ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βαριατρική χειρουργική διαβήτης: Γαστρικό μανίκι και γαστρική παράκαμψη κρίνονται εξαιρετικά στον διαβήτη τύπου 2

Βαριατρική χειρουργική διαβήτης: Γαστρικό μανίκι και γαστρική παράκαμψη κρίνονται εξαιρετικά στον διαβήτη τύπου 2

Βαριατρική χειρουργική διαβήτης: Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν η ύφεση του διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τη χειρουργική επέμβαση έως την παρακολούθηση ενός έτους, η μείωση του κλάσματος λίπους του ήπατος ήταν παρόμοια μετά το γαστρικό μανίκι ή την γαστρική παράκαμψη.

Τόσο το γαστρικό μανίκι (SG) (ή αλλιώς λαπαροσκοπική sleeve γαστρεκτομή) όσο και η γαστρική παράκαμψη Roux-en-Y (RYGB) είναι και τα δύο εξαιρετικά αποτελεσματικά για τη μείωση της ηπατικής στεάτωσης σε ασθενείς με σοβαρή παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, με σχεδόν πλήρη κάθαρση του ηπατικού λίπους ένα χρόνο μετά την επέμβαση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε online 30 Νοεμβρίου στο Annals of Internal Medicine. Η Kathrine Aglen Seeberg, MD, από το Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία, και οι συνεργάτες της συνέκριναν τις επιδράσεις ενός έτους των δύο χειρουργικών επεμβάσεων στην ηπατική στεάτωση και ίνωση σε μια μονοκεντρική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που περιλάμβανε 100 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 (μέση μάζα σώματος δείκτης, 42 kg/m2) από κέντρο παχυσαρκίας τριτοβάθμιας φροντίδας. Οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν τυχαία σε αναλογία 1:1 προς την κάθε επέμβαση.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η μελέτη έλαβε χώρα από τον Ιανουάριο του 2013 έως και τον Φεβρουάριο του 2018. Οι συμμετέχοντες έπασχαν όλοι από διαβήτη τύπου 2. Το 65% ήταν γυναίκες με μέση ηλικία τα 47,5 έτη, ενώ αντίστοιχα 35% ήταν άνδρες. Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν η ύφεση του διαβήτη τύπου 2. Τα προκαθορισμένα δευτερεύοντα αποτελέσματα στην παρούσα μελέτη ήταν η ηπατική στεάτωση και ίνωση που αξιολογήθηκαν με μαγνητική τομογραφία (κλάσμα λίπους ήπατος), δοκιμή ενισχυμένης ηπατικής ίνωσης (ELF), μη επεμβατικοί δείκτες και ηπατικά ένζυμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τη χειρουργική επέμβαση έως την παρακολούθηση ενός έτους, η μείωση του κλάσματος λίπους του ήπατος ήταν παρόμοια μετά το γαστρικό μανίκι ή την γαστρική παράκαμψη (−19,7 και −21,5% αντίστοιχα).

Σε ένα έτος, σχεδόν όλοι οι ασθενείς είχαν καθόλου ή χαμηλού βαθμού στεάτωση (γαστρικό μανίκι, 94%, γαστρική παράκαμψη, 100%). Στο 77% των ασθενών, η κατηγορία βαθμολογίας ενισχυμένης ηπατικής ίνωσης παρέμεινε σταθερή. Ωστόσο, σε ένα έτος, το 18% παρουσίασε επιδείνωση της ίνωσης, χωρίς ουσιαστική διαφορά μεταξύ των ομάδων. “Το γαστρικό μανίκι και η γαστρική παράκαμψη ήταν και τα δύο εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση της ηπατικής στεάτωσης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2”, γράφουν οι συγγραφείς. “Και οι δύο διαδικασίες ξεχωρίζουν ως κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές για τη μείωση του βάρους της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2

Όταν η κολύμβηση είναι μέσο για τη διαχείριση του διαβήτη

Αυξήθηκαν κατά 5% οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 στην Ελλάδα σε σχέση με το 2020

Όσοι ζουν κοντά σε μαγαζιά με fast food διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να απελευθερωθείτε από την άσκηση κριτικής και επικρίσεων στην καθημερινότητά σας

Είναι εκπληκτικό πόσοι άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν πίσω τους μια αρνητική εμπειρία που τους συνέβη στο παρελθόν. Αισθάνονται ότι την ξεπλήρωσαν με τον χρόνο, τα χρήματα και την ψυχική τους οδύνη. Βαθιά στην καρδιά τους δεν είναι διατεθειμένοι να την ξεπεράσουν.

Το στρες προκαλεί κάψιμο και μυρμήγκιασμα στο πρόσωπο

Άγχος ερυθρότητα: Μερικές σωματικές εκδηλώσεις του άγχους περιλαμβάνουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό, γαστρεντερικά προβλήματα, μυϊκή ένταση και δύσπνοια. Η ερυθρότητα του προσώπου είναι απλώς μια άλλη από αυτές τις φυσικές εκδηλώσεις. 

Ο Covid εμβολιασμός των γονιών προστατεύει τα παιδιά

Γονικός εμβολιασμός Covid: Ο γονικός εμβολιασμός παρέχει ουσιαστική προστασία στα παιδιά που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό, καθώς δεν προστατεύει μόνο τα εμβολιασμένα άτομα, αλλά και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μια σπάνια διαταραχή του πεπτικού συστήματος

Σύνδρομο άνω μεσεντέριου αρτηρίας SMAS: Μιά σπάνια πάθηση του πεπτικού συστήματος που μφανίζεται όταν μέρος του λεπτού εντέρου συμπιέζεται μεταξύ δύο αρτηριών, προκαλώντας μερική ή πλήρη απόφραξη.

Παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες μακράς covid σύμφωνα με μελέτη

Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να παρουσιάζονται ως διαφορετικοί τύποι και συνδυασμοί προβλημάτων υγείας. Μερικοί άνθρωποι που είχαν σοβαρή ασθένεια με COVID-19 εμφανίζουν πολυοργανικές επιδράσεις ή αυτοάνοσες καταστάσεις και τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS).

H επισήμανση της παραλλαγής ανησυχίας όμικρον ως ηπιότερης δεν σημαίνει ότι είναι ήπια, επισημαίνει η επικεφαλής των CDC Rochelle Walensky

Η Walensky κάλεσε τους ανθρώπους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση απέναντι στον ιό και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν προληπτικά μέτρα, όπως φορώντας μάσκες προσώπου, τηρώντας κοινωνική απόσταση και κάνοντας εμβολιασμό ή ενίσχυση.