Επιστημονικά Νέα

Εγκυμοσύνη παχυσαρκία: 2 χρόνια μετά την επέμβαση απώλειας βάρους πριν την προσπάθεια για μωρό

Εγκυμοσύνη παχυσαρκία: 2 χρόνια μετά την επέμβαση απώλειας βάρους πριν την προσπάθεια για μωρό

Εγκυμοσύνη παχυσαρκία: Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν ένα μωρό πολύ λιποβαρές μετά από βαριατρική επέμβαση. Τα μικρά νεογνά για την ηλικία της κύησης κινδυνεύουν περισσότερο από μια σειρά προβλημάτων, όπως υποθερμία, υπογλυκαιμία, λοιμώξεις και νεογνική ασφυξία, από εκείνα με φυσιολογικό βάρος.

Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια προτού προσπαθήσουν για μωρό, προτείνει νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας (4-7 Μαΐου). Η βαριατρική χειρουργική είναι όλο και πιο συχνή σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η προεκλαμψία και ο διαβήτης κύησης, στην εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες, ωστόσο, είναι πιο πιθανό να έχουν ένα μωρό πολύ λιποβαρές (μικρό για την ηλικία κύησης, SGA), μετά από βαριατρική επέμβαση. Τα μικρά νεογνά για την ηλικία της κύησης κινδυνεύουν περισσότερο από μια σειρά προβλημάτων, όπως υποθερμία, υπογλυκαιμία, λοιμώξεις και νεογνική ασφυξία, από εκείνα με φυσιολογικό βάρος.

Ως αποτέλεσμα, γενικά συνιστάται στις γυναίκες να περιμένουν τουλάχιστον 12 μήνες μετά τη βαριατρική επέμβαση πριν προσπαθήσουν να αποκτήσουν μωρό. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, συνιστούν να περιμένετε δύο χρόνια μετά τη γαστρική επίδεση και 12 μήνες μετά από άλλους τύπους βαριατρικής χειρουργικής. Το βέλτιστο διάστημα χειρουργικής επέμβασης έως σύλληψης (BSCI) δεν έχει, ωστόσο, προσδιοριστεί. Για να μάθετε περισσότερα, η Δρ. Ana Carreira και η Δρ. Bárbara Araújo, Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού, Centro Hospitalar e Universitário de Coimbra, Coimbra, Πορτογαλία και συνεργάτες πραγματοποίησαν μια αναδρομική μελέτη 48 κυήσεων μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Οι γυναίκες ήταν 34,3 ετών, κατά μέσο όρο, κατά τη σύλληψη και είχαν μέσο ΔΜΣ 30,9.

Είχαν κάνει τους ακόλουθους τύπους βαριατρικής χειρουργικής: γαστρική παράκαμψη (37,5%), γαστρεκτομή μανίκι (35,4%), γαστρική ταινία (22,9%) και χολοπαγκρεατική εκτροπή (4,2%). Το 14,6% των μωρών συνελήφθη λιγότερο από 12 μήνες μετά τη βαριατρική επέμβαση, ένα άλλο 14,6% στους 12 έως 24 μήνες μετά την επέμβαση και το 70,8% είχε BSCI άνω των 24 μηνών. Το μέσο βάρος γέννησης ήταν 2980 g και το 26,3% των μωρών ήταν SGA (ορίζεται σε αυτή τη μελέτη ως ένα μικρότερο από το 90% των μωρών που γεννήθηκαν στον ίδιο αριθμό εβδομάδων εγκυμοσύνης). Ο χρόνος από τη βαριατρική επέμβαση έως τη σύλληψη ήταν σημαντικά χαμηλότερος στα μωρά SGA (23,1 μήνες έναντι 64,7 μηνών). Η ανάλυση αποκάλυψε επίσης ότι όσο περισσότερο περίμενε μια γυναίκα για να μείνει έγκυος, τόσο χαμηλότερες ήταν οι πιθανότητές της να αποκτήσει μωρό SGA.

Κάθε επιπλέον μήνας αναμονής συσχετίστηκε με 5% χαμηλότερο κίνδυνο απόκτησης μωρού SGA και αύξηση 4,2 g στο βάρος γέννησης. Ο βέλτιστος χρόνος αναμονής βρέθηκε να είναι τουλάχιστον 24,5 μήνες. Οι γυναίκες με BSCI κάτω των 24,5 μηνών είχαν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μωρό SGA από εκείνες που περίμεναν περισσότερο για να συλλάβουν. Τέλος, ο κίνδυνος απόκτησης μωρού SGA ήταν παρόμοιος για διαφορετικούς τύπους βαριατρικής χειρουργικής. Ο Δρ Araújo λέει: “Το διάστημα από τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση έως τη σύλληψη έχει σημαντικό αντίκτυπο στο βάρος γέννησης, με μικρότερα διαστήματα που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο απόκτησης ενός πολύ λιποβαρούς μωρού.”

“Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην ταχεία απώλεια βάρους που συμβαίνει μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση, καθιστώντας δύσκολη τη γυναίκα να αποκτήσει επαρκές βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις που μπορεί να είναι επιβλαβείς για το μωρό. Ένα μεγαλύτερο διάστημα από τη χειρουργική επέμβαση έως τη σύλληψη επιτρέπει στο βάρος και τη διατροφική κατάσταση της γυναίκας να σταθεροποιηθεί”. Η Δρ Καρέιρα προσθέτει: “Συνιστούμε στις γυναίκες να περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια μετά τη βαριατρική επέμβαση πριν προσπαθήσουν να συλλάβουν, ανεξάρτητα από το είδος της επέμβασης. Αν και μπορεί να είναι δυνατό να προσαρμοστεί ελαφρώς αυτό σε ατομική βάση, είναι σημαντικό οι γυναίκες που υποβάλλονται σε βαριατρική επέμβαση να γνωρίζουν τον κίνδυνο της πρώιμης σύλληψης και τα οφέλη της καθυστέρησης της εγκυμοσύνης”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει η παχυσαρκία το σπέρμα;

Οι κάτω των 45 ετών και οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πάρουν βάρος στο lockdown

ΠΟΥ: Η παχυσαρκία παίρνει διαστάσεις επιδημίας στην Ευρώπη

Το στρες της εγκύου επηρεάζει την νευροψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.