ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βαριατρική χειρουργική διαβήτης: Γαστρικό μανίκι και γαστρική παράκαμψη κρίνονται εξαιρετικά στον διαβήτη τύπου 2

Βαριατρική χειρουργική διαβήτης: Γαστρικό μανίκι και γαστρική παράκαμψη κρίνονται εξαιρετικά στον διαβήτη τύπου 2

Βαριατρική χειρουργική διαβήτης: Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν η ύφεση του διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τη χειρουργική επέμβαση έως την παρακολούθηση ενός έτους, η μείωση του κλάσματος λίπους του ήπατος ήταν παρόμοια μετά το γαστρικό μανίκι ή την γαστρική παράκαμψη.

Τόσο το γαστρικό μανίκι (SG) (ή αλλιώς λαπαροσκοπική sleeve γαστρεκτομή) όσο και η γαστρική παράκαμψη Roux-en-Y (RYGB) είναι και τα δύο εξαιρετικά αποτελεσματικά για τη μείωση της ηπατικής στεάτωσης σε ασθενείς με σοβαρή παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, με σχεδόν πλήρη κάθαρση του ηπατικού λίπους ένα χρόνο μετά την επέμβαση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε online 30 Νοεμβρίου στο Annals of Internal Medicine. Η Kathrine Aglen Seeberg, MD, από το Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία, και οι συνεργάτες της συνέκριναν τις επιδράσεις ενός έτους των δύο χειρουργικών επεμβάσεων στην ηπατική στεάτωση και ίνωση σε μια μονοκεντρική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που περιλάμβανε 100 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 (μέση μάζα σώματος δείκτης, 42 kg/m2) από κέντρο παχυσαρκίας τριτοβάθμιας φροντίδας. Οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν τυχαία σε αναλογία 1:1 προς την κάθε επέμβαση.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η μελέτη έλαβε χώρα από τον Ιανουάριο του 2013 έως και τον Φεβρουάριο του 2018. Οι συμμετέχοντες έπασχαν όλοι από διαβήτη τύπου 2. Το 65% ήταν γυναίκες με μέση ηλικία τα 47,5 έτη, ενώ αντίστοιχα 35% ήταν άνδρες. Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν η ύφεση του διαβήτη τύπου 2. Τα προκαθορισμένα δευτερεύοντα αποτελέσματα στην παρούσα μελέτη ήταν η ηπατική στεάτωση και ίνωση που αξιολογήθηκαν με μαγνητική τομογραφία (κλάσμα λίπους ήπατος), δοκιμή ενισχυμένης ηπατικής ίνωσης (ELF), μη επεμβατικοί δείκτες και ηπατικά ένζυμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τη χειρουργική επέμβαση έως την παρακολούθηση ενός έτους, η μείωση του κλάσματος λίπους του ήπατος ήταν παρόμοια μετά το γαστρικό μανίκι ή την γαστρική παράκαμψη (−19,7 και −21,5% αντίστοιχα).

Σε ένα έτος, σχεδόν όλοι οι ασθενείς είχαν καθόλου ή χαμηλού βαθμού στεάτωση (γαστρικό μανίκι, 94%, γαστρική παράκαμψη, 100%). Στο 77% των ασθενών, η κατηγορία βαθμολογίας ενισχυμένης ηπατικής ίνωσης παρέμεινε σταθερή. Ωστόσο, σε ένα έτος, το 18% παρουσίασε επιδείνωση της ίνωσης, χωρίς ουσιαστική διαφορά μεταξύ των ομάδων. “Το γαστρικό μανίκι και η γαστρική παράκαμψη ήταν και τα δύο εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση της ηπατικής στεάτωσης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2”, γράφουν οι συγγραφείς. “Και οι δύο διαδικασίες ξεχωρίζουν ως κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές για τη μείωση του βάρους της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2

Όταν η κολύμβηση είναι μέσο για τη διαχείριση του διαβήτη

Αυξήθηκαν κατά 5% οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 στην Ελλάδα σε σχέση με το 2020

Όσοι ζουν κοντά σε μαγαζιά με fast food διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καινούργιος μηχανισμός για τον έλεγχο της ακουστικής ευαισθησίας

Ακοή: Προηγούμενες εργασίες στο ακουστικό πεδίο είχαν επικεντρωθεί κυρίως στην κατανόηση μηχανισμών που στοχεύουν το κανάλι ιόντων. Αυτή η μελέτη παρέχει τις πρώτες ενδείξεις ότι το ίδιο το ελατήριο πύλης έχει την ικανότητα να ρυθμίζει την ευαισθησία του καναλιού.

Έρευνα αποδεικνύει την αναγνώριση των εκφράσεων των συναισθημάτων του προσώπου και τη συμβολή στην κατανόηση του αυτισμού

Αυτισμός: Οι κοινωνικές δυσκολίες που σχετίζονται με τον αυτισμό μπορεί να αντικατοπτρίζουν διαφορές που γίνονται εμφανείς μόνο σε σενάρια υψηλής πίεσης και ορισμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Τα ευρήματα αμφισβητούν την πεποίθηση ότι τα άτομα με αυτισμό δεν μπορούν να διαβάσουν επαρκώς τις συναισθηματικές εκφράσεις του προσώπου.

Πόσο καλό κάνουν τα ροδάκινα στην υγεία μας;

Ροδάκινα: Τα ροδάκινα είναι ένα είδος πυρηνόκαρπου, μαζί με τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα κεράσια και τα νεκταρίνια. Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα πυρηνόκαρπα έχουν ένα κεντρικό κουκούτσι που μοιάζει με κουκούτσι. Τα ροδάκινα έρχονται σε λευκές και κίτρινες ποικιλίες και προσφέρουν αρκετές διατροφικές απολαβές.

Νέος ρόλος για τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό στη λειτουργία και τη βλάβη των νευρώνων

Νευροεπιστήμη: Η κατάρρευση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού συνοδεύει πολλές νευρολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, και νευροεκφυλιστικών ασθενειών της γήρανσης, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν πώς ο τραυματισμός του εγκεφάλου αλλάζει τα νευρικά κύτταρα

Εγκεφαλική βλάβη: Μια νέα μελέτη χαρτογράφησης εγκεφάλου διαπιστώνει ότι η βλάβη σε ένα μέρος του εγκεφάλου αλλάζει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων σε ολόκληρο τον εγκέφαλο.

Οι μητέρες με διαταραχές προσωπικότητας επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους

Ψυχολογία: Όταν οι μητέρες αγωνίζονται στις δικές τους διαπροσωπικές σχέσεις, φαίνεται να εμποδίζεται η μετάδοση της ασφαλούς προσκόλλησης και της υγιούς σχέσης στους εφήβους.