Επιστημονικά Νέα

ΗΠΑ Έρευνα: Τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του ήπατος να αποτοξινώνεται

ΗΠΑ Έρευνα: Τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του ήπατος να αποτοξινώνεται

Σε ένα φυσιολογικό πλαίσιο, αυτό θα μπορούσε να αφήσει άλλα υποστρώματα P-γλυκοπρωτεΐνης PGP, όπως ορισμένα φάρμακα, παγιδευμένα στα κύτταρα, οδηγώντας δυνητικά σε ηπατική τοξικότητα.

ΗΠΑ Έρευνα: Τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του ήπατος να αποτοξινώνεται, λένε οι ερευνητές «Καθώς εκτιμάται ότι το 40% των Αμερικανών καταναλώνει τακτικά μη θρεπτικά γλυκαντικά και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς επηρεάζουν το σώμα» Ο οικοδεσπότης του «Tucker Carlson Today» και συγγραφέας επιστήμης τροφίμων Michael Moss εξετάζει την επιστήμη πίσω από τα εθιστικά τρόφιμα Δύο υποκατάστατα ζάχαρης, γνωστά και ως μη θρεπτικά γλυκαντικά, μπορεί να διαταράξουν τη λειτουργία μιας πρωτεΐνης που παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του ήπατος και στον μεταβολισμό ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση και των αντικαταθλιπτικών, προτείνει μια νέα μελέτη.

Αυτά τα γλυκαντικά χρησιμοποιούνται συνήθως σε τρόφιμα και ακόμη και σε ορισμένα φάρμακα για να δώσουν μια γλυκιά γεύση ενώ παρέχουν μια εναλλακτική λύση στην επιτραπέζια ζάχαρη με λίγες ή καθόλου θερμίδες, σύμφωνα με ειδικούς διατροφολόγους. «Με το 40% των Αμερικανών που υπολογίζεται ότι καταναλώνουν τακτικά μη θρεπτικά γλυκαντικά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς επηρεάζουν το σώμα», δήλωσε στην ανακοίνωση η Laura Danner, διδακτορική φοιτήτρια στο Ιατρικό Κολλέγιο του Ουισκόνσιν.

Η Ντάνερ, η οποία παρουσίασε τη νέα έρευνα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας αυτή την εβδομάδα στη Φιλαδέλφεια, είπε επίσης στην ανακοίνωση:

«Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι αυτές οι γλυκαντικές ουσίες βρίσκονται στο φως ή σε μηδενική ζάχαρη. Εκδόσεις γιαουρτιών και σνακ, ακόμη και σε μη εδώδιμα προϊόντα, όπως υγρά φάρμακα και ορισμένα καλλυντικά».

Τα μη θρεπτικά γλυκαντικά, η ακεσουλφάμη κάλιο και η σουκραλόζη, αναλύθηκαν κατά τη χρήση ηπατικών κυττάρων και δοκιμών χωρίς κύτταρα, οι οποίες επιτρέπουν τη μελέτη κυτταρικών διεργασιών όπως η μεταφορά, εξηγούν οι συγγραφείς στην έκδοση.

Αυτές οι γεύσεις Diet Coke βγήκαν στα ράφια το 2018 και περιέχουν το τεχνητό γλυκαντικό ακεσουλφάμη κάλιο ή «Ace-K», το οποίο είναι ένα γλυκαντικό υψηλής έντασης που είναι 200 ​​φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη.

Το Ace-K χρησιμοποιείται συχνά σε αναψυκτικά διαίτης, αλκοόλ, επιτραπέζια γλυκαντικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ζελέ, επιδόρπια, αρτοσκευάσματα, οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ακεσουλφάμη κάλιο και η σουκραλόζη ανέστειλαν τη δραστηριότητα μιας πρωτεΐνης στο σώμα που ονομάζεται P-γλυκοπρωτεΐνη (PGP).

Η P-γλυκοπρωτεΐνη PGP αντλεί πολλές ξένες ουσίες από τα κύτταρα, σύμφωνα με τους ειδικούς υγείας, και είναι μέρος μιας ομάδας μεταφορέων που βοηθούν στον καθαρισμό του σώματος από φάρμακα, τοξίνες και μεταβολίτες φαρμάκων. «Παρατηρήσαμε ότι τα γλυκαντικά επηρέασαν τη δραστηριότητα της P-γλυκοπρωτεΐνης PGP στα ηπατικά κύτταρα σε συγκεντρώσεις που αναμένονται μέσω της κατανάλωσης κοινών τροφών και ποτών, πολύ κάτω από τα συνιστώμενα μέγιστα όρια του FDA», δήλωσε στην ανακοίνωση η Stephanie Olivier Van Stichelen, PhD, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

«Από όσο γνωρίζουμε, είμαστε η πρώτη ομάδα που αποκρυπτογραφεί τον μοριακό μηχανισμό με τον οποίο τα μη θρεπτικά γλυκαντικά επηρεάζουν την αποτοξίνωση στο ήπαρ».

Το Splenda, ένα δημοφιλές επιτραπέζιο γλυκαντικό, είναι ένα προϊόν με βάση τη σουκραλόζη.

Η σουκραλόζη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό μηδενικών θερμίδων που μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε διαβήτη, αυξημένο κίνδυνο νόσου του Crohn και αύξηση βάρους.

Σύμφωνα με την εργασία της ομάδας, η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα γλυκαντικά διεγείρουν τη δραστηριότητα μεταφοράς και πιθανότατα συνδέονται με την P-γλυκοπρωτεΐνη PGP. Αυτό προκαλεί ανταγωνισμό και αναστέλλει τη μεταφορά άλλων υποστρωμάτων όπως τα ξενοβιοτικά, τα φάρμακα και οι μεταβολίτες τους, τα λιπίδια βραχείας αλυσίδας και τα χολικά οξέα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με μια παρουσίαση της Danner, αυτό δυνητικά αφήνει άλλα υποστρώματα P-γλυκοπρωτεΐνης PGP, όπως ορισμένα φάρμακα, παγιδευμένα στα κύτταρα, οδηγώντας πιθανώς σε ηπατική τοξικότητα

Σε περίπτωση που ένα άτομο παίρνει φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, αντικαταθλιπτικά και αντιβιοτικά, τα οποία είναι φάρμακα που βασίζονται στην P-γλυκοπρωτεΐνη PGP ως κύριο μεταφορέα αποτοξίνωσης, αυτό θα μπορούσε να είναι προβληματικό, ανέφεραν οι ερευνητές στην ανακοίνωση.

Τα μη θρεπτικά γλυκαντικά (NNS) που καταναλώνονται στη διατροφή εισέρχονται στο ήπαρ από την κυκλοφορία του αίματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα ηπατικά κύτταρα, ο αποτοξινωτικός μεταφορέας p-γλυκοπρωτεΐνη (PGP) εξάγει NNS κατά προτίμηση σε διάφορες γνωστές ενώσεις υποστρώματος.

Σε ένα φυσιολογικό πλαίσιο, αυτό θα μπορούσε να αφήσει άλλα υποστρώματα P-γλυκοπρωτεΐνης PGP, όπως ορισμένα φάρμακα, παγιδευμένα στα κύτταρα, οδηγώντας δυνητικά σε ηπατική τοξικότητα.

Τα μη θρεπτικά γλυκαντικά (NNS) που καταναλώνονται στη διατροφή εισέρχονται στο ήπαρ από την κυκλοφορία του αίματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα ηπατικά κύτταρα, ο αποτοξινωτικός μεταφορέας p-γλυκοπρωτεΐνη (PGP) εξάγει τα μη θρεπτικά γλυκαντικά NNS κατά προτίμηση σε διάφορες γνωστές ενώσεις υποστρώματος.

Σε ένα φυσιολογικό πλαίσιο, αυτό θα μπορούσε να αφήσει άλλα υποστρώματα p-γλυκοπρωτεΐνης PGP, όπως ορισμένα φάρμακα, παγιδευμένα στα κύτταρα, οδηγώντας δυνητικά σε ηπατική τοξικότητα.

Οι ερευνητές συνέστησαν να επιβεβαιωθούν περαιτέρω τα ευρήματα μέσω προκλινικών και κλινικών μελετών, καθώς η μελέτη τους είναι προκαταρκτική. «Εάν μελλοντικές μελέτες επιβεβαιώσουν ότι τα μη θρεπτικά γλυκαντικά βλάπτουν τη διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος, θα ήταν σημαντικό να μελετηθούν οι πιθανές αλληλεπιδράσεις και να καθοριστούν τα ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης για τις ομάδες υψηλού κινδύνου», δήλωσε η Danner στην ανακοίνωση και πρόσθεσε:

«Μπορεί επίσης να είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένες ποσότητες μη θρεπτικών γλυκαντικών που περιλαμβάνονται στις ετικέτες των τροφίμων, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να παρακολουθούν καλύτερα την πρόσληψή τους».

Οι ερευνητές σημείωσαν στην έκδοση ότι η P-γλυκοπρωτεΐνη PGP παίζει επίσης ρόλο στη διατήρηση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού και επομένως είναι σημαντικό να διερευνηθεί πώς η αναστολή αυτής της πρωτεΐνης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των κυττάρων σε άλλα όργανα εκτός από το ήπαρ.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να διεξαγάγουν περαιτέρω έρευνα για τα δύο γλυκαντικά χρησιμοποιώντας πιο πολύπλοκα μοντέλα μεταφοράς φαρμάκων και επίσης σχεδιάζουν να μελετήσουν μείγματα αυτών των γλυκαντικών, καθώς συνήθως έτσι βρίσκονται στα τρόφιμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αλήθεια για τα τεχνητά γλυκαντικά σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Πως θα πείτε οριστικά αντίο στη ζάχαρη

Τα υποκατάστατα ζάχαρης ενοχοποιούνται για…

Τα αναψυκτικά διαίτης αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.