ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ηνωμένο Βασίλειο παχυσαρκία: Νήπια και παιδιά καταναλώνουν υπερβολική ζάχαρη

Ηνωμένο Βασίλειο παχυσαρκία: Νήπια και παιδιά καταναλώνουν υπερβολική ζάχαρη

Ηνωμένο Βασίλειο παχυσαρκία: Ο ΠΟΥ συνιστά ότι τα ελεύθερα σάκχαρα δεν πρέπει να αποτελούν περισσότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων, με το 5% ή λιγότερο ως συνιστώμενο στόχο για βέλτιστη υγεία.

Μια νέα μελέτη, που παρουσιάζεταιστο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας (4-7 Μαΐου), προτείνει ότι τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζουν να καταναλώνουν σάκχαρα (αυτά που προστίθενται σε τρόφιμα και ποτά και αυτά που υπάρχουν φυσικά στα φρούτα χυμοί, μέλι και σιρόπια) σε πολύ μικρή ηλικία και ότι η πρόσληψη ζάχαρης από πολλά νήπια υπερβαίνει τη μέγιστη συνιστώμενη ποσότητα για παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω.

Αυτή η μελέτη διεξήχθη ως μέρος του SWEET, ενός ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Horizon 2020. Με τη συνεργασία 29 ερευνητών, καταναλωτών και συνεργατών του κλάδου, η SWEET διερευνά τα μακροπρόθεσμα οφέλη και τους κινδύνους των διαιτητικών γλυκαντικών στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, της παχυσαρκίας και της βιωσιμότητας. Ο ΠΟΥ συνιστά ότι τα ελεύθερα σάκχαρα δεν πρέπει να αποτελούν περισσότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων, με το 5% ή λιγότερο ως συνιστώμενο στόχο για βέλτιστη υγεία.

Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 50 γραμμάρια (12 κουταλάκια του γλυκού) ελεύθερων σακχάρων την ημέρα ως το μέγιστο, με 25 γραμμάρια (6 κουταλάκια του γλυκού) ως στόχο για τα παιδιά ηλικίας 7-10 ετών. Αυτή η νέα ανάλυση 2.336 παιδιών από το μεγαλύτερο σύγχρονο διατροφικό σύνολο νηπίων του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο αυτών ηλικίας 21 μηνών (819/2.336) και τουλάχιστον το 80% (374/460) των 7χρονων υπερέβαιναν τα συνιστώμενο όριο 10% των ημερήσιων θερμίδων από ελεύθερα σάκχαρα. Και μόνο το 16% (363/2.336) των νηπίων και το 1,5% (7/460) των 7χρονων είχαν μέση ημερήσια πρόσληψη ελεύθερης ζάχαρης κάτω από τον στόχο του 5%.

Είναι σημαντικό ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα περισσότερα από τα ελεύθερα σάκχαρα στη διατροφή των νηπίων προέρχονται από καθαρούς χυμούς φρούτων, γιαούρτια και φρέσκα φρούτα. ενώ στα παιδιά, οι κύριες πηγές είναι οι αγνοί χυμοί φρούτων, τα κέικ και τα αρτοσκευάσματα και τα γλυκίσματα με βάση τη σοκολάτα. “Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η δωρεάν κατανάλωση ζάχαρης ξεκινά από νωρίς στη ζωή και υπερβαίνει τις τρέχουσες συστάσεις για τη δημόσια υγεία, κυρίως λόγω των υψηλών ποσοτήτων πρόσθετης ζάχαρης στις σύγχρονες δίαιτες”,  λέει η Lisa Heggie από το University College του Λονδίνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ηγήθηκε της έρευνας.

“Μεγάλο μέρος της ημερήσιας πρόσληψης ζάχαρης των παιδιών κρύβεται σε συσκευασμένα και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, πολλά από τα οποία κυκλοφορούν ως υγιεινά. Για παράδειγμα, μια τυπική μερίδα δημητριακών πρωινού μπορεί να περιέχει έως και 13 γραμμάρια (3 κουταλάκια του γλυκού) ελεύθερα σάκχαρα και μερικά τα γιαούρτια περιέχουν έως και 15 γραμμάρια (περίπου 4 κουταλάκια του γλυκού)”. Τα παιδιά που έχουν παχυσαρκία είναι πιο πιθανό να γίνουν ενήλικες με παχυσαρκία, με συσχετιζόμενο κίνδυνο πολλών σοβαρών παθήσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι η διατήρηση της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από το 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης μειώνει τον κίνδυνο υπέρβαρου, παχυσαρκίας και τερηδόνας και μια περαιτέρω μείωση κάτω από 5% θα παρείχε πρόσθετα οφέλη για την υγεία, δεδομένα για την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων στα νήπια και τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι περιορισμένα. Για να παράσχουν περισσότερα στοιχεία, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη Gemini. Αυτή η μελέτη διευθύνεται από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Clare Llewellyn στο UCL και παρακολουθεί 2.400 βρετανικές οικογένειες με δίδυμα που γεννήθηκαν το 2007.

Ζητήθηκε από τους γονείς να συμπληρώσουν ημερολόγια διατροφής 3 ημερών για 2.336 παιδιά όταν ήταν νήπια (21 μηνών) και πάλι για ένα υποδείγμα 460 παιδιών όταν ήταν 7 ετών. Οι ερευνητές υπολόγισαν τη μέση συνολική ημερήσια πρόσληψη ενέργειας και μέτρησαν τυχόν ελεύθερα σάκχαρα από τρόφιμα και ποτά. Η μελέτη δεν περιελάμβανε γλυκαντικά μηδενικών θερμίδων ή τα σάκχαρα που υπάρχουν φυσικά σε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά και γαλακτοκομικά. Τα αποτελέσματα από την ομάδα Gemini (@GeminiResearch) δείχνουν ότι το μέσο νήπιο στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνει περισσότερα από έξι κουταλάκια του γλυκού (25,6 g) δωρεάν ζάχαρη την ημέρα. και από την ηλικία των 7 ετών τα παιδιά έχουν κατά μέσο όρο σχεδόν 18 κουταλάκια του γλυκού (57,4 g) την ημέρα.

Πρέπει να γίνουν περισσότερα από τις κυβερνήσεις και τους κατασκευαστές τροφίμων για τη μείωση της περιεκτικότητας σε ελεύθερη ζάχαρη στα τρόφιμα και τα ποτά και για την αναμόρφωση προϊόντων που αποτελούν σημαντικές πηγές πρόσθετης ζάχαρης στη διατροφή των παιδιών, όπως γιαούρτια, χυμούς, κέικ και σοκολάτα- ζαχαροπλαστική με βάση. Οι συγγραφείς καταλήγουν υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περισσότερη έρευνα για να εξεταστεί η σχέση μεταξύ της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων κατά την νηπιακή και παιδική ηλικία και τον κίνδυνο παχυσαρκίας στη μετέπειτα ζωή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η παιδική παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1

Η παιδική κακοποίηση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για χοληστερόλη στην ενήλικη ζωή

Λιγότερο ενεργό αποδεικνύεται το καφέ λίπος στους παχύσαρκους εφήβους

Σαρώσεις εγκεφάλου δίνουν νέα στοιχεία για την παιδική διαταραχή υπερφαγίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι έγινε με τα προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Έρευνα: Οι εισαγωγές σε προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, πιθανότατα εξηγώντας μια μεταγενέστερη αύξηση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων.

Η παρακολούθηση τηλεόρασης με το παιδί σας μπορεί να βοηθήσει στη γνωστική του ανάπτυξη

Οικογένεια: Διαπιστώθηκε ότι η έκθεση στην οθόνη —είτε από τηλεόραση είτε από φορητή συσκευή— μπορεί να είναι ευεργετική, ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο προβάλλεται.

Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επιθυμούν την κάλυψη γηροκομείων και νοσοκομείων

ΗΠΑ: Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχουν χαλαρώσει τη σύστασή τους για καθολική κάλυψη για οίκους ευγηρίας και νοσοκομεία, εκτός εάν αυτά τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται σε περιοχές όπου παρατηρούνται υψηλά επίπεδα μετάδοσης του COVID-19.

Πόσο ασφαλής είναι η χρήση φακών επαφής;

Όραση: Αν και η χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων φακών επαφής είναι γενικά ασφαλής, μπορεί να συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο σπάνιας μόλυνσης των ματιών, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Δημιουργήστε τηγανητό ρύζι σε 10 λεπτά!

Ασιατική συνταγή: Αν ψάχνετε να βρείτε μία θρεπτική και συνάμα εύκολη συνταγή, σας προτείνουμε να δημιουργήσετε αυτό το νόστιμο και γρήγορο τηγανητό ρύζι.