ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΥ: Η παχυσαρκία παίρνει διαστάσεις επιδημίας στην Ευρώπη

ΠΟΥ: Η παχυσαρκία παίρνει διαστάσεις επιδημίας στην Ευρώπη

ΠΟΥ: Σημειώνονται συνεχείς αυξήσεις στον επιπολασμό του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ και κανένα κράτος μέλος δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο να επιτύχει τον στόχο να σταματήσει την αύξηση της παχυσαρκίας έως το 2025.

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας στην Ευρώπη, προκαλώντας περίπου 1,2 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, σύμφωνα με νέα σημαντική έκθεση. Η μελέτη, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), διαπίστωσε ότι το υπερβολικό σωματικό λίπος οδηγεί σε πρόωρο θάνατο και αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για αναπηρία. Η πανδημία της Covid-19 έχει επιδεινώσει τα πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της πτώσης της άσκησης και της αύξησης “στην κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι”, ανέφερε η έκθεση. Σε όλη την Ευρώπη, το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία επηρεάζει το 59% των ενηλίκων καθώς και το 8% των παιδιών κάτω των πέντε ετών και ένα στα τρία παιδιά σχολικής ηλικίας.

Από όλες τις χώρες της Ευρώπης, το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στην τέταρτη θέση για τους περισσότερους υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες, πίσω από το Ισραήλ, τη Μάλτα και την Τουρκία, σύμφωνα με τη μελέτη. Ανησυχητικά, σημειώθηκαν συνεχείς αυξήσεις στον επιπολασμό του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ και κανένα κράτος μέλος δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο να επιτύχει τον στόχο να σταματήσει την αύξηση της παχυσαρκίας έως το 2025, ανέφερε η έκθεση. Η έρευνα σημείωσε ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των μυοσκελετικών επιπλοκών, του διαβήτη τύπου 2, των καρδιακών παθήσεων και τουλάχιστον 13 τύπων καρκίνου.

“Σε όλη την ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ, η παχυσαρκία είναι πιθανό να ευθύνεται άμεσα για τουλάχιστον 200.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου ετησίως, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες”, πρόσθεσε. “Για ορισμένες χώρες της περιοχής, προβλέπεται ότι η παχυσαρκία θα ξεπεράσει το κάπνισμα ως τον κύριο παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο που μπορεί να προληφθεί τις επόμενες δεκαετίες”. Τα στοιχεία του NHS για την Αγγλία δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ενηλίκων στην Αγγλία το 2018 – τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία – ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι (63%). Το 2019/20, υπήρξαν μόλις πάνω από ένα εκατομμύριο εισαγωγές σε νοσοκομεία στην Αγγλία όπου η παχυσαρκία ήταν ένας παράγοντας, μια αύξηση 17% σε σύγκριση με το 2018/19.

Εν τω μεταξύ, τα ψηφιακά δεδομένα του NHS για παιδιά δείχνουν ότι ο επιπολασμός της παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών τεσσάρων και πέντε ετών στην τάξη Υποδοχής αυξήθηκε από 9,9% το 2019/20 σε 14,4% το 2020/21. Μεταξύ των μαθητών του 6ου έτους, που είναι ηλικίας 10 και 11 ετών, η παχυσαρκία αυξήθηκε από 21% το 2019/20 σε λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο το 2020/21. «Η παχυσαρκία δεν γνωρίζει σύνορα», δήλωσε ο Δρ Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη. “Οι χώρες στην περιοχή μας είναι απίστευτα διαφορετικές, αλλά όλες αντιμετωπίζουν πρόκληση σε κάποιο βαθμό. Δημιουργώντας περιβάλλοντα που είναι πιο ευνοϊκά, προωθώντας τις επενδύσεις και την καινοτομία στην υγεία και αναπτύσσοντας ισχυρά και ανθεκτικά συστήματα υγείας, μπορούμε να αλλάξουμε την τροχιά της παχυσαρκίας στην περιοχή”.

Η έκθεση ανέφερε ότι “η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια – όχι μόνο ένας παράγοντας κινδύνου” και οι αιτίες της είναι πιο περίπλοκες από μια απλή ανθυγιεινή διατροφή και σωματική αδράνεια. Ανέφερε ότι “περιβαλλοντικοί παράγοντες που είναι μοναδικοί για τη ζωή στις άκρως ψηφιοποιημένες κοινωνίες της σύγχρονης Ευρώπης είναι επίσης κινητήριες δυνάμεις για την παχυσαρκία”, όπως το ψηφιακό μάρκετινγκ ανθυγιεινών τροφίμων στα παιδιά και “ο πολλαπλασιασμός του καθιστικού διαδικτυακού παιχνιδιού”. Αλλά η μελέτη ανέφερε επίσης ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες μπορεί κάλλιστα να “παρέχουν ευκαιρίες για την προώθηση και τη συζήτηση της υγείας και της ευημερίας”.

Μεταξύ των εκκλήσεων για δράση, η έκθεση ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική δέσμευση υψηλού επιπέδου για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, παράλληλα με μέτρα όπως οι φόροι ζάχαρης στα ζαχαρούχα ποτά ή οι επιδοτήσεις για υγιεινά τρόφιμα. Ζήτησε να σταματήσει το μάρκετινγκ ανθυγιεινών τροφίμων στα παιδιά, βελτιώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες διαχείρισης βάρους και προσπάθειες βελτίωσης της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας σε όλη τη ζωή των ανθρώπων από τη στιγμή που συλλαμβάνονται.

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τον περιορισμό “του πολλαπλασιασμού των καταστημάτων σε πακέτο σε γειτονιές χαμηλού εισοδήματος” και τον συνδυασμό προγραμμάτων κουπονιών τροφίμων με παρεμβάσεις συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για “βελτιστοποίηση της διατροφής ευάλωτων ατόμων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης”. Οι βρεφικές τροφές πρέπει επίσης να φέρουν κατάλληλη σήμανση, να συνιστάται ο θηλασμός και να τεθούν σε νόμο τα πρότυπα διατροφής σε χώρους όπως οι παιδικοί σταθμοί, αναφέρει η μελέτη. Μια δυνατότητα που απευθύνεται στους εφήβους είναι να διαμορφωθεί “η υγιεινή διατροφή ως στρατηγική για την επίτευξη συλλογικής δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής”, ενώ οι χώροι εργασίας θα πρέπει επίσης να προσφέρουν προγράμματα ευεξίας για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βελτιώσουν τη σωματική τους υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Το 60% των ασθενών διαγιγνώσκεται με μη ελεγχόμενο άσθμα

Νήπια και παιδιά στη Βρετανία καταναλώνουν υπερβολική ζάχαρη

Η παιδική παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1

Οι ενήλικες με άσθμα έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν παχυσαρκία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Γιατί μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να μην βοηθήσει όλους να χάσουν βάρος;

Διατροφή: Ενώ η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες βοηθά στην απώλεια αυτών των επιπλέον κιλών, μπορεί να μην βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία που αντιμετωπίζεται δύσκολα να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν