Διατροφή

Τα αναψυκτικά διαίτης αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη

Τα αναψυκτικά διαίτης αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη

Ξεχάστε όλα όσα ξέρατε για τα αναψυκτικά με υποκατάστατα ζάχαρης ή αλλιώς για τα light. Νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων ανατρέπει τα δεδομένα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι τα αναψυκτικά διαίτης είναι εξίσου βλαβερά για την υγεία μας.

Συγκεκριμένα δύο ποτήρια diet αναψυκτικού την ημέρα διπλασιάζουν τον κίνδυνο για εκδήλωση διαβήτη τύπου 2. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ποτά χωρίς θερμίδες μας κάνουν να νιώθουμε πιο πεινασμένοι, προτρέποντας μας στο να θέλουμε περισσότερα σνακ φορτωμένα με ζάχαρη.

Υποπτεύονται επίσης ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες παρεμβαίνουν με τα βακτήρια στο έντερό μας – και έτσι εκδηλώνεται ο διαβήτης.

Η ομάδα από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας μελέτησε 2.874 ενήλικες που είχαν ολοκληρώσει ένα έτος με την πρόσληψη των συγκεκριμένων ποτών.

Όσοι έπιναν δύο ή περισσότερα ζαχαρούχα ποτά την ημέρα είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Αυτό περιελάμβανε τα ζαχαρούχα ποτά και τα τεχνητά γλυκαντικά αυτά, όπως Diet Coke ή χωρίς ζάχαρη λικέρ.

Όσοι έπιναν πέντε ή περισσότερα ποτά χωρίς ζάχαρη την ημέρα ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 4,5 φορές. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τεχνητά-ζαχαρούχα ποτά ήταν σχεδόν τόσο επιβλαβή όσο και εκείνα που είναι φορτωμένα με ζάχαρη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γεμιστές πιπεριές με κινόα και φασόλια

Vegan συνταγή: Tacos από φακές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κοτόπουλο Bali: Μια ινδονησιακή απόλαυση

Μια από τις καλύτερες συνταγές για το Iam Bali είναι ένα κλασικό και νόστιμο πιάτο που σίγουρα θα ικανοποιήσει τις λιγούρες σας για ινδονησιακές γεύσεις.

Ντομάτες: Σύμμαχος της πεπτικής σας υγείας

Ντομάτες: Η ντομάτα αποτελεί ένα εξαιρετικό λαχανικό με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης και της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.