Σεξουαλική Υγεία

Σπερματοζωάρια: Πώς επηρεάζει η παχυσαρκία το σπέρμα;

Σπερματοζωάρια: Πώς επηρεάζει η παχυσαρκία το σπέρμα;

Σπερματοζωάρια: Παρόλο που είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες εμφανίζουν μειωμένη αναπαραγωγική υγεία, η γήρανση των όρχεων παραμένει ελάχιστα κατανοητή σε μοριακό και γονιδιωματικό επίπεδο.

Η ανάλυση ενός κυττάρου των ανθρώπινων όρχεων που έχουν υποβληθεί σε αυτοψία υποδηλώνει ότι οι ανωμαλίες που σχετίζονται με τη γήρανση των σπερματοζωαρίων μπορεί να επιδεινωθούν από τον αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Η έρευνα δημοσιεύεται στις 2 Μαΐου στο περιοδικό Developmental Cell. Παρόλο που είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες εμφανίζουν μειωμένη αναπαραγωγική υγεία, η γήρανση των όρχεων παραμένει ελάχιστα κατανοητή σε μοριακό και γονιδιωματικό επίπεδο. Επιπλέον, δεν έχει γίνει σαφές εάν ο τρόπος ζωής ή οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν αυτή την πτώση.

Η παχυσαρκία προκαλεί γήρανση του σπέρματος

“Η γήρανση μπορεί να επιφέρει έναν συνδυασμό μέτριων μοριακών αλλαγών που ευαισθητοποιούν τους όρχεις για πρόσθετη απορρύθμιση, με έντονη δυσλειτουργία που προκαλείται όταν η γήρανση συνδυάζεται με πρόσθετους παράγοντες όπως η παχυσαρκία”, λέει ο Μπράντλεϊ Κερνς από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γιούτα. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό, ο Cairns και ο συν-ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Jingtao Guo, επίσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γιούτα, χρησιμοποίησαν αλληλουχία μονοκυττάρου RNA για το προφίλ περισσότερων από 44.000 κυττάρων που ελήφθησαν από δείγματα όρχεων αυτοψίας από τέσσερις νεαρούς άνδρες και οκτώ ηλικιωμένους .

Οι ηλικιωμένοι δότες υποβλήθηκαν σε έλεγχο για απόγονους ως νεαροί ενήλικες για να διασφαλιστεί η γονιμότητα στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Τα νεαρά δείγματα συγκεντρώθηκαν μαζί και δεν εμφάνισαν μοριακές υπογραφές γήρανσης ή διαταραγμένη ικανότητα παραγωγής σπερματοζωαρίων. Παραδόξως, τα παλαιότερα δείγματα έδειξαν μόνο μέτριες αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στα βλαστοκύτταρα που δημιουργούν ώριμο σπέρμα, αλλά ταξινομήθηκαν σαφώς σε δύο διακριτές ομάδες. Η πρώτη ομάδα εμφάνισε μια άθικτη ικανότητα παραγωγής σπερματοζωαρίων, με μόνο αδύναμες μοριακές υπογραφές που τη διέκρινε από τα νεαρά δείγματα.

Αντίθετα, η δεύτερη ομάδα έδειξε πολύ περιορισμένη ικανότητα ανάπτυξης σπερματοζωαρίων. Συγκεκριμένα, ο ΔΜΣ αναδείχθηκε ως κρίσιμος παράγοντας μεταξύ των ηλικιωμένων ατόμων. Όλοι οι δότες από την πρώτη ομάδα είχαν επίπεδα χαμηλότερα από 27, ενώ όλοι οι δότες από τη δεύτερη ομάδα είχαν επίπεδα υψηλότερα από 30. Συνολικά, τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν πιθανούς μοριακούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τις περίπλοκες αλλαγές στους όρχεις που σχετίζονται με τη γήρανση και την πιθανή έξαρσή τους από ταυτόχρονη χρόνια καταστάσεις όπως η παχυσαρκία. Προχωρώντας προς τα εμπρός, απαιτούνται μεγαλύτερες κοόρτες ασθενών για την πλήρη επικύρωση των αποτελεσμάτων.

Μια άλλη οδός για μελλοντική έρευνα είναι να διερευνηθεί εάν τα κύτταρα των όρχεων των ηλικιωμένων, βαρέων αρσενικών εμφανίζουν μοναδικές υπογραφές γήρανσης ή εάν απλώς εμφανίζουν επιταχυνόμενη γήρανση. Δεν είναι επίσης σαφές εάν η διατροφή, η άσκηση, ο διαβήτης ή η αλλοιωμένη παραγωγή ορμονών παίζουν ρόλο στη γήρανση των όρχεων. Επιπλέον, ο προσδιορισμός σε ποια ηλικία εμφανίζεται η απορρύθμιση των υποστηρικτικών κυττάρων των όρχεων και εάν και πώς μπορεί να είναι αναστρέψιμη, μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη ιατρική καθοδήγηση για τους ηλικιωμένους άνδρες.

“Η μελέτη μας αποκαλύπτει πιθανούς βιοδείκτες για τη διάγνωση της γήρανσης των όρχεων και κατευθύνσεις για πιθανή θεραπεία της υπογονιμότητας που σχετίζεται με τη γήρανση”, λέει ο Guo. “Χρησιμεύει επίσης ως βασικό σύνολο δεδομένων για την επιστημονική κοινότητα για τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι ανθρώπινοι όρχεις και η γονιμότητα ανταποκρίνονται στη γήρανση”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μάθε τα πάντα για το ταντρικό σεξ

Τι πρέπει να κάνετε αν το προφυλακτικό γλιστρήσει στον κόλπο

Πού οφείλεται η ανδρική δυσλειτουργία;

Γιατί οι άνδρες κοιμούνται αμέσως μετά το σεξ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ασκήσεις που πρέπει να κάνουν οι άνδρες μετά τα 30 για να κάνετε boost στην τεστοστερόνη σας

Ενίσχυση Τεστοστερόνης: Ένα καλό επίπεδο τεστοστερόνης είναι απαραίτητο στους άνδρες επειδή βοηθά το σώμα να χτίσει μυϊκή μάζα, να διατηρήσει την οστική πυκνότητα, να αυξήσει τις τρίχες του σώματος και να φέρει αλλαγές στη φωνή τους όταν φτάνουν στην εφηβεία.

Πώς μπορείτε να φροντίσετε την σεξουαλική σας υγεία;

Σεξουαλική υγιεινή: Η προτεραιότητα της σεξουαλικής σας υγείας μέσω υπεύθυνων και τεκμηριωμένων επιλογών όχι μόνο σας προστατεύει από πιθανούς κινδύνους, αλλά βελτιώνει επίσης τη συνολική ποιότητα ζωής και τις σχέσεις σας.