχρι το σημείου να νιώσουν δυσφορία ή πόνο
 • Τρώνε πολύ περισσότερο φαγητό σε ένα κανονικό γεύμα
 • Υποβάλλουν τον εαυτό τους να κάνει εμετό ή να ασκούνται πάρα πολύ
 • Κάνουν κατάχρηση καθαρτικών, διουρητικών ή κλύσματα μετά το φαγητό
 • Χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής ή φυτικά προϊόντα για την απώλεια βάρους
 • Βοηθώντας αγαπημένο πρόσωπο με συμπτώματα βουλιμίας

Ανησυχητικά σημεία που η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να παρατηρήσουν σε άτομα με πιθανή ψυχογενή βουλιμία, περιλαμβάνουν:

Συνεχώς ανησυχούν ή να διαμαρτύρονται για την ύπαρξη λίπους

Έχουν μια διαστρεβλωμένη, υπερβολικά αρνητική εικόνα του σώματός τους

Επανειλημμένα τρώνε ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες τροφίμων σε ένα συνηθισμένο γεύμα, ιδιαίτερα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή γλυκά τρόφιμα

Healthy fresh salad with the addition of olive oil.

Αποφεύγουν να τρώνε σε δημόσιο χώρο ή μπροστά σε άλλους

 • Πηγαίνουν στο μπάνιο αμέσως μετά το φαγητό ή κατά τη διάρκεια των γευμάτων
 • Η σωματική άσκηση είναι ιδιαίτερα εργώδης
 • Έχουν πληγές, ουλές ή κάλους στις αρθρώσεις ή τα χέρια
 • Έχουν κατεστραμμένα δόντια και ούλα
 • Επιπλοκές
 • Η βουλιμία μπορεί να προκαλέσει πολλές σοβαρές, ακόμη και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν:
 • Αφυδάτωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά ιατρικά προβλήματα, όπως νεφρική ανεπάρκεια
 • Καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή αρρυθμία και καρδιακή ανεπάρκεια
 • Σοβαρή φθορά των δοντιών και των ούλων
 • Απουσία της περιόδου στις γυναίκες

 • Πεπτικά προβλήματα και, ενδεχομένως, μια εξάρτηση από τα καθαρτικά και γενικότερα τα υπακτικά φάρμακα
 • Άγχος και κατάθλιψη
 • Κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ
 • Θεραπείες και φάρμακα
 • Ο θεραπευτικός συνδυασμός που περιλαμβάνει την ψυχοθεραπεία με τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της διαταραχής. Η θεραπεία περιλαμβάνει γενικά μια συντονισμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει, την οικογένειά, τον γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας ή άλλων ιατρικών υπηρεσιών, καθώς επίσης υπηρεσία παροχής ψυχικής υγείας και ένα διαιτολόγο με εμπειρία στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.
 • Ψυχοθεραπεία

Συνήθως περιλαμβάνει:

Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε αρνητικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές σχετικά με την διατροφή, αλλά και την ψυχολογική σας κατάσταση και την τροποποίηση αυτών των σκέψεων και συμπεριφορών με θετικές και υγιείς.

Η διαπροσωπική ψυχοθεραπεία, εντοπίζει τις δυσκολίες στις στενές σχέσεις σας, βοηθά να βελτιώσετε την επικοινωνία σας και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, να χειρίζεστε το άγχος, και να ρυθμίζετε τα συναισθήματά σας ώστε να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με τους άλλους.

Η Οικογενειακή θεραπεία εφαρμόζεται για να βοηθήσει τους γονείς να παρέμβουν για να σταματήσει ο/η έφηβος τις κακές διατροφικές συμπεριφορές, ώστε στη συνέχεια να βοηθηθεί να ανακτήσει τον έλεγχο αυτών των συμπεριφορών. Εκπαίδευση σε θέματα διατροφής και την επίτευξη υγιούς σωματικού βάρους. Οι Διαιτολόγοι μπορούν να σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα διατροφής ώστε να επιτύχετε ένα φυσιολογικό βάρος και φυσιολογικές διατροφικές συνήθειες.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τρεις διαταραχές πρόσληψης τροφής με δραματικές συνέπειες

Διατροφικές διαταραχές ή απώλεια διατροφικού ελέγχου

Όταν η ανάγκη για αποδοχή μας οδηγεί σε υπερφαγία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Mια εκδοχή γκασπάτσο, πιο ελαφριά αλλά με εντονότερο γευστικό προφίλ

Gazpacho Πρώτο Πιάτο: Mια εκδοχή γκασπάτσο, πιο ελαφριά αλλά με εντονότερο γευστικό προφίλ. Σας προτρέπω  να τη δοκιμάστε στις διακοπές σας, τώρα που οι ντομάτες είναι γλυκές, σαν ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα. Πάω στοίχημα πώς θα θέλετε να την ξανακάνετε μερικές μέρες μετά. Άλλωστε δεν είναι και κόπος! Χαρακτηριστικά της συνταγής: Πολύ εύκολη συνταγή, θέλει […]

Διατροφή :Προωθείστε την γεύση και θα τραφείτε πιο υγιεινά

Διατροφή : Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να τρώνε πιο υγιεινά, αλλά οι προσπάθειες ενθάρρυνσης της υγιεινής διατροφής παρέχοντας πληροφορίες για τη διατροφή δεν έχουν αλλάξει δραστικά τις συνήθειες. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι ετικέτες με έμφαση στη γεύση και τη θετική εμπειρία θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Αφράτη πατατόπιτα, με την ιδιαίτερη γεύση της γκοργκοντζόλα και αλλαντικό της αρεσκείας σας

Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος 20 εκ. και στρώνετε στη βάση του μια στρώση πατάτες, μια στρώση με λίγη κρέμα μπεσαμέλ, μια στρώση με θρυμματισμένο τυρί και μορταδέλα και μετά επαναλαμβάνετε τις στρώσεις

Διαδικτυακά παιχνίδια : Η συμβολή τους στην υγιεινή διατροφή

Διαδικτυακό παιχνίδι :Τα παιδιά που παίζουν ένα διαδικτυακό παιχνίδι που προωθεί υγιεινά τρόφιμα και ποτά φαίνεται ότι είναι πιο πιθανό να επιλέξουν θρεπτικά σνακ από αυτά που παίζουν ένα παιχνίδι που προωθεί ανθυγιεινά προϊόντα, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Διατροφή : Προτρέψτε τα παιδιά σας να τρώνε υγιεινά

Διατροφή : Ο στόχος ήταν να αναθεωρήσουμε τη βιβλιογραφία προκειμένου να κάνουμε συστάσεις προς τους γονείς και τους φροντιστές για το πώς μπορούν να ενθαρρύνουν καλύτερα την υγιεινή διατροφή των παιδιών ξεκινώντας το συντομότερο δυνατό